Kanada'da sağlık emekçileri de greve gidiyor
Kanada'nın Quebec eyaletinde 420 bin kamu emekçisinin grevi sürerken 80 bin kişiyi temsil eden sağlık hizmetleri sendikası FIQ da bugünden itibaren greve çıkma kararı aldı.
Fotoğraf: @GuMonteiro/Twitter
Kanada’nın en kalabalık ikinci eyaleti Quebec’te yüz binlerce kamu emekçisinin ücret artışı için mücadelesi sürüyor.
Eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler alanlarında 420 bin kamu emekçisini temsil eden sendikalar 8 Aralık Cuma sabahı iş bırakarak yedi gün sürecek bir greve başlamıştı. Grevin erken bitirilmesi için bir anlaşmaya varılamaması halinde bu, Quebec’in son 50 yılda gördüğü en uzun süreli iş bırakma eylemi olacak.
80 bin kişiyi temsil eden sağlık hizmetleri sendikası FIQ da bugünden itibaren greve çıkma kararı aldı. Hemşireler, solunum terapistleri ve klinik perfüzyonistler de 14 Aralık'a kadar grevde olacak.
Bu da Quebec’teki işgücünün yüzde 10’undan fazlasının aynı anda grevde olacağı anlamına geliyor. Eyaletteki işgücünde yaklaşık 4,8 milyon kişi bulunuyor.
Sağlık sektörünü etkileyen grev, ameliyatların ve diğer randevuların ertelenmesine yol açacak.
Bu grevler, FAE sendikasına üye 66 bin öğretmenin 23 Kasım'da başlayan ve o tarihten bu yana devam eden süresiz grevine ek olarak gerçekleştiriliyor.
Front Commun (Ortak Cephe) olarak bilinen sendika ittifakı ile Eyalet Başbakanı Francois Legault’un hükümeti arasındaki görüşmeler aylardır kilit unsurlar üzerinde çıkmaza girmiş durumda ve işçiler 31 Mart’tan bu yana sözleşmesiz çalıştırılıyor.
Çarşamba günü hükümet, önerdiği ücret artışını beş yıl için yüzde 10,3’ten yüzde 12,7’ye çıkarırken, 1000 dolarlık ikramiye ve akşam vardiyaları gibi daha zor çalışma koşullarına sahip sektörler için daha fazla teşvik ödemesi teklif etti. Eyaletin yıllık 60 milyar dolarlık bordro giderlerine 9 milyar dolar ekleyecek olan bu teklif, Front Commun tarafından reddedildi.
Perşembe günü Quebec City’de bir basın toplantısı düzenleyen Federation des Travailleurs du Quebec (Quebec İşcileri Federasyonu) Lideri Magali Picard, “Bu bizim istediğimizden çok uzak” dedi. Sendikalar, üç yıl içinde yaklaşık yüzde 23’lük bir ücret artışı talep ediyor. (DIŞ HABERLER)