11 Aralık 2023 10:32

Balıkesir’de Erdal Eren anması: Erdallar geçmişimiz değil mücadeledeki geleceğimizdir

EMEP Balıkesir, Altıeylül ve Karesi ilçe örgütlerinin düzenlediği anmada, Sinan, Erdal ve Ercan’ın mücadelede yaşadığı belirtilerek, Erdalların mücadelenin geçmişi değil geleceği olduğu vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Balıkesir Altıeylül ve Karesi ilçe örgütleri birlikte 12 Eylül darbecilere tarafından idal edilen Erdal Eren ve Sinan Suner ve Ercan Koca anıldı. Balıkesir İl Örgütü binasında yapılan anmada, Karesi İlçe Başkanı Kadir Nural katılanları Erdal'lar için saygı duruşuna davet etti ve bir konuşma yaptı.

Erdal Eren’in idamının üzerinden 43 yıl geçtiğini belirten Nural; “Geçen bu zamanda,  darbecileri   sözde lanetleyerek iktidara gelenler, baskı ve sömürü politikalarıyla egemen sınıfların çıkarları için çalışmaya devam ediyorlar. Erdoğan ve cumhur ittifakı, tek adam yönetimine dayalı gerici faşist bir rejim inşa etmek için hızla çalışıyor. Uyguladığı tüm politikalar  işçilere, emekçilere, emeklilere ve gençliğe,  açlık, yoksulluk ve geleceksizlik olarak geri dönüyor” dedi.

12 Eylül askeri faşist diktatörlüğünün bir rejimi inşa etmek üzere darbe yaptığını, bunu yasaklarla, baskıyla, korku iklimiyle,  kanla, işkenceyle, zulümle gerçekleştirmeye çalıştığını vurgulayan Nural,                                                                                                                                      bugün de AKP ve Cumhur İttifakı’nın 12 Eylül'den devraldığı görevleri güncelleyerek yerine getirdiğini ifade ederek şunları söyledi; “Ama, bilinmelidir ki, iktidarın işçi ve emekçileri açlığa, işsizliğe, sefalete mahkum eden politikalarına karşı , mücadelenin güncelliğiyle Sinanlar, Erdallar, Ercanlar yaşıyorlar. Ama bilinmelidir ki, iktidarın yeni Osmanlıcı heveslerle  çatışmacı, halklara düşman politikalarına karşı anti-emperyalist mücadelenin güncelliğinde yaşıyorlar. Bölgede demokrasi ve barış mücadelesinde, halkların kardeşliği ve dayanışması mücadelesinin güncelliğinde yaşıyorlar. İktidarın her türlü sömürü politikalarına karşı, tek tek fabrikalarda verilen sendikalı olma mücadelesinin, işçi direnişlerinin ışığında yaşıyorlar. Doğayı katleden, yer altı ve yer üstü kaynaklarını yağmalayan politikalara karşı, HES, RES, JES'lere karşı, maden, enerji şirketlerine karşı köylü direnişlerinde yaşıyorlar.

Ve Erdal'lar, tek adam rejimine son vermek için; AKP ve Cumhur İttifakının yaslandığı siyasi gericiliği, baskıları dağıtacak gücün, halkın örgütlenmesi, kendi seçeneğinin oluşturulması ve gerçek bir halk demokrasisini kazanacak güçlerin ittifakının , halk ittifakının gerçekleşmesi için yürütülen mücadelenin güncelliğinde yaşıyorlar.  Tıpkı mücadelelerini devraldıkları Denizlerin, İbrahimlerin, Mahirlerin yaşadığı gibi...”

Sinan, Erdal ve Ercan’ın anılarda kalan bir geçmiş değil, süren mücadelede gelecek olduğununun altını çizen Nural; “Onlar mücadele miraslarını devraldığımız onurlu geçmişimizdir. Ve onlar Sosyalizm mücadelemizde, kapitalist emperyalist sistemin ve onların bir parçası olan AKP iktidarının yağma, soygun, sömürü ve baskı politikalarına karşı, savaşsız, sömürüsüz yeni bir dünya kurma mücadelemizde geleceğimizdirler” dedi.

Nural’dan sonra Altıeylül İlçe Başkanı Erdinç Kırova, Erdal-Sinan ve Ercan'ın birbirleri için ölümü göze alan mücadelelerini anlattı.

Kırova şunları söyledi; “Onlar birbirleri için ölüme gittiler. Bu üç yiğit devrimci bize hayatları pahasına yiğitliği, fedakarlığı, dayanışmayı, direnmeyi gösterdiler. Bu üç devrimci her yıl birlikte anılırlar. Biz de onları birlikte anıyoruz. ODTÜ'lü Sinan Suner, duvara yazı yazarken katledilmişti. Erdal Eren, Sinan Suner'in öldürülmesini protesto ederken gözaltına alındı.  17 yaşında idam edildi. 17 yaşındaki Ercan Koca, Erdal Eren'in idamına karşı pankart astığı için işkencede katledildi. Bu üç yiğit, genç devrimcinin birbiri için ölümü göze aldığı ve birbirleri için öldürüldükleri dönem. Anıları yolumuzu aydınlatıyor. Yaşadıkları gibi anılıyorlar. Unutulmayacaklar” dedi.

Konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Yoğun ilginin olduğu etkinlikte bir arkadaşın sazı ve sözü eşliğinde hep birlikte türküler ve ağıtlar söylendi. (Balıkesir /EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Geniş tanımlı işsizlik yüzde 21,3 oldu

SONRAKİ HABER

Beyoğlu'nda kaza yapan eski Yemen Savunma Bakanının oğlu yurtdışı yasağı ile serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa