09 Aralık 2023 13:39

HEDEP'li Gergerlioğlu: Hak ihlallerinde ekonomik zorluklar her şeyin önüne geçti

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutlayan HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine değindi.

Fotoğraf: HEDEP

Paylaş

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutlayan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye'de yaşanan hak ihlallerini sıraladı. 

Gergerlioğlu, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini sırasıyla şöyle açıkladı: "Bize yoğun bir şekilde insan hakları ihlalleri ile ilgili başvurular geldi. Bize gelen başvuruları tasnif ettik. Bu tasnife göre; yaşam koşulları ekonomik durumlar, bu sene cezaevi ihlallerinin de önüne geçerek 1'inci Sıraya geçmiş durumda. İşkence ve kötü muamele 2'nci Sırada. OHAL Kanun Hükmünde Kararname nedeniyle mağdur olan insanların başvuruları 3'üncü Sırada. Sağlık hakkı nedeniyle başvurular 4'üncü sırada ve sosyal güvenlik hakları ile ilgili başvurular 5'inci sırada. Öğrenci hakları, engelli hakları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ihlaller, çocuk hakları ve diğer birçok hak grubu ile ilgili başvurular bize yoğun bir şekilde geldi.”

"EKONOMİK ZORLUKLAR NEDENİYLE YAŞANAN HAK İHLALLERİ 1'İNCİ SIRADA"

2023 yılında toplam 2002 adet başvuru geldiğini ve bu başvuruların 489'unun yaşam koşulları ve ekonomik zorluklar olduğunu aktaran Gergerlioğlu, “İnsan hakları ihlalleri arasında geçen sene yoğun bir şekilde cezaevi ihlalleri geliyordu fakat bu sene ekonomik sıkıntılar o kadar tavan yapmış durumda ki emeklisi, asgari ücretlisi, işsizi, esnafı herkes feryat ediyor. Bu konudaki yoğun hak ihlalleri de  ile 1’inci sıraya geçmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Bir çok kişiden hak ihlali başvurusu aldığını söyleyen Gergerlioğlu, "2023 yılında cezaevlerinde, emniyet müdürlüklerinde işkence ve kötü muamele yasağı yüzde 22 ile 2’inci sırada” dedi.

"2023 YILINDA CEZAEVLERİNDE 45 ÖLÜM"

2023 yılında cezaevlerinde 45 ölüm olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Bu ölümlerin 20’si şüpheli ölüm, 9'u intihar olarak açıklandı. 25'i hasta mahpus ve 20'de şüpheli ölüm, 9'u intihar olarak tespit ettik. Hemen hemen 1 yılı bulan bir tabloda 45 ölüm görüyoruz. Bu bizim tespit ettiklerimiz, belki gizlenen, üstü örtülen ki hemen hemen hepsinin üstü örtülmeye çalışılıyor. Daha fazlası da olabilir, Adalet Bakanlığı'nın bu konuda net bir açıklama yapması gerekiyor. Ayrıca 651'i ağır 1517 hasta mahpus cezaevlerinde bulunuyor" diye konuştu.

"EN BÜYÜK HAK İHLALİNİ SİYONİST İSRAİL FİLİSTİNLİLER'E YAPTI"

İnsan haklarının korunması gerektiğini ve bu yıl Ukrayna Rusya savaşı dolayısıyla ağır hak ihlalleri yaşandığının altını çizen Gergerlioğlu, "Orta Doğu dünyanın kalbi, dünyanın en yaralı bölgesi olan Orta Doğu'da da dünyanın en büyük hak ihlali yaşandı. Bunların arasında Filistin meselesi öne çıktı. Dünyanın en büyük hak ihlali konusu açıkçası Siyonist, vahşi, katil İsrail Devleti'nin Filistinlilere yaptıklarıdır. Bu açık bir gerçektir." dedi.

"KHK'DAN EN ÇOK ÖĞRETMENLER MAĞDUR"

KHK ile ihraç edilenlerin meslek oranına göre dağılımında 50 bin öğretmenin olduğunu aktaran Gergerlioğlu, "Asker 13 bin, polis 32 bin, sağlık çalışanı 7 bin, akademisyen 6 bin ve diğer sektörler ile 200 bin civarında ihraç olayı var. Halen bu ihraçlar 375 Sayılı KHK ile devam ettirilmeye çalışılıyor. Bu süreç içinde de 952 kişinin hayatını kaybettiğini görüyoruz" İfadelerini kullandı.

2023'de Türkiye'de halen Kürtçe anadilde eğitim olmadığını söyleyen Gergerlioğlu, "Büyük bir talep vardı aslında ve bu talebe karşılık 'Seçmeli ders vererek biz bunu hallederiz' dediler. İşin doğrusu seçmeli ders derde deva olmadı. Bakın 2015'de 80 bin öğrenci seçmeli ders alırken 2023'de sayı 23 bine düştü çünkü doğru düzgün Kürtçe derslik yok, öğretmen yok ve bu yüzden talep düşüyor. Okullar da başka derslere yönlendiriyor. Bunun sonucunda fiilen işlevsiz kalıyor. Aslında anadilde eğitim verilmesi gerekiyor. Arzu eden alır, arzu etmeyen almaz ama böyle bir eğitimin verilmesi lazım" dedi.

"SON 10 YILDA 1379 KADIN İŞ CİNAYETİNE MARUZ KALDI"

Kadın cinayetleri konusunda 2013'den bugüne en az 1349 kadın işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirten Gergerlioğlu, "Bunlar da kadın iş cinayetleri konusundaki bir tablonun bize yansıması, bakın 2013-2023 arası son 10 yılda 1379 kadın iş cinayeti yaşanmış. Burada da kadınlar da tarım orman ilk sırada. İkinci sırada sağlık alanındaki ölümler. Üçüncü sırada ticaret büro eğitim alanında. Kadınlar çoğunlukla inşaatta çalışmadığı için onlar da çoğunlukla tarım orman işçiliğindeki ölümler ön plana geçiyor" diye belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AB, yapay zekayı düzenleyecek kurallarda anlaştı

SONRAKİ HABER

Trakya'nın yüksek kesimlerinde kar başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa