10 Aralık 2023 15:39

Murat Özveri’nin Türkiye İşçi Hukuku kitabı yayımlandı: ‘İşçisiz iş hukukuna bir itiraz’

Çalışma Ekonomisi Doktoru Av. Murat Özveri’nin Türkiye İşçi Hukuku kitabı yayımlandı.

Dr. Murat Özveri'nin Türkiye İşçi Hukuku adlı kitabı.

Paylaş

Çalışma Ekonomisi Doktoru Av. Murat Özveri’nin Türkiye İşçi Hukuku kitabı yayımlandı. İki ciltten oluşan kitabın tüm geliri Cerenler Vakfına bağışlanacak.

Gazetemiz Evrensel'in yazarlarından Dr. Murat Özveri’nin üzerinde iki yılı aşkın süredir çalıştığı “Bireysel İş İlişkileri Açısından Türkiye İşçi Hukuku” isimli kitabı yayımlandı. Aynı zamanda işçilerin çalışma yaşamına dair sorularının yanıtlandığı 'Adaletin İş Yüzü' adlı programımızın sevilen yüzü olan Dr. Murat Özveri iki ciltlik kitabı, “Bu kitap bir tek cümleyle, işçisiz iş hukukuna itiraz çabasıdır” diye tanımlıyor. Kitabın tüm geliri, “Öğrenim yaşamını yetersiz maddi koşullar nedeniyle sürdürmekte zorlanan öğrencilere burs vererek destek olmak, olanakları çerçevesinde onların öğrenim yaşamını kolaylaştırmak” amacıyla kurulan Cerenler Vakfına bağışlanacak. Kitap cerenlervakfi.org.tr adresinin yanı sıra Legal Yayınevi ve Yetkin Yayınlarından da temin edilebiliyor.

Kitabın arka kapağında ise kitaba ilişkin Dr. Murat Özveri, Prof. Dr. Ahmet Makal ve Prof. Dr. Aziz Çelik’in yorumları bulunuyor.

‘YAŞAMI VAR EDENLERİN HAKLARINA ODAKLANILDI’

Dr. Özveri kitabı ve isminin çıkış noktasını şöyle açıklıyor: “Bu kitapta yaşamı var eden, adı sanı bilinmeyen, binlerce eseri canı pahasına inşa eden, yaşamın nimetlerinden ancak asgari ölçülerde yararlanabilip göçüp giden, mezarları da yaşamları gibi sade olan ve bir nesil sonra unutulanların hak ve hukuklarına odaklanılmaya çalışılmıştır. Bu nedenle kitaba, eser yaratanların hukukunun ilk ortaya çıktığı dönemdeki adı verilmiştir: İşçi Hukuku.”

‘SÜZÜLEREK ORTAYA ÇIKMIŞTIR’

Prof. Dr. Ahmet Makal’ın kitaba ilişkin değerlendirmesi şu şekilde: “İşçi hukuku ifadesiyle işçinin korunması ilkesini merkeze alan kitapta, işçi-işveren ilişkisinin iktisadi, siyasi ve sosyal gelişmelerle karşılıklı etkileşimi içerisinde incelenmesi ve konunun tarihsel boyutta ele alınması, çalışmayı özgün ve değerli kılmaktadır.”

Kitabın, hukuku; güç ilişkileri, tarihsel ve toplumsal bağlam içinde ele aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Çelik’in yorumu ise şöyle: “Bu kitapta sadece iş hukukunun teknik taraflarını değil canlı-kanlı yaşayan işçileri ve patronları, yani sınıfları görüyoruz. Elinizdeki kitap işçi haklarının savunulması için yazılmış sayısız dava dilekçesinden, kazanılmış veya kaybedilmiş sayısız davadan, emsal kabul edilenlerin yanı sıra ibretlik sayılabilecek kararlardan süzülerek ortaya çıkmıştır.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kameranın görmediği usulsüzlük, Sayıştay raporunda çıktı

SONRAKİ HABER

Arap basını: Putin denklemin dışında olmadığını hatırlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa