11 Aralık 2023 14:52

Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğünden okullarda Noel ve yılbaşı kutlayanlara tehdit

Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okullarda Noel ve yılbaşı kutlayanlara yönelik tehdit içeren mesajına Eğitim Sen tepki gösterdi, DEM Parti Milletvekili George Aslan konuyu Meclise taşıdı.

Okulların whatsapp gruplarına gönderildiği belirtilen mesaj ve fotoğraf.

Paylaş

Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okullarda Noel ve yılbaşı kutlayanlara yönelik tehdit içeren, ayrımcı ifadelerin yer aldığı bir mesaj paylaştığı belirtildi.

Eğitim Sen Nusaybin Temsilciliği, Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderildiği anlaşılan ve daha sonra Nusaybin İlçe Milli Eğitim tarafından da paylaşılan mesajı aktararak tepki gösterdi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN AYRIMCI MESAJI: GEREKENİ YAPACAĞIZ

Okulların Whatsapp gruplarına gönderildiği belirtilen mesaj şu şekilde:

"Arkadaşlar yılbaşı yaklaşıyor, Noel denen katil, barbar, eli kanlı aşağılıkların çocukları İslam coğrafyasında katliam yaparken bazı işgüzar kişiler okullarımızda Noel kutlaması, süslemesi, etkinlik vb., özellikle Anasınıfı ve ilkokullarda yapıyorlar. Önceden tüm kurumlarımızı uyaralım, hiçbir şekilde Noel ile ilgili etkinlik istemiyoruz. Lütfen uyarıyı önceden yapalım, birbirimizi üzmeyelim. Hangi okul yaparsa o saate ilçe müdürü, okul müdürü ve ilgili öğretmenleri çağırıp gerekçesini soracağız ve gerekeni de yapacağız."

EĞİTİM SEN NUSAYBİN TEMSİLCİLİĞİ: "NEFRET VE AYRIMCILIK"

Konuyu duyuran Eğitim Sen Nusaybin Temsilciliği ise şu açıklamayı yaptı:

"Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderildiği anlaşılan ardından Nusaybin İlçe Milli Eğitim Müdürü aracılığıyla okulların resmi Whatsapplarında paylaşılan TCK m.216.'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' ve TCK m.122'ye göre 'Nefret ve Ayrımcılık' suçuna giren, recide edici dilin kullanıldığı aşağıdaki mesaj paylaşılmıştır.

Çok farklı etnik köken ve inançtan yüz binlerce insanın birlikte ve huzur içinde binlerce yıldır yaşadığı kadim Mardin şehrimizde, bu metnin eğitim yöneticileri tarafından paylaşılması, coğrafyamızda yaşayan ve birbirlerini kardeş gibi gören halkların arasına bir nifak tohumu ekme çalışmasından başka bir şey değildir. Mardin İl Milli Eğitim Müdürü ve Nusaybin İlçe Milli Eğitim Müdürünü kınıyoruz."

EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI NECLA KURUL: LAİKLİĞİ SAVUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

10haber.net'e konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul ise "Yeni bir yılın başlangıcını önemseyen insanlar var, dini gerekçelerle bunu kutlayan yurttaşlar da var. MEB bu yazılarla kültürel anlamda tektipleştirme dediğimiz bir yaklaşım içine girmiş durumda. Bu çok tehlikeli bir durum. Buna itirazımızı sürdüreceğiz. Laikliği savunmayı sürdüreceğiz" sözleriyle gelişmeye tepki gösterdi. Kurul, MEB'in protokoller ve müfredat değişiklikleri ile laiklik karşıtı uygulamalarını hatırlatarak buna karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

DEM PARTİ MİLLETVEKİLİ GEORGE ASLAN KONUYU MECLİSE TAŞIDI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili George Aslan konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi

Kentte kutlama yapmak isteyen Süryanilerin de hedef haline getirildiğini belirten Aslan, Tekin şu soruları yöneltti:

  • Mardin’de Noel Bayramını ve yılbaşını kutlayanları tehdit eden ve hedef gösteren söz konusu mesaj Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  • Tehdit ve nefret içerikli mesajı paylaşan Mardin İl Eğitim Müdürlüğü’ne yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • TCK m. 216 ve m. 122’ye göre ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ ve ‘Nefret ve Ayrımcılık’ suçu işleyen Mardin İl Eğitim Müdürü görevden uzaklaştırılacak mıdır?
  • Bakanlığınıza bağlı kurumlar tarafından farklı etnik ve dini kesimlerin benimsediği değerlere yönelik yapılan nefret söylemlerinin önlenmesi için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan’ın yargılanması durduruldu

SONRAKİ HABER

Kayıp denizcileri arama çalışmalarında 23. gün: Yerinde söküm çalışmalarına başlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa