12 Aralık 2023 04:19

Av. Hülya Yalçın: Hayvanları koruyan kanunları örnek alın

Sokak hayvanlarına yönelik gelişmeleri konuştuğumuz Hayvanlara Adalet Derneğinden Av. Hülya Yalçın: "Ortada bir kanun var, sabah kalkıp ‘Toplayacağız, barınaklara alacağız’ denmesi büyük bir gaflet."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Ankara’da 10 yaşındaki Tunahan Yılmaz’ın okula giderken sokak köpeklerinin saldırısı sonrası ağır yaralanması üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak köpeklerine ilişkin ‘sorunun’ mutlaka çözüme kavuşturulacağını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise “Sadece kısırlaştırma ile bunun önüne geçmenin imkanı yok” dedi. Siyasilerin açıklamalarına ilişkin Evrensel’e konuşan Hayvanlara Adalet Derneğinden Avukat Hülya Yalçın suçlunun yanlış yerde arandığı görüşünde.

‘AVRUPA İYİ BİR ÖRNEK DEĞİL’

Evrensel’e konuşan Hayvanlara Adalet Derneğinden Avukat Hülya Yalçın, daha önce gündeme getirilen “Avrupa modeli”ni hatırlatarak “İyi bir örnek değil” dedi. Avrupa’nın yıllar önce sokak hayvanlarını yok ettiğini söyleyen Yalçın, “Avrupa yıllar geçtikçe bununla yüzleşti. Şu anda Avrupa’da hayvanları koruyan ciddi kanunlar var. Hayvanları koruyan kanunları örnek alsınlar” dedi.

Türkiye’deki insanların yıllardır sokak hayvanlarıyla iç içe yaşadığını ifade eden Yalçın, “Son dönemde sokak hayvanlarına düşmanlık moda oldu. Bazı gruplar bunu körüklüyor ve siyasilere baskı yapıyor. Ne yazık ki bazı siyasiler de bu rüzgara kapıldı. Belediyeler ve iktidar kendi sorumluluğunu üzerinden atıyor. Toplumun bir kesimini diğer kesime karşı kışkırtmanın bir anlamı yok. Özellikle yetkili ve sorumlu kişiler ağzından çıkanı kulağa duyacak şekilde konuşsun” uyarısında bulundu.

Mevcut yasanın uygulanması için el birliği yapılması çağrısında bulunan Yalçın, “Bu kadar vahşet Türkiye’ye yakışmıyor, barbarlık dönemine dönüyoruz. Hem ayıptır hem ahlaksızlıktır hem de günahtır” diye konuştu.

‘BARINAKLARIN DURUMU İÇLER AÇISI’

Konya’da belediyeye ait hayvan barınağında başına kürekle vurularak öldürülen köpeği hatırlatan Yalçın, “Kimse ‘Şu barınak muhteşemdir’ diyemez. Hayvanların durumu orada çalışanların insafına bırakılmış durumda. Orada olan vahşeti de çoğu zaman kanıtlayamıyoruz. Konya’da kanıtladık, ne oldu? Kürekle, döve döve bir köpek öldürüldü. O köpek milyonlarca kurbandan yalnızca biriydi” şeklinde konuştu.

Sosyal medyaya yansıyan şiddet görüntülerinin kısa süreli toplumsal tepkiye sebep olsa da yıllardır körüklenen sokak hayvanları düşmanlığı olduğuna dikkat çeken Yalçın “Bunu mahallelerdeki zehirlemeler, hayvanlara yönelik şiddetin artması, kedi veya köpeklerin sorumluluğunu alan insanlara yönelik şiddetin artması izliyor” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDAR VE YEREL YÖNETİMLER SORUMLULUKTAN KAÇIYOR’

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın sözlerini de eleştiren Yalçın, “Yavaş’ın ‘Artık kısırlaştırmayla sorunu çözemeyiz’ demesi bu konudaki cehaletini gösteriyor. Kısırlaştırmayla 2-3 seneye çözülür” dedi ve yerel yönetimlerin sorumluluk almaktan kaçtığına dikkat çekti. Yalçın, yerel seçim öncesi iktidarın, muhalefetin sokak köpeklerini seçim malzemesi yapmasına da tepki gösterdi.

‘YASAYI UYGULAYIN’

Türkiye’deki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun hiçbir zaman kararlı ve doğru bir şekilde uygulanmadığına dikkat çeken Yalçın “Ortada bir kanun var, sabah kalkıp ‘Toplayacağız, barınaklara alacağız’ denmesi büyük bir gaflet. Uygulanması gereken kısırlaştır-aşıla-aldığın yere bırakarak yaşat programı” dedi.

Yasanın uygulanması için çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Yalçın son olarak “Eğer ki bir değişikliğe giderlerse biz de 2004 öncesine döneriz. Ne yapıyorduk 2004 öncesinde; tüfeklerle gelen belediye ekiplerinin karşısına dikiliyorduk. O zaman ne yapacaklar bizi mi vuracaklar? Bu kadar da hayvanların yaşam hakkına düşmanlık olmaz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Depremzedelerin rezerv alan mağduriyeti | "Bedelsiz ev verin"

SONRAKİ HABER

Halkçı belediyecilik için halk meclisleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa