Livera Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Kerem Işık: Meselelere duyarlı okura ulaşmayı hedefliyoruz
Kerem Işık: Gelecek kuşaklar için gerçekleştirilebilecek dönüşümlerin, tam da içinde yaşadığımız anda atılacak adımlarla mümkün olduğuna inandığımızdan ‘Şimdi ve Burada’ ifadesini şiar edindik.
Fotoğraf: Livera Yayınevi
Handan GÖKÇEK
İzmir
İzmir’de yayın hayatına 2021 yılında açtığı kitabevi ile başlayan Livera Yayınevi, cinsiyet eşitliği, ayrımcılık, iklim krizi ve gelecek tahayyülleri gibi temel meselelere duyarlı okur kitlesini hedefliyor.
“Şimdi ve Burada” şiarıyla yola çıkan Livera Yayınevi’nin Genel Yayın Yönetmeni ve çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlanan öyküleri ve kitaplarıyla da tanıdığımız Kerem Işık ile Livera serüvenini konuştuk. Işık, “Yayın programımızda bulunan ve içinde bulunduğumuz zamanın temel meselelerine farklı açılardan yaklaşan eserler aracılığıyla cinsiyet eşitliği, ayrımcılık, iklim krizi ve gelecek tahayyülleri gibi temel meselelere duyarlı okur kitlelerine ulaşabilmeyi hedefliyoruz” diyor.
HAYALLERİ ŞİMDİ VE BURADA GERÇEKLEŞTİRMEK
Livera’nın hayata geçme hikayesinden bahseder misiniz?
Nisan 2021’de resmiyet kazanan Livera Yayınevi, yoğun olarak İstanbul’da konumlanmış edebiyat dünyamıza İzmir’den yepyeni bir soluk kazandırabilme arzusu ve “Şimdi ve Burada” şiarıyla yola çıktı. Edebiyatın birleştirici gücüyle zihinlerdeki tüm sınırları ortadan kaldırmayı hedefleyen Livera Yayınevi çok kısa bir zaman içerisinde 90’a yakın kurgu ve kurgu-dışı eserin telifini alarak Türkiye’de iyi edebiyatın ve günümüz dünyasının temel meselelerine odaklanan düşünce metinlerinin değerini bilen bir okur kitlesine hitap etmek üzere çalışmalarını sürdürmekte.
Küreselleşmeyle birlikte hızlı bir değişim sürecini anbean yaşadığımız günümüz dünyasında hepimizin yüzleştiği -ve de yüzleşeceği- sorunları merkeze alan edebi metinler ve edebiyat dışı verimlerle odaklandığımız meseleleri kuşatıcı bir perspektifle ele alabilmemize olanak sağlayacak bir yayın programı oluşturma gayreti içerisindeyiz. Gelecek kuşaklar için gerçekleştirilebilecek değişim ve dönüşümlerin, tam da içinde yaşadığımız anda atılacak adımlarla mümkün olduğuna inandığımızdan “Şimdi ve Burada” ifadesini şiar edindik. Yayın programımızda bulunan ve içinde bulunduğumuz zamanın temel meselelerine farklı açılardan yaklaşan eserler aracılığıyla cinsiyet eşitliği, ayrımcılık, iklim krizi ve gelecek tahayyülleri gibi temel meselelere duyarlı okur kitlelerine ulaşabilmeyi hedefliyoruz.
Aktif bir parçası olduğumuz gündelik hayatta kimliklerimizi inşa edebilmek için yaşamlarımız boyunca çaba sarf etmemiz gerektiği düşüncesinden hareketle her türden ayrımcılığın alaşağı edilebileceğine yürekten inanıyoruz. Bu bağlamda, empati duygusunu geliştiren edebiyat metinleri aracılığıyla gelecek nesiller için hayalini kurduğumuz dünyanın temellerini ancak “Şimdi ve Burada” atabileceğimizi biliyoruz. Dünyanın dört bir yanında gündelik hayatları derinden etkileyen kayıp ve acılar göz önünde bulundurulduğunda kişisel talihsizlikler (yahut acılar) insanlığı çepeçevre saran keder duygusunun altında ezilerek göz ardı edilebilmekte. Edebiyatın tam da bu noktada devreye girerek hiçbir ayrım gözetmeksizin hepimizin hayatlarına dokunan evrensel meseleler üzerinden özgürlük, adalet ve eşitlik gibi kavramların zihinlerde yeşermesine yol açabilecek güce sahip olduğuna inanıyoruz.
ORTAK DERTLERE NESNEL BİR BAKIŞ AÇISIYLA YAKLAŞMAK
Kitapların içeriklerini belirlerken hangi kriterleri veya değerleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
İlk kıstasımız elbette ki seçilecek metnin belirli bir edebi anlayışın ürünü olması. Bu bağlamda hayranlıkla izlediğim bazı yazar ve yayınevlerinin verimlerini yakından takip etmeye gayret ediyorum. İkinci kıstasımız metinlerin “ortak dertlerimiz” diye nitelendirilebilecek meselelere odaklanıp bunlara farklı ve nesnel bir bakış açısıyla yaklaşabilmeyi başarabilmiş olmaları. Elbette ki belli başlı ödülleri, bu ödüllerin uzun ve kısa listelerini, edebiyata ve odağımızdaki meselelere benzer bakış açılarıyla yaklaşan bazı yazar ve editörlerin öneri ve tavsiyelerini de dikkate almaya gayret ediyoruz.
Kurgu dışı olarak yayımladığınız birçok kitap farklı sanat disiplinleri sanatçılarının da faydalanabileceği türde. Bu tip kitapları seçerken belli bir kriteriniz var mı?
Eklektik ve didaktik olmayan, meselesine farklı bir bakış açısıyla yaklaşırken ilgili alandaki tartışmayı derinleştiren ve/veya yeni tartışma alanları açan kışkırtıcı ve ufuk açıcı metinler önceliğimiz elbette. Kurgu Dışı Editörümüz Hüseyin Deniz Özcan ve odaklandığımız konularda uzmanlığını kanıtlamış farklı editör ve yazarlarla ortak çalışmalar yürüterek yayın programımıza en uygun kitapları belirlemeye gayret ediyoruz.
Hem sevilen bir yazar olarak hem de yayınevinin genel yayın yönetmeni olarak okurlara Livera yayınlarından önereceğiniz kitaplar neler olur?
Yayımladığımız tüm kitapları aynı özenle seçiyor, çeviri ve edisyon süreçlerinde aynı heyecanla çalışıyor ve matbaadan çıkıp elimize ulaştıklarında okurlara bir an önce ulaşabilmelerini aynı sabırsızlıkla bekliyoruz. Dolayısıyla içlerinden bazılarını öne çıkarmam seçkideki diğer kitaplara haksızlık etmek olur, ancak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim; yayın listemiz iyi edebiyat ve ufuk açıcı düşünsel metinler arayan tüm okurları fazlasıyla tatmin edecektir.
"YAZARLARIMIZIN ÇOĞU GENÇ"
Daha çok hangi türde kitaplar yayımlıyorsunuz? Belirli tür ya da konuya odaklı bir misyon ve stratejiniz var mı?
Yalnızca çeviri kurgu ve kurgu dışı kitaplar yayımlıyoruz. Yayımladığımız kitapları seçerken önem verdiğimiz hususlardan biri Türkçede daha önce yayımlanmamış olan yazarları bulup çıkarabilmek. Yayın listemizdeki yazarların pek çoğu ‘genç’ diye nitelendirebileceğimiz ve daha önce Türkçede herhangi bir kitabı yayımlanmamış olan yazarlar. Yalnızca böyle bir kıstas üzerinden ilerliyoruz demek yanlış olur elbette, fakat az önce de belirttiğim gibi bu önem verdiğimiz noktalardan bir tanesi.
Kurgu dışı alanındaysa odaklandığımız farklı meselelere dair bazı kitap dizileri üzerinde çalışıyoruz. Antroposen, iklim krizi, insan-oluşun ve insanı hayvandan, doğadan, evrenden ayıran kibirli çizginin acımasız eleştirisine odaklandığımız “İnsan ve/veya Hayvan”; ‘aşk’, ‘aşksız ilişkiler’, ‘haz’, müstehcenlik’, ‘erotizm’, ‘pornografi’, ‘aşırılık’, ve ‘takılma kültürü’ gibi meselelere odaklandığımız “Yakışıksız Kitaplar” ve günümüzde antropoloji, beşeri coğrafya, sosyoloji, tarih yazımı, kültürel çalışmalar, felsefe, arkeoloji, pedagoji, görsel kültür incelemeleri gibi disiplinlerin içerisinden yapılan üretimlerle genişleyen anarşizm araştırmalarına odaklandığımız “Anarşist Tahayyül” bu diziler arasında sayılabilir.