12 Aralık 2023 04:17

Autoliv işçisi: Kartlara mahkumuz, banka banka geziyoruz

"Taslağın güncellenmesini talep ediyoruz. Bu taslağa karşı MESS tarafından kesinlikle alaycı bir şekilde ve var olan haklarımıza da el koyarak karşılık verildiğini görüyoruz."

Ekran görüntüsü Autoliv tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

Autoliv işçisi
Kocaeli

Merhaba Evrensel okurları, Türk Metal’in örgütlü olduğu Autoliv’de çalışıyorum. Sendikalı bir iş yerinde çalışmamıza rağmen haklarımız yetersiz. Toyota’da Hyundai’de sendika yok, olsa onlar da bizim gibi olurdu herhalde. Bu sendika niye var?

Ne sendikaya ne iş yerine hakkımı helal ediyorum. Bizi bu hale düşürenler, kartlara mahkum edip o bankadan bu bankaya gezdirenler onlar. Borçlarımız asla kapanmıyor, faiziyle açıldıkça açılıyor. Örneğin makinem bozuluyor, yaptıramıyorum, yenisini alamıyorum. Kendim artık ustalık öğrendim çamaşır makinesini tamir ediyorum. Birçok arkadaşım da sesini çıkaramıyor, çocuklarının geleceğini tehlikeye atmamak için. Artık öyle bir baskı var ki rapor alan arkadaşlarımızın arkasından hastanelere gidip “Rapor vermeyin” diye doktorlara bile baskı yapıyorlar. Ocaktan beri mesai yaptırdılar, yıl sonu para vermemek için şimdi izin veriyorlar. Zaten verdikleri ücretler çok komik rakamlar.

İLK DEFA HUKUK BÜROSUNDAN ARANDIM

Bu taslak değişmedikçe işçiden destek beklemesinler. Yüzde 200-250 gibi zam alınan iş yerleri var. ENAG verilerine göre enflasyon yüzde 100’ün üzerinde. Bu taslağı hazırlarken hiç mi utanmadılar?

Geçmişte sendikanın çağrılarına cevap verip, yanında duruyordum ama şimdi bakıyorum tamamen ipleri hükümetin ve patronun eline teslim etmişler. Onlar ne derse o olsun istiyorlar, o yüzden kesinlikle gitmiyorum. Kesinlikle o bayrağı o amblemi sırtıma geçirmiyorum. İş yerimizde seçim olurdu önceden, kimi seçelim kim bizi temsil etsin diye şimdi onu da kendileri belirliyorlar.

Düşünün borcum 100 bin liraydı, şu an 225 bin lira oldu. Yani bu sendikacılar açığımızın ne kadar büyüdüğünün farkında değiller ya da ceplerine dokunmadığı için, borç altında yaşamadıkları için bir şey bilmiyorlar. 40 yaşındayım, beni ilk defa bir hukuk bürosu borç için aradı. Yaklaşık 10 yıldır da Türk Metal’e bağlı şirketlerde çalışıyorum. Şunu bir daha belirtmek isterim ki artık yaşam şartlarımız çok zorlaştı ve sendikanın imzaladığı sözleşme artık bizim ihtiyaçlarımızı karşılamıyor.

BİZİM TALEPLERİMİZ DEĞİL

Ben ek iş yapmak ve çoluğumun çocuğumun rızkını kazanmak zorundayım. Bundan ötürü çok fazla yıpranıyoruz. Çok fazla hakkımız elimizden alınıyor.

Geçmişte güzel günler gördüğümüz fabrikada maalesef hakkımız elimizden birer birer alınıyor. Yine maalesef sendikanın bu sene sözleşme döneminde hazırlamış olduğu taslak metni cumhuriyet metni olarak önümüze sunulsa da içeriğine baktığımızda taleplerimizin yer almadığını görüyoruz.

Taslağın güncellenmesini talep ediyoruz. Bu taslağa karşı MESS tarafından kesinlikle alaycı bir şekilde ve var olan haklarımıza da el koyarak karşılık verildiğini görüyoruz.

Bu taslak metninin tekrardan hazırlanması, insanca yaşama koşullarına göre uyarlanması ve gerçekten bizim taleplerimizin taslak metnine yazılmasını, sözleşmenin bu şekilde imzalanmasını istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Kayıp denizcileri arama çalışmalarında 23. gün: Yerinde söküm çalışmalarına başlanacak

SONRAKİ HABER

CHP KYK Yurtları İzleme Komisyonu raporu: İktidar gençliğin sesine karşı kör, sağır ve dilsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa