07 Aralık 2023 10:05
Son Güncellenme Tarihi: 07 Aralık 2023 15:49

Özak Tekstil direnişinde 11. gün | İşçinin karşısına bu kez de müftülük dikildi

Sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için 11 gündür mücadele eden Özak Tekstil işçileri, yağmurdan korunmak için gittikleri camide il müftüsü tarafından dışarı çıkarılmak istendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Urfa’daki Özak Tekstil’de Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlayan, bir arkadaşlarının işten atılması üzerine iş bırakarak direnişe geçen işçilerin mücadelesi 11 gündür sürüyor.

Sabah saatlerinde fabrika önüne giden işçiler yine jandarma barikatıyla karşılaştı. Jandarma, işçileri barikatın yanına da yaklaştırmadı. Direniş alanına Ankara'dan bir tuğgeneralin geldiği ve işçilerin fabrikanın önüne yaklaştırılmayacağı bildirildi.

İşçiler, taleplerinin kabul edilmesi için fabrika yönetimine öğlene kadar süre verdi ve aksi takdirde fabrikanın önüne yürüyeceklerini açıkladı.

DİRENEN İŞÇİNİN ÖNÜNE BU KEZ DE MÜFTÜLÜK DİKİLDİ

Barikata yaklaştırılmayan işçiler, öğlene kadar beklemek için OSB’de bulunan caminin avlusuna girdi. İşçiler camide beklerken İl Müftüsü işçilere camide bekleyemeyeceklerini söyledi. İşçiler, keyfi olarak camiye gelmediklerini, jandarma tarafından sürüldüklerini belirttiler ve müftüye tepki gösterdiler.

Caminin kimseye ait olmadığını dile getiren işçiler, “Allah’ın evine sığınmışız, bizi buradan da çıkarmaya çalışıyorlar” dedi. Artık gidecek bir yerlerinin kalmadığını ifade eden işçiler, “Fabrikanın önünden kovdular. Bu da yetmezmiş gibi camiden kovdular” ifadelerini kullandı. Artık durumun çocuk oyuncağına çevrildiğini dile getiren işçiler, “Bu kadar da olmaz. Hukuku, adaleyi çocuk oyuncağına çevirdiler. Ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar” şeklinde konuştu.

İşçiler camide bekleyişlerini sürdürürken İl Müftüsü Tolan, tepkilerin ardından gitti.

"TALEPLER KARŞILANANA KADAR DİRENİŞE DEVAM"

İşçiler fabrika yönetimine verdikleri sürenin dolmasının ardından BİRTEK-SEN ile birlikte bir açıklama yaparak görüşmelerin sürdüğünü, yürüyüşü ertelediklerini ancak talepleri karşılanana kadar fabrika önündeki direnişlerini sürdüreceklerini belirtti.

ÖZAK PATRONUNDAN ÇİLEDEN ÇIKARAN AÇIKLAMA

İşçilerin Anayasal hakları olan sendika seçme hakkı için patrona, valiye ve kolluk kuvvetlerine karşı direndiği Urfa’daki Özak Tekstil’in patronu sürece dair yazılı bir açıklama yaptı. İşçilerin Anayasal hakkını tanımayan patron direnişi yasa dışı ilan etti, Öz İplik-İş’i referans gösterdi, işsizlik tehdidinde bulundu.

“Kırk yıllık firmaya sendikacı çilesi” başlığıyla yayımlanan açıklamada, BİRTEK-SEN yöneticilerinin Özak Tekstil’in iş yaptığı markalara yazdığı mektuplar, iş yapılan firmaların önünde yapılan eylemler neredeyse suç ilan edildi.

“Sendikal hakları her zaman destekledik” iddiasını öne süren Özak Tekstil yönetimi, bu konuda işçilerin istifa ettiği Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasıyla yaptığı sözleşmeyi referans gösterdi. Özak Tekstil yönetimi, BİRTEK-SEN’in yasa dışı grev başlattığını iddia etti.

“Sanki işçi düşmanlığı yapılıyor izlenimi yaratmaya çalışıyorlar” diyen Özak Tekstil yönetimi işçileri işsizlikle tehdit etti: “Unutulmamalıdır ki bizim gibi işletmelerin birer birer üretimden vazgeçmesi, zaten işsizliğin yüksek olduğu Şanlıurfa’da binlerce yeni insanın işsizler ordusuna katılmasına, ekonomik kayba uğramasına ve gelecek endişelerinin artmasına yol açacaktır.” (Urfa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Okmeydanı'nda metrobüs durağa çarptı: 1 yaralı

SONRAKİ HABER

"Tasarrufu devlet yapsın, asgari ücret insanca yaşayacak ücret olsun"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...