11 Aralık 2023 13:31

Samandağ’da yerel yönetim çalıştayı: Enkazdan halk dayanışmasıyla çıktık

Hatay Samandağ’da Selma Gürkan, Erkan Baş, Perihan Koca, Mehmet Fatih Maçoğlu ve Mehmet Demir'in de katılımıyla “Biz kimiz, nasıl bir belediye yönetimi istiyoruz?” konulu çalıştay düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hatay Samandağ’da Yerel Seçim Çalıştay Grubu’nun çağrısıyla “Biz kimiz, nasıl bir belediye yönetimi istiyoruz?​” konulu çalıştay düzenlendi. Suphi Güzey Taziyet Evi’nde gerçekleştirilen çalıştaya yüzlerce Samandağlı katıldı.

Çalıştay Grubu’nun sunumlarının ardından EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, DEM Parti (eski kısaltmasıyla HEDEP) Mersin Milletvekili ve TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Mor Dayanışma temsilcileri konuşma yaptı.

KADINLARIN MÜCADELESİ KAZANDIRDI

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, mücadele sonucu elde edilen kazanımları anlattı.

Gürkan, "Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek" kampanyasının büyümesinin, birçok belediyenin öğrencilere yemek dağıtmasına neden olduğunu örnek verdi ve ekledi: “Yine Ankara General Zeki Doğan Mahallesi'nde, kadınlar atıla çıkarılmış bir kamu binasını kreş olarak açtırdılar. O mücadelenin sonunda kadınlar bir muhtarlık kazandılar ve bir kadın derneği kurdular. Bunlar mücadeleleri için önemli, pratik deneyimler. Yine geçen dönem Mersin'de emek ve demokrasi güçlerinin ortak adayı olarak belediye meclis üyeleri çıkardık.”

Dersim Pertek Belediyesinde de gerici uygulamaların halkın mücadelesiyle engellendiğine dikkat çeken Gürkan, “Eğitim alanında da ihtiyaç doğrultusunda belediyelerin nasıl hizmet edebileceğini Pertek Belediyesinde de örnekleriyle görmüş olduk” dedi. 

"DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRDÜ"

Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir, depremin bir doğal afet ancak öldürenin binalar olduğunu anlattı. Demir, “Eğer bu kentlerin yarısından fazlası yıkılmış ise burada yerel yönetimlerin aslında bu katliamının ortağı ve temel sebeplerinden biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Ve bunun temelinin de hepsinin sermayenin, rantın ve siyaset tüccarlarının eylemlerinin sonucu olduğunu hepimizin bilmesi gerekir. Buna göre hareket etmeliyiz” dedi.

"BU BİRLİĞİ SONUNA KADAR GÖTÜRECEĞİZ"

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da “Burada aslında bir halk inisiyatifi, bir halk iradesi, bir halk ittifakını Samandağ ölçeğinde de yeniden kuruyoruz” dedi.

Kurdukları güç birliğinin bir seçim ittifakı olmadığını söyleyen Baş, “Bizimkisi bir yaşam ittifakı. Bizimkisi depremde enkaz, enkazda can mücadelesi verirken oluşan bir yoldaşlık. O yüzden gönlüm çok rahat. Biz her hal ve şartta, sonucu ne olursa olsun burada kurduğumuz bu birliği sonuna kadar götüreceğiz” dedi.

"'70’LERDEN BERİ DENEYİMİMİZ VAR"

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yerel seçimlere ilişkin tartışmalarda eylül ayından beri bir arada olduklarını anlattı. Maçoğlu, “1970'lerden beri deneyimimiz var. Mehdi Zana'nın, Terzi Fikri’nin, Dikili’de Osman Özgüven’in, Hozat, Samandağ, Hopa, ÖDP'den arkadaşlarımızın kazanımlarının olduğu yerlerde… Baktığınızda bazı eksiklerimiz olabilir, bazı yapamadıklarımızı olabilir ama iyi bir şey yaptığımızı düşünüyoruz. Bir arada bulunduğumuzda eksikleri tamamlayarak ileri bir sıçrama yaratabiliriz. Sosyalistlerin, devrimcilerin, komünistlerin halkına karşı sorumluluk alması gerektiği bir dönem” dedi.

"SÖYLEMİN ÖTESİNE GEÇECEĞİZ"

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu Üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da “Biz 'Seçimlerde Samandağ’da, Defne’de, Hatay’da iddialıyız, sosyalist belediyeleri kuracağız' diyoruz ama sosyalist belediyeleri kurmak lafla olmaz. Söylemin ötesine geçeceğiz ve yeniden inşayı tahayyül ettiğimiz demokratik bir iklimi, siyaseti, cumhuriyeti kendi gündelik yaşamlarımızda başlatarak yapacağız. Depremin enkazının altından hep beraber çıktık, muazzam bir halk dayanışmasını birlikte başardık. Birbirimize sahip çıktık ve bunu sosyalistlerin öncülüğünde yaptık” dedi.

Pir Sultan Abdal Derneği adına yapılan konuşmada ise “Seçimden seçime sokağa inenler, halkı sever gibi görünen ceplerini dolduranlar değil, her durumda halkla birlikte direnişi örüp onurlu duruşu gösterenler kurtaracaktır” denildi.

MOR DAYANIŞMA: YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

Mor Dayanışma Kadın Derneği adına konuşan İlknur Kazan “Bizler 10 yıl önce ilk derneğimizi Antakya'da açtığımız zamanki heyecanımız, umudumuz ve dayanışmamız ile kadın dayanışmasını örmeye, kadınların ihtiyaçlarını yerel yönetimlerden devletin tüm kanallarına iletmeye devam ediyoruz. Fakat biliyoruz ki toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğu, bu kadar çok kadın cinayetinin yaşandığı, faillerinin cezasız kaldığı, bırakıldığı bu toplumda daha yapacak çok işimiz ve ayrıca çok da gücümüz var” dedi.

Depremin ilk gününde 4 ayrı ilçede ilk kadın çadırlarını açtıklarını ifade eden Kazan, “Mor Dayanışma olarak kadından kentlerin inşası için, kadın bakış açısıyla, kadın dostu bir kentin inşasında kollarımızı sıvadık. Ve biz kadınlar olarak sözlerimizi sonuna kadar söyleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaldıraç adına söz alan Mustafa Çelik de “Bugün şikayet ettiğimiz ne varsa; zam, borç, işsizlik, çocuklarımızın geleceği, işsizliği, depremin katliama dönüştürülmesi... Tüm bunların esas nedeninin kapitalist emperyalizmdir” dedi. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Bedirhanoğlu: Yeni binalarımızda da hala kolon miktarı az

SONRAKİ HABER

Sakarya'da sağanağın ardından denizde kirlilik oluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa