7 Aralık 2023 13:35
/
Güncelleme: 14:18

Denizli patronları, maliyet kalemlerini belediyelere yıkma hazırlığında!

EMEP Denizli İl Örgütü, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu'nun yerel seçim öncesi yaptığı açıklamaya yanıt verdi, emekçilerin taleplerini aktardı.

Denizli patronları, maliyet kalemlerini belediyelere yıkma hazırlığında!

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

"İhracat şampiyonu" Denizlili patronlar, servis ve kreş gibi gider kalemlerinin maliyetini, bütçesini kamunun oluşturduğu belediyelere yıkma hazırlığında.

Yerel seçim öncesi Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu imzasıyla yayımlanan açıklamayla Denizli sanayicileri, "hangi parti kazanırsa kazansın" belediyelerden taleplerini sıraladı. Açıklamada patronlar, burjuva siyasetin tüm fraksiyonlarına başarılar da diledi.

Emek Partisi (EMEP) Denizli İl Örgütü ise patronların taleplerine karşı emekçilerin taleplerini içeren bir açıklama yayımladı ve işçilere örgütlü mücadele çağrısı yaptı. 

PATRONLARIN TALEPLERİ

EMEP Denizli İl Örgütü, açıklamasında, önce patronların taleplerini aktarıp yorumladı:

  • Şehir merkezinden sanayi yerleşimlerine hızlı tren hattı. Böylece patronlar işçilere servis sağlamak zorunda kalmayacak, işçiler toplu taşıma kullanacak.
  • Sanayi bölgelerindeki altyapı sorunlarının giderilmesi. Altyapı sorunu olan sanayicinin kalmaması!
  • Fabrika çevrelerine belediyeler tarafından toplu konut inşa edilmesi. Böylece işçilerin işten eve, evden işe mükemmel bir sosyal hayatı olacak! 
  • 150’den fazla kadın çalıştıran patronun kreş açması yasal zorunlulukken patronlar bu kalemi de belediyelere yıkma derdinde. Belediyeler fabrika çevrelerine kreş açsın, "ihracat şampiyonu" patronlar, bir gider kaleminden daha kurtulsun! 
  • Belediyelerde sanayicilere hizmet verecek özel birimler ve kadrolar tesis edilsin. Yerel yönetim hizmetleri patronların hizmetine sunulsun!

"PEKİ BİZ NE İSTİYORUZ?"

Açıklamanın devamında "Peki biz ne istiyoruz" başlığı altında emekçilerin talepleri aktarıldı. Sıralanan talepler şöyle:

  • Karar alma süreçlerine halk dahil edilsin!
  • Çoğunluğu "borcu affedilen patronlardan" değil, dolaylı vergiler ve ücretli çalışandan kesilen gelir vergileriyle oluşan bütçe, şeffaf ve katılımcı olarak patronların, müteahhitlerin değil halkın çıkarına harcansın. 
  • Kâr değil toplumsal fayda öncelensin.
  • Sağlık, ulaşım, barınma, beslenme gibi kamusal temel ihtiyaçların patronların değil emekçilerin ve emeklilerin çıkarına göre planlansın. 
  • Çardak Havaalanı'na, Büyükşehir Belediyesi tarafından zenginler için VIP ulaşım yerine halkın ücretsiz ulaşımına öncelik verilmesi.
  • Kadını ihtiyaç dahilinde "ya eve ya işe hapseden" ekonomik sosyal anlayış değil, yönetime de dahil eden, ev işlerini kamusallaştıran, kadını karar alma süreçlerine de dahil eden, kadının sosyal, sanatsal ve kültürel gelişimini önceleyen bir yönetim anlayışı. 
  • Kentin imar planında, mühendis ve mimarların, sosyologların, tarihçilerin ve ilgili tüm kesimlerin ortak görüşüyle hareket edilmesi; rant uğruna kent talanının önüne geçilmesi, doğa ve çevrenin korunması.
  • Zehirli atıkların bertarafı, evlere içilebilir su temini ve asbest tehlikesine karşı kesin çözümler üretilmesi.
  • Tarım alanları enerji, maden şirketlerine peşkeş çekilirken yerel yönetimler talanın önüne geçsin. Şirketleri değil üretici köylüleri, tarımı destekleyecek uygulamalar hayata geçirsin.

“ÖRGÜTLENELİM, BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM” 

Patronların teşviklere doymadığı ve hep daha fazlasını istediği belirtilen açıklamada, işçilerin talepleri için mücadele etmesi çağrısı yer aldı.

Açıklama şu ifadelerle son buldu:

“Teşvik arsızı patronlar gerek yerel yönetim gerekse merkezi yönetimin kapısını aşındırıyor, hep dahasını istiyor. Aynı arsız patronlar maaşına zam isteyen işçi için ‘Verdikçe daha çok ister’ diyor. TBMM’de AKP’den CHP’sine burjuva partilerin her fraksiyonuna giden Denizlili patronlar dert yanmış, daha fazla teşvik daha fazla vergi affı istemişti. CHP’nin sanayici milletvekili Şeref Arpacı imzasıyla verilen, tekstil sanayicilerini koruyacak yeni düzenlemeler içeren önergesi reddedildi. Peki bu ihracatı yaratan, üreten işçiler ne durumda? Ne istiyor? Bunun yanıtının karşılık bulabilmesi, işçilerin patronlardan daha örgütlü bir şekilde mücadeleye girişmesiyle mümkün! Teşvik arsızı patronların değil geçinemeyen işçilerin sesinin daha gür çıkması için örgütlenelim birlikte mücadele edelim!” (Denizli/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et