Futbolda "koca" çukur: Başkanın adamları
Futbol sektöründeki ‘koca’ düzen AKP’li yıllarda perçinlendi. Eliyle sermaye büyüten AKP sermayedarlarını futbol sahasına da attı. Futbol kulübü başkanlarının AKP ile yakınlığı dikkat çekiyor.
Fotoğraf: AA
Uğur ZENGİN
İstanbul
Siyasetle ticaretin iç içe geçtiği ‘futbol sektörü’nde başkan profilleri ‘futboldaki ‘koca’ düzeni’ ortaya koyuyor. AKP’li yıllarda sermaye büyüten patronların bir oyun alanına dönüşen futbolda kulüp başkanları aynı zamanda inşaat başta olmak üzere çeşitli sektörlerde birer patron iken, iktidar ile olan yakın ilişkileri dikkat çekiyor.
İMAMLIKTAN EMEKLİ, AKP’Lİ, MAĞAZACI, BAŞKAN…
Ali Çamlı (Kayserispor Başkanı): Kayserispor Başkanı Ali Çamlı, uzun yıllar Kayseri’de imamlık yaptı. Aynı zamanda Kayseri’de Sarar Mağazaları işletmeciliği yapan Çamlı, imamlıktan emekli olduktan sonra siyasete girdi.
2015 yılında Kayseri’den AKP Milletvekili aday adayı olan Çamlı hakkında dönemin MHP Kayseri Milletvekili Hasan Ali Kilci şu ifadeleri kullanmıştı: “MHP olarak devlet birimlerimizin AKP aday adayı çakma derin devlet bozuntusu tarafından istismar edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Ali Çamlı denen bu şahsı devletimizin bürokratlarını istismar etmemesi konusunda ilk ve son kez uyarıyoruz” Ali Çamlı! “Bürokratlarla görüntü verip sonra da bunu devlet içerisinde iş bitiriciymişsin gibi sunup ticarete döktüğün yeter artık!”
Çamlı son olarak Kayserispor başkanlığına aday oldu ve başkan seçildi.
DEVLETTEN MİLYARLIK ARAZİ ONUN ŞİRKETİNE
Murat Sancak (Adana Demirspor): Erdoğan’a bir dönem oldukça yakın olan Ethem Sancak’ın yeğeni olan Murat Sancak Maxicells İlaç Sanayii AŞ’nin patronu. 2017 yılında kurulan şirkete 4 Aralık 2020’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Silivri’de 172 bin metrekarelik alan tahsis edildi.
Murat Sancak 2017 yılında; SGK, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay’la ‘Plazmadan yerli ilaç üretme tesisi kurmak’ için protokol imzalamıştı. Maxicells tarafından hazırlatılan proje tanıtım dosyasında Silivri’deki araziye inşa edilecek fabrikanın maliyetinin 4.7 milyar TL’yi bulacağı ifade edilmişti.
Söz konusu ihale kapsamında Türkiye’de beş kan toplama merkezi kurulması gerekirken üç yıllık süre zarfında tek bir çivi bile çakılmamıştı. Aynı firmanın; Avrupa’dan Türkiye’ye bir yıldan az kullanım ömrü olan kan ürünü sokulmasının yasak olmasına karşın; proje kapsamında kullanım ömrü üç ay olan ürünleri ithal ettiği ortaya çıkmıştı.
HEM PATRON, HEM AKP’Lİ
Göksel Gümüşdağ (Başakşehir Başkanı): Gümüşdağ Elektronik isimli fabrikanın patronu Göksel Gümüşdağ, aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin AKP’li Belediye Meclis üyesi. Gümüşdağ’ın eşi Müge Gümüşdağ, Emine Erdoğan’ın yeğeni.
MÜSİAD’A YÖNETİCİ, ANTALYASPOR’A BAŞKAN
Sinan Boztepe (Antalyaspor Başkanı): MÜSİAD üyesi Ayos Holdingin Yönetim Kurulu Üyeliğini ve MÜSİAD Antalya Şube Yöneticiliğini Yürüten Sinan Boztepe, inşaat sektörünün parçası iken 25 Ekim’de Antalyaspor başkanı seçildi.
AKP’li Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse ile İbrahim Ethem Taş ve AKP Antalya İl Başkanı Ali Çetin, Boztepe’ye ilk hayırlı olsun ziyareti yapan isimler oldu.
HALKA HAKARET, DEVLETTEN İHALE
İbrahim Turgut (Rizespor Başkanı): İktidarın gözde müteahhitlerinden İbrahim Turgut, halkın zorla tahliye edildiği Tokatköy kentsel dönüşümünden, Tozkoparan kentsel dönüşümüne; kentsel dönüşümlerden kamu binaları, altyapı ve yollarına kadar devasa ihaleler aldı.
Maraş merkezli depremlerin ardından Fenerbahçe-Konyaspor ve Beşiktaş-Antalyaspor maçlarında tribünlerden ‘hükümet istifa’ sloganlarının yükselmesinin ardından açıklama yayımlayan Rizespor, hükümeti protesto edenler için “uşaklar”, “foseptik fareleri” ve “lejyonerler” gibi ifadeler kullandı.
Son olarak 1 milyar 488 milyon liralık deprem konutları ihalesi de Müteahhit İbrahim Turgut’a gitti.
KARA PARA İDDİASIYLA SUÇ DUYURUSU
Mehmet Fatih Saraç (Kasımpaşa Başkanı): Kamuoyunda “Alo Fatih” olarak bilinen Mehmet Fatih Saraç’ın Gezi Parkı eylemleri sırasında Habertürk TV’ye bizzat Erdoğan’ın talimatıyla sansür uyguladığı duyuldu.
Erdoğan’ın eski danışmanlarından Cüneyt Zapsu’yla birlikte BİM marketler zincirinin kurucu ortaklarından biri olan Saraç, ‘İslami girişimci’ olarak Arap iş adamlarıyla kurduğu ortaklıklarla da tanınıyor.
Erdoğan’ın “Kefil olurum” dediği Suudi iş adamı ile ortaklık kurduğu iddia edilen Saraç hakkında CHP, kara para aklamak, sahtecilik yapmak ve Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefet etmek iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. MASAK raporunda 1997-2001 yıllarında Saraç’ın herhangi bir işletmesi ya da vergi dairesinde kaydı bulunmamasına rağmen 621 trilyon liralık işlem görülmüştü.
22 YILDA KÜÇÜK DÜKKANDAN DEV BETON ŞİRKETİNE
Ömer Korkmaz (Konyaspor Başkanı): Bir beton patronu olan Ömer Korkmaz, Konya’da Ünal Korkmaz Hazır Beton Limited Şirketi, Ankara’da İnosel Anonim Şirketi, Konya’da İsmil Hazır Beton Limited Şirketi ve Hüyük Hazır Beton Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyor.
1988 yılında küçük bir dükkanda inşaat malzemeleri satan Korkmaz ailesinin ferdi olan Ünal Korkmaz, 2001 yılında kurduğu hazır beton şirketi ile MÜSİAD üyesi olan Korkmaz, yükselişe geçerken, bugün Mersin, Aksaray ve Konya’da bulunan hazır beton fabrikalarıyla üretime devam ediyor.
RUSYA’DA OLİGARKLARI GÖRDÜ, ÖZELLEŞTİRME İLE ZENGİNLEŞTİ
Robert Yüksel Yıldırım (Samsunspor Başkanı): Türk bankalarından aldığı birer milyon dolarlık kredilerle Rusya’da ticarete başladığını kaydeden Robert Yüksel Yıldırım’ın yükselişi de 2004’te özelleştirilen Eti Krom ile başladı.
Dönemi, “Türkiye yeni krizden çıkıyordu. Herkes elindeki paraya sıkı sıkıyı sarılmıştı. Bankalara güven yok. Ne yapılacağının bilinmediği dönem idi. Bende ’93-2003 arası Rusya’da çok güzel bir filmi baştan sona görmüştüm. Oligarkların doğuşunu. Ve birçoğu da metal doğal kaynaklar gibi alanlarda idi. Türkiye’nin kısıtlı imkanlarında bende gözüme Eti Krom’u kestirdim. Gemlik Gübreyi aldık. Zarar ediyordu hemen kâra geçirdik” ifadeleriyle anlatan Yıldırım, özelleştirme ile zenginleşti.
2004 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığından 2004 yılında Sedef Limanı Eti Krom’u 58 milyon dolara devralan Yıldırım Holding, bugün Türkiye’de 20’den fazla limanı işletiyor.
Yıldırım Holding dünyanın en büyük dördüncü krom üreticisi olurken, yıllık cirosunun 1.5 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Yıldırım’ın, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu sayesinde Türkiye’de büyük projeler hayata geçirildi. Sayın Cumhurbaşkanımız babayiğit arıyor. Biz buradayız. Devletimizin arkamızda olması halinde dünyada en az 3 yatırım markasını ortaya çıkarırız” ifadeleri de hatırlanıyor.
ALANYASPOR BAŞKANI ESKİ BAKANIN AKRABASI
Hasan Çavuşoğlu (Alanyaspor): AKP’li Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kuzeni Hasan Çavuşoğlu 200 milyon TL’ye mal olan 5 katlı günübirlik tur teknesi ile gündeme gelmişti. Yaklaşık bin ton çeliğin kullanıldığı tekne aynı anda 1163 misafiri ağırlayabiliyor.
PENDİKSPOR BAŞKANI: İMAR VE YAPI KONTROL MÜDÜRÜ
Atakan Yüce (Pendikspor Başkanı): AKP’li Pendik Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı ve Pendikspor Başkanı Atakan Yüce, 2003’te işe başladığı belediyede özel kalem müdürlüğü, işletme müdürlüğü, yapı kontrol müdürlüğü ve imar müdürlüğü görevlerinde bulundu.
2019 tarihinde başkan yardımcısı görevine getirilen Yüce, Fen İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü ve Yapı Kontrol Müdürlüğünden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev alıyor.
FUTBOLCU DARP RAPORU ALDI, KULÜPTEN AYRILDI
Ecmel Faik Sarıalioğlu (İstanbulspor Başkanı): Trabzon’un Of ilçesindeki ağırlıklarıyla tanınan, 1874 yılından beri Of Belediye Başkanlığını elinde bulunduran Saral ailesi, İstanbulspor’u 2007 yılında Saffet Sancaklı’dan satın aldı.
O dönem satın almayı gerçekleştiren ve kulüp başkanı olan patron Ömer Sarıalioğlu 2015 yılında hayatını kaybedince yerine Ecmel Faik Sarıalioğlu geçti. Ömer Saral da asbaşkan olarak görev yapmaya başladı.
Ecmel Faik Sarıalioğlu son olarak Trabzonspor’un kupa anıtına 1 milyon liralık bağış yapmasıyla gündeme gelmişti.
İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, Futbolcu İbrahim Yılmaz ile görüşme esnasında bir tartışma yaşadı. İddiaya göre Başkan Sarıalioğlu, İbrahim Yılmaz’a bir cisim fırlattı. 29 yaşındaki futbolcu olayın ardından darp raporu aldı ve sözleşmesini feshetti.
DEVLERİN ERDOĞAN İLE İLİŞKİSİ İYİ
Dursun Özbek (Galatasaray Başkanı): Nippon ve Point Hotel zincirinin patronu Dursun Özbek’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkide olduğu bilinirken, Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur’un sahibi olduğu NEF, deprem bölgesinde aldığı ihaleyle gündeme gelmişti.
Ali Koç (Fenerbahçe Başkanı): Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığını Koç Holdingin büyük hissedarlarından Ali Koç yürütüyor. Erdoğanlı yıllarda sermayesini katlayan Koç Holding son olarak Amerikan Hastanesi için 420 milyon liralık devlet teşviki almıştı.
ZARRAB’A ÖDÜL VERDİ, İKTİDARLA BÜYÜDÜ
İktidarla sıkı ilişkisi olduğu bilinen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı iken, kara para akladığı iddiasıyla ABD’de yargılanan Reza Zarrab’a verdiği ödülle gündeme gelmişti.
1985’te kurduğu Ziylan Group isimli şirketi 2001’de büyüterek FLO Mağazacılık’ı kuran Büyükekşi bugün gayrimenkul, ayakkabı ve tekstil patronu.
İNŞAAT VE SİYASETLE YÜKSELDİ: FARUK KOCA
Hakem Halil Umut Meler’e saldıran MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, yap-sat işleriyle uğraşan bir inşaat müteahhidi iken, AKP’li yıllarda Ankara’nın en büyük müteahhitlerinden biri haline geldi. 2007’de cumhurbaşkanlığı seçimleri tartışması gölgesinde yapılan seçimlerde de yine AK Parti milletvekiliydi. Sonra ticari işlerine ağırlık verdi.
Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından 2013 yılında açıklanan kentsel dönüşüm planından önemli pay alan müteahhitler arasındaydı. Beytepe’de site inşaatları, Gölbaşı ve Haymana ilçesi sınırlarında tarım arazilerinin imara açılması gibi işler Faruk Bey’i Ankara’nın büyük müteahhitleri arasına yerleştirdi. (EKONOMİ SERVİSİ)