12 Aralık 2023 04:23

İskender Bayhan: Metal işçilerinin koşulları beklemekle değişmeyecek

Eskişehir’de EMEP Milletvekili İskender Bayhan’la buluşan Arçelik ve Ford fabrikalarında çalışan işçiler, gün geçtikçe koşullarının daha da zorlaştığını anlattı.

Arşiv fotoğraf: DHA

Paylaş

Yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesinde (TİS) ara buluculuk süreci devam ederken Eskişehir’deki Türk Metal'in örgütlü olduğu Arçelik ve Ford fabrikalarında çalışan işçiler, gün geçtikçe koşullarının daha da zorlaştığını ifade etti. İşçilerle bir araya gelen Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, metal işçilerinin harekete geçerek bu durumu değiştirebileceğini vurguladı.

Eskişehir’de, EMEP Milletvekili İskender Bayhan’la buluşan işçiler, çalışma ve yaşam koşullarını anlattı. 20 yıldır Arçelik’te çalışan bir işçi, her geçen günün bir öncekini arattığı belirterek, “Yaşamak çok zorlaştı, alım gücümüz sürekli düşüyor. Sendikalı bir iş yerinde çalışıyorum ama ben sendikadan da umudumu keseli bayağı oldu. Sendikanın tek yaptığı sermayenin çıkarını korumak” dedi. Fabrikada yoğun olarak yeni ve tecrübesiz işçilerin olduğunu vurgulayan işçi, “Fabrikada çok fazla yeni işçi var artık. EYT’den sonra kıdemli işçilerin birçoğu emekli oldu. Zaten maaşlar çok düşük neden çalışsınlar ki? Bir de kıdem tazminatında değişiklik yapılacağı söylenince ‘Bari kıdemimizi kaybetmeyelim’ dediler. Zaten çalışma şartları da işçiyi birbirinden ayırmak için tasalanmış. Ben 20 yıllık işçiyim, kendi bölümümde bile çoğu işçiyi tanımıyorum artık. Öyle olunca bir arada hareket etme şansımız da kalmıyor. Metal işçilerinin mücadele deneyimlerini şimdiki yeni işçilere aktaracak da kimse kalmadı. Öyle olunca yeni işçiler de günü kurtarmaya bakıyor” diye konuştu. Kış aylarında tüm fabrikalarda üretimin düştüğünü, bunun ise patron tarafından koz olarak kullanıldığını ifade eden işçi, “Sendika da üretimden gelen gücü kullanmadan, göstermelik eylemlerle süreci geçiştiriyor” dedi.

ÜCRETLER DÜŞÜK, KOŞULLAR AĞIR

Yaklaşık 3 yıldır Eskişehir’in İnönü ilçesindeki Ford fabrikasında çalışan bir işçi de şunları söyledi: “Ford’da sürekli bir işçi sirkülasyonu var. Çalışma koşulları çok ağır olduğu için dayanamayıp çıkan da var, işverenin sürekli türlü bahanelerle tutanak tutup çıkarttığı da var. Ama işçilerin çoğu zaten mutsuz ve ayrılmak istiyor. ‘Maaşlar zaten çok düşük, en azından daha rahat bir sektörde çalışırım’ diye düşünüyor çoğunluk. Öyle olunca fabrikadan, sendikadan bir beklenti de kalmıyor. Herkes ne verilirse razı durumda. Genç işçilerin büyük çoğunluğu başka iş arıyor.”

MESS grup kapsamında olmayan bir metal fabrikasında çalışan bir işçi de fabrikada işçilerin tuvalet kapılarına çalışma koşullarından da memnun olmadıklarını içeren yazılar yazdığını aktardı. İşçi patronun bu yazıları yazanları bulmak için büyük bir gayret gösterdiğini belirtti.

"HAYIFLANARAK KURTULAMAYIZ"

Kocaeli, Bursa, Gebze, İzmir gibi şehirlerde de işçilerin huzursuz olduğunu dile getiren EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “Diğer şehirlerdeki işçilerin gözü de buralardaki işçilerde. Ancak bilmemiz gerekir ki sadece içinde bulunduğumuz durumdan hayıflanarak, ‘Birileri bir şey yapsın, sendika gelsin bir şey yapsın’ diye bekleyerek bu durumdan kurtulamayız. Yakın zamanda Bekaert, Kartonsan gibi direniş deneyimleri yaşadık. Yasaklamalara rağmen kazanımlarla sonuçlandı bu direnişler. Buralara bakarak öğrenmeliyiz. Kendimize güvenmeliyiz. Haklısınız, deneyimli bir işçi kuşağı yok. O yüzden işçiler el yordamıyla yaşadıklarını biriktirerek öğreniyor. Toplu iş sözleşmelerinin daha iyi sonuçlanması için işçilerin müdahale etmesi gerekir. Bilmeliyiz ki ekonominin durumu önümüzdeki süreçte işten çıkarmaların da artacağını gösteriyor. Yerel seçimler sonrası koşullar daha da ağırlaşacak. Burada işçilerin nasıl bir savaş vereceği, nasıl bir tutum takınacağı belirleyici olacak” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP KYK Yurtları İzleme Komisyonu raporu: İktidar gençliğin sesine karşı kör, sağır ve dilsiz

SONRAKİ HABER

Türk Metal üyesi işçiler: Makineleri kapatmamız lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa