07 Aralık 2023 13:10

Alaçatı Port davasına buharlaşan “milyon eurolar” damga vurdu

İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen Alaçatı Port davasında, Filika Evlerinin yapımında 20 milyon avronun “hiç edildiği” iddiaları tartışma konusu oldu.

Alaçatı Port mevkii Karşıyaka Azmağı’nda devam inşaat | Fotoğraf: ŞPO

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir'in Çeşme ilçesinde “Alaçatı Port” olarak bilinen alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler ile gündeme gelen projede tartışmalar mahkeme salonunda buharlaştığı belirtilen avrolarla iddialarıyla devam ediyor.  

Alaçatı Port Davasının 4’üncü celsesi 1 Aralık 2023 tarihinde Asliye 4’üncü Ticaret Mahkemesi’nde görüldü. Muhittin Dalgıç'ın ardından 2019 yılında Çeşme Belediye Başkanı seçilen Ekrem Oran eş zamanlı olarak Alaçatı Port Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine de gelmişti.

LÜSK VİLLA, OTEL, MARİNA, RESTORAN…

Alaçatı Port projesi, dönemin belediye başkanı Muhittin Dalgıç'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Alaçatı Port Turizm AŞ tarafından 2004 yılında sulak alanda faaliyete geçirildi. Alaçatı Koyu'nda, denizle derenin birleştiği Karşıyaka Azmağı'nda tasarlanan ve 2304 adet lüks konut inşa edilmesi planlanan projenin birinci etabında, 27 bin 500 metrekare alan üzerinde yapılaşma gerçekleştirildi.  

Belediyenin yüzde 5 hissesine sahip olduğu şirket, ilk etapta bu alana 143 adet ultra lüks villa, bir butik otel, restoran, marina, açık ve kapalı yüzme havuzları yaptı. Çeşme’nin en tartışmalı projesinden biri olarak bilinen proje “yerel kalkınma projesi” olarak gündeme getirilmişti. Belediye ortaklığı nedeniyle yapılan projede kolaylıklar sağlandı. 

KÂR PAYININ GERİ ALINDIĞI İDDİASI

Alaçatı Port Şirketi davasında tanık olarak dinlenen Dr. Fahri Yıldız, 2009 yılında yüzde 5’lik hisse ile ortak olduğunu, 2023 yılı nisan ayına kadar hissedarlığının devam ettiğini ifade etti. Yurtdışında oturduğu için iki kongreye katıldığını, yapılan toplantılara ise katılamadığını belirten Yıldız, “kararlar ve bilançoların” kendisine gönderilmediğini söyledi. Şirket adresine gittiğinde ise bilanço bilgisini alamadığını dile getiren Yıldız, “Şirketin gidişatı konusunda mutlaka konu açılıyordu ancak bana şirketin bilançosu verilmiyordu” dedi. Şirket tarafından bir kereliğine 100-120 bin lira kâr payı gönderildiğini ifade eden Yıldız, “sermaye artırımı” gerekçe gösterilerek geri alındığını iddia etti. 

BİR KISIM KİŞİYE KAYIRMA YAPILDIĞI İDDİASI

2022 yılı mayıs ayında davacının kendisini telefonla aradığını söyleyen Yıldız, “Mehmet Aykut Mutlu ve Kenan Suiçmez'in şirketi zararlandırıcı işlemlerinin olduğunu anlattı. Hatta bir kısım rakamlar verdi. Ben bunun üzerine birkaç telefon görüşmesinden sonra 2022 haziran ayında Mehmet Aykut Mutlu'yu telefonla arayarak, kendisine bazı usulsüzlüklerin kulağıma geldiğini, görüşmemiz gerektiğini söyledim” dedi.  

Tanık ifadesinde şirkette yaşadıklarını aktaran Yıldız, davacının telefonla aktardığı ve inandırıcı gelen konularda bir kısım kişilere daireler verilmesi, bu dairelerin ucuza verilmesi, bir kısım kişilere kayırma yapılması gibi konularda sorular yönelttiğini iddia etti. Sorulara “doğru düzgün” cevap alamadığını belirtti. 

DAİRE SATIŞLARINDAKİ USULSÜZLÜKLER

2013-2014 yıllarında şirketin yaptığı bir dairenin yüzde 5 indirimle kendisine satıldığını söyleyen Yıldız, mahkemedeki ifadesinde tartışma yaratacak iddialarda bulundu. Dairenin ödemesini yapmaya başladığını fakat bir süre sonra iade ettiğini belirten Yıldız, şirketin bu daireyi satarak ödediği miktarı geri aldığını beyanına ekledi. Yıldız, daireyi aldığı tarihlerde Kenan Suiçmez’in kendisine ayırdığı sitenin içinde çok daha değerli daireyi üçte bir fiyatına satın aldığını öğrendiğini iddia etti.

20 MİLYON AVRO FARK NEREDE?

Yıldız ifadesinde, şirketin yaptığı dairelerin resmi olarak satış bedellerinin düşük gösterildiğini öğrendiğini, İstanbul'da Mehmet Aykut Mutlu ile yaptığı görüşmede daire konusunu da gündeme getirdiğini söyledi. Şirketin yaptığı Filika evlerinde resmiyette gözüken rakamlarla gerçek satış rakamları arasında çok büyük bir fark olduğunu belirten Yıldız, “20 milyon avroluk bir fark olduğunu, bunun açıklamasının ne olduğunu sordum. Kendisi bana o kadar olmadığını, 4 milyon avro kadarını kendi adlarına şirkete koyduklarını söyledi. Ben de kalan kısmını kendi ceplerine mi koyduklarını sordum. Zira ben bu paranın 3 kişi, Mehmet Aykut Mutlu, Kenan Suiçmez ve Mehmet Türkmen arasında paylaştırıldığını düşünüyorum. Benim kalan kısmını kendi ceplerine koydukları yönündeki beyanıma karşı Mehmet Aykut Mutlu herhangi bir inkar yoluna gitmedi ve ‘doğrudur’ dedi” şekilde beyanda bulundu.

“BU İŞLER TÜRKİYE’DE BÖYLE YÜRÜR”

Azınlıkta olanların payının ne olduğunu sorduğunu belirten Yıldız, “Karıştırma o konuyu, Kenan'la konuş, Kenan sana yarısını versin” şeklinde cevap aldığını anlattı. “Ne için yarısının verileceğini” sorduğumda ise, “yoksa onun vergisini verecektin” denildiğini ifade eden Yıldız, duruşmada sözünü ettiği olayların bizzat tanık olduğu olaylar olduğunu söyledi.

2022 yılı ağustos ayında yapılan yönetim kurulu üyelerinin yüzde 80'inin hazır olduğu bir toplantıda şirkette istenmediği belirtilen Yıldız, “Kenan Suiçmez ‘biz seni istemiyoruz. Sana 1 milyon 500 bin avro verelim çık buradan’ dedi. Ben de ‘Benden aldığınız ve azınlıklara vermediğiniz para (en az 400-500 bin avro) ne olacak?’ dediğimde, Kenan Suiçmez, ‘Canını sıkma Mehmet Aykut Mutlu ile konuşup sana 250-300 bin avro vereceğiz” dediğini aktardı.

Kendisine vaat edilen paranın verilmediğini belirten Yıldız, şirketin iki kasası olduğunu “birinin resmi” diğerinin de “yöneticilerin kasası” olduğunu iddialarına ekledi. Bu durumu ilgili şahıslara sorduğunu dile getiren Yıldız, “Bu işlerin Türkiye'de böyle yürüdüğünü” söylediklerini aktardı.

DAVA ERTELENDİ 

Çeşme Tapu Müdürlüğü’ne yeniden yazı yazılarak, davalı şirket tarafından 2017 yılında gerçekleştirilen taşınmaz devirlerine ilişkin olarak devir bedellerini, devreden ve devralan kişileri gösterir şekilde tapu kayıt ve resmi senet örnekleri ile dayanak tüm belge örneklerinin mahkemeye gönderilmesi talep edildi. Türkiye Garanti Bankası AŞ Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak, davalı şirketin bu bankada hesaplarının açıldığı tarihten dava tarihine kadarki döneme ilişkin TL, dolar ve avro hesaplarına ilişkin tüm hesap dökümleri talep edilirken, duruşma 7 Haziran 2024 tarihine ertelendi. 

Reklam