12 Aralık 2023 15:26

Hakeme saldırıyı değerlendiren spor yazarları: Sürpriz değil, hakemler uzun süredir hedefteydi

Spor yazarları, Halil Umut Meler’e yönelik saldırının, uzun süredir kulüplerin hedefi koyduğu, federasyonun herkesin önüne attığı hakemlere yönelik kışkırtılmış şiddet dilinin sonucu olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Emin SansarAA

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Türkiye’de futbol yine şiddetle gündemle. Ama bu kez saldırının faili bir kulüp başkanı saldırının hedefi ise bir hakem. Süper Lig’in 15. haftasında MKE Ankaragücü’nün Eryaman Stadında konuk ettiği Çaykur Rizespor maçı sonrasında sahaya giren MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, Hakem Halil Umut Meler’e yumruklu saldırıda bulundu. Saldırıyı gazetemize değerlendiren spor yazarları, her maç sonrası hakemlerin hedefe konulması ve toplumdaki şiddet ortamının bu saldırılara zemin hazırladığına ve kendileri için sürpriz olmadığına dikkat çekti. Yazarlar, ne yazık ki birkaç gün sonra bu saldırının da unutulacağı ve her şey normalmiş gibi o ‘müthiş’ futbol ortamına dönüleceği endişesini yaşıyor.

"HAKEMLERE YÖNELİK AKIL ALMAZ BİR TEHDİT VAR"

Spor Yazarı Bağış Erten, Türkiye’nin en kariyerli hakemine bir kulüp başkanının yumruk attığını, hakemin yerde tekmelendiğini ve sahaya girme yetkisi olanların da bu saldırıya katıldığını hatırlatarak “Kulübün resmi taraftar hesabı da saldırıyı yapan başkana destek verdi. Ta ki memleketin en üstünden buna yanlış denilene kadar bu saldırı desteklendi. Bence asıl sorun Türkiye’de şiddetin ani ortaya çıkışı değil örgütlü, sistematik ve politikanın taraflarından bağımsız olmaması” dedi. Saldırının kendisi için sürpriz olmadığını ama genel olarak futboldaki şiddetten bunun bir farkı olduğunu dile getiren Erten “Ortada özellikle hakemler üzerinden akıl almaz bir saldırı, tehdit var. Hakemleri tehdit edenlere tepki göstermedik ama yapana tepki gösteriyoruz. Futbolda eril çocukların şiddeti futbolun içinde her zaman vardı ama bu o değil. Bu uzun süredir işin kurbanı haline getirilmeye çalışılan en büyük kulüplerin hedefi olan, federasyon tarafından da herkesin önüne atılan hakemlerin fiili şiddete uğramasıdır. Hiçbir zaman bir kesim hakemlere karşı bu kadar kışkırtılmamıştı” diye konuştu.

"SORUNU YARATANLAR SORUNU ÇÖZEMEZ"

Toplumdaki, siyasetteki şiddetin ve bunların cezasız kalmasının futbolda daha net ortaya çıktığına dikkat çeken Erten “Sorunu yaratanlar sorunu çözmezler bu yüzden çok gelecek için umutsuzum. Bu ülkede dayak yediği için ölen hakem (1940’larda) var, tribünde öldürülen çocuklar var. Ben Türkiye’de hakem olsam maça çıkmam. Futbol ortamı mali, idari, ahlaki olarak kaosla yürütülüyor. Futbolun en büyük ‘efsaneleri’ de salon adamları da bu işin bir parçası. Ne yazık ki bu değişmeyecek. Faruk Koca belki büyük bir ceza alacak ve biz o ‘müthiş futbol’ ortamına geri döneceğiz, yaşananları unutarak. Toplu bir zihniyet devrimi olmadığı takdirde onun karikatürü olan futboldaki şiddetin değişmesi mümkün değil” dedi. 

"NEFRET EN TEPEDEN POMPALANIYOR"

Yaşananlar nedeniyle çok üzgün, öfkeli olduğunu ve halen bunun etkisinden çıkamadığını dile getiren Spor Yazarı Elif Çongur “Bir yandan da beklediğimiz bir şeydi. Hakemlerin hedefe konması, her maç sonrası yapılan ‘kara gece’ paylaşımları bunun üzerinden sürdürülen tartışmalar bir yerden patlayacaktı ve patladı. Elbette bu son bulmayacak. Ne yazık ki bugün gösterilen tepkiler ve futbola verilen ara da çok sürmeyecek. Bu hedef gösterme ve yine şiddet devam edecek” dedi. “Tek bir maçta her iki tarafın hatta onların rakiplerinin dahi hakemden şikayetçi olması mümkün mü?​” diye soran Çongur, ama bizde uzun süredir bunun yaşandığını söyledi. Bu saldırının ülkemizdeki siyasal ortamın da bir sonucu olduğuna dikkati çeken Çongur “Bu nefret en tepeden pompalanıyor.  Esasında dönüp dönüp aynı cevabı veriyorum ülkede her şeyin tel tel dökülmesi, şiddet ortamı, nefret söylemleri ne yazık ki futboldaki şiddeti de körüklüyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Süper Lig’in 15’inci haftasında dün akşam oynanan MKE Ankaragücü ile Çaykur Rizespor karşılaşması 1-1 berabere sonuçlandı. Karşılaşmanın ardından sahaya inen MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, müsabakanın hakemi Halil Umut Meler’e saldırıp yumruk attı. Koca ile birlikte hareket eden diğer şahıslarda Meler'i yerdeyken tekmeledi.

Saldırı sonrası Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tüm liglerdeki maçların süresiz olarak ertelenmesi kararı aldı.

Saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın da arasında olduğu 3 kişi sabah saatlerinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de yurdu tahtakurusu bastı: “Hijyensiz ortamda yaşıyoruz”

SONRAKİ HABER

Meclis Genel Kurulu'nda fenalaşan Saadet Partili Hasan Bitmez yoğun bakıma alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa