12 Aralık 2023 16:25

Vatandaşlık satarak lüks konutlara yabancı müşteri garantilemeyi hedefliyorlar

Yabancılara vatandaşlık satışına ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Esin Köymen: "Konutu, ekonominin ana mekanizması haline getirip vatandaşlık satmanın aracı olarak kullanıyorlar."

Fotoğraf: Konevi/Pixabay

Paylaş

Cihan ÇELİK
İstanbul

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yabancılara Türkiye vatandaşlığı verilen düzenlemedeki "taşınmaz" ibaresi, "kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz" olarak değiştirildi. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 47. Dönem Başkanı Esin Köymen, "Düzenleme, döviz tutarındaki taşınmazın bir bölümünü arsaya değil, konuta endekslemiş oldu ya da herhangi bir ticari tesise. Bu yabancılara konut satışının önünü açmak anlamına geliyor. Ben sana arsa satışından vatandaşlık vermiyorum artık konut al diyorlar" dedi. Köymen meselenin sınıfsal yanına dikkat çekerek düzenlemenin savaştan kaçanların, yoksulların yaralanacağı bir sistem olmadığını vurguladı. 

ARSAYA DEĞİL, KONUTA ENDEKSLENDİ

400 bin dolar tutarındaki taşınmazların satın alınması ile yabancılar Türk vatandaşlığı alabiliyordu. Yeni düzenleme ile "taşınmaz" yerine "kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazlar"ın satın alınması kuralı getirildi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen düzenlemeye dair şu bilgileri verdi:

"Düzenlemenin eski halinde 400 bin ABD doları veya karşılığı döviz tutarındaki karşılığı taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şartıyla yabancılar vatandaşlık alabiliyordu. Herhangi bir arsa aldığında da 400 bin ABD doları veya karşılığı varsa ve bunu da bankada belirleyebiliyorsa TC vatandaşlığı alabiliyordu. Şimdi yapılan yeni düzenleme, döviz tutarındaki taşınmazın bir bölümünü arsaya değil, konuta endekslemek oldu ya da herhangi bir ticari tesise... Yani 'kat mülkiyeti ya da irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz' olarak değiştirildi. Bu şu anlama geliyor yabancılara konut satışının önünü açıyor."

"DÖVİZ GELECEK DİYE BAKIYORLAR"

Ekonomideki sıkışmışlığa vurgu yapan Köymen, "Bir taraftan da devamlı konut üretmeye devam ediliyor, özellikle rezerv yapı alanları üzerinden... Belli ki çok daha fazla sayıda konut üretilecek. Konutu, ekonominin ana mekanizması haline getirip vatandaşlık satmanın aracı olarak kullanıyorlar. Çünkü oradan döviz gelecek diye bakıyorlar" dedi.

Köymen, belli alanlarda üretilen lüks konutların doğrudan doğruya yabancılara satışı yoluyla kent merkezlerinde, yabancıların, varsılların oturduğu kent mekanlarının oluşturulmak istendiğini, yoksulların ise kentin dışına doğru itildiğini ifade etti: "Daha lüks yerlerde yığın halinde yabancılara konut satılmasından bahsediyoruz. Türkiye'deki ekonomik krizi de düşünürsek onlar için 400 bin dolar çok bir şey değil. Ancak bizim için çok para. Savaştan kaçanların, bütün her şeyini geride bırakan insanların yaralanacağı bir sistem değil, daha varsıl grupların vatandaşlık alabilmesi için şimdi konuta yönlendiriliyor." 

"LÜKS KONUT ALANLARI AÇACAKLAR"  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altında Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulduğunu ve bu başkanlığa hem şirket kurabilme hem de şirketlere ortak olabilime hakkı tanındığını hatırlatarak, "Bu demektir ki bu kurum kar zarar hesabı yapıyor, ticari faaliyet yapıyor. Tam da bu nedenle bütün bu düzenlemeler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın TOKİ'den çok daha büyük bir aktör olarak söz sahibi olacağı anlamına geliyor. Bunlar coğrafyanın tamamında istedikleri her yerde kuralsız bir biçimde (çünkü imar planlarını yapma yetkisi kendilerinde) imar planları yapıp lüks konut alanları açacak, bu alanlara da yabancılara satışlar yapacak belli ki" ifadelerine yer verdi.

KANAL İSTANBUL İÇİN MÜŞTERİ GARANTİLİYORLAR

Rezerv yapı alanı olarak belirlenen Kanal İstanbul için tehdidin sürdüğünü hatırlatan Köymen sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanal İstanbul'un imar planları iptal edilmedi. Hala bilirkişi raporları geliyor gidiyor. Orada bu projenin başlamasının önünde bir engel var mı? Yok. Bu bölgedeki iktidara yakın kesimlerin elindeki mülkiyetleri, toprakları, arazileri düşündüğümüzde lüks konutlar üretilip, kalkıp yabancılara satsalar, ne güzel değil mi? Zeminini hazırladılar, köylülerin elinden 3 kuruşa mülkiyetleri aldılar. Şimdi orada milyonlarca dolarlık iş yapacaklar. En düşük 400 bin dolara işte alıcısı da var. İşte bunu garantiliyorlar. Ben sana arsa satışından vatandaşlık vermiyorum artık konut al diyorlar."

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

MEB Denizli İl Müdürlüğü ve Valiliği’nden Ülkü Ocakları’nın lise panolarını kullanmasına izin

SONRAKİ HABER

‘Seyirciye karşı açık ve dürüst olduk'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa