12 Aralık 2023 05:00

Türk Metal üyesi işçiler: Makineleri kapatmamız lazım

Bursa’da Türk Metal’in örgütlü olduğu Coşkunöz ve Rollmech’te çalışan Türk Metal üyesi işçiler, sendikacılara üretimi etkileyecek eylemler yapılması çağrısında bulunuyor.

Fotoğraf: Kateryna Babaieva/Pexels

Paylaş

Funda Eylem SANCARBARLAZ
Bursa

MESS grup toplu iş sözleşmesi, Ford, BOSCH, Arçelik, Türk Traktör gibi ana sanayinin yanı sıra birçok yan sanayi fabrikasını da kapsıyor. Bursa’da Türk Metal’in örgütlü olduğu Coşkunöz ve Rollmech’te çalışan Türk Metal üyesi işçiler, sendikacılara üretimi etkileyecek eylemler yapılması çağrısında bulunuyor.

Ahmet yıllardır Coşkunöz’de çalışan bir işçi. Süreci “Danışıklı dövüş” diye yorumlayan Ahmet, “Önce sunulan bir anket vardı. Bu anketin sonucunda göre bu rakam çıktı diyorlar ama böyle bir şey yok. İşçiler bu rakamdan memnun değil” dedi. İki yıl önce alınan zamla enflasyona ezdirildiklerini, asgari ücretle ücretlerinin arasındaki makasın kapandığını dile getiren Ahmet’in süreci yürüten sendikaya da eleştirileri var: “Sendikacılar patron yanlısı. Kendi temsilcimi seçemediğim bir durumdan bahsediyoruz.”

"MECBURAN FAZLA MESAİYE KALIYORUZ"

Bir araya geldiklerinde ise çeşitli püskürtme girişimleriyle karşılaştıklarını dile getiren Ahmet, “İşten çıkarılsak sendika bizim arkamızda mı duracak? Durmayacak, ilk başta sendika koşa koşa çıkış evraklarımızı imzalamaya gidecek. Fabrikada çoğumuz beş altı kişilik aileleri geçindirmeye çalışıyoruz. İnsanlar boyun eğmek zorunda kalıyorlar mecburen” dedi.

Özellikle vergi kesintilerinin arttığı aylarda fazla mesaiye kaldıklarını belirten Ahmet, “Ben eğer fazla mesaiye kalmazsam benim kuru maaşımdan kesilecek. Fazladan üç beş gün çalışayım ki maaşımdan kesmesinler diye düşünüyorum” diye konuştu.

Özellikle genç işçilerin sendikacıların tutumunu daha kısa zamanda fark ettiğini belirten Ahmet şöyle devam etti: “Sendikalar artık eylem yapacağı zaman arkamda işçi bulabilir miyim kaygısı yaşamaya başladı çünkü herkes sendikanın ne olduğunu biliyor ve ciddi bir güvensizlik var. Sendika göstermelik eylemlerden vazgeçmesi gerekiyor.”

"DAHA SERT EYLEMLER ŞART"

Rollmech’de çalışan Fatih de son dönemlerde ücretlere yapılan zamların kısa sürede eridiğini dile getirdi. Fatih, “Sendika bu konuda yeterli değil. İşvereni yıldıracak hamleleri yok. Sendika masadan kalkarak bizi kandırmaya çalışıyor, bunun farkındayız, inanmıyoruz.Bizim makineleri kapatmak gibi daha sert eylemler yapmamız lazım” dedi.

Bu ay herkesin fazla mesaiye bırakıldığını belirten Fatih, “Çünkü işçi aradaki kesintiyi çok görüp huzursuzluk yaratmasın istiyorlar” ifadelerini kullandı.

İşçilerin gündeminde olan konulardan biri de kıdem tazminatının gasbedilmek istenmesi. Fatih, “Milyonlarca işçinin milyarlarca parasını fona devredip aldıkları vergiler yetmiyormuş gibi kıdem tazminatımızı da kullanacaklar” derken, Ahmet şunları söyledi: “20 yıl çalışan bir işçinin aldığı kıdem tazminatı başını sokacak bir ev almaya dahi yetmiyor ama yine de işçinin hayatı boyunca eline geçecek üç kuruşa da göz dikmekten başka bir şey değil bu.”

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: Metal işçilerinin koşulları beklemekle değişmeyecek

SONRAKİ HABER

13 yaşında nişanlandırılan kız çocuğu, devlet korumasına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa