Kocaeli İSİG Meclisi: Çocuk işçilik meşrulaştırılıyor, meslek okulları ‘fason işletmelere’ çevriliyor
Çıraklık yaptığı atölyede sobanın parlaması sonucu hayatını kaybeden 15 yaşındaki Ömer Girgin'e dair açıklama yapan Kocaeli İSİG Meclisi, "AKP’li yıllarda en az 888 çocuk işçi hayatını kaybetti" dedi.
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
İzel Gözde MEYDAN
Kocaeli
Körfez’de çırak olarak çalıştığı kaporta boya atölyesinde sobaya dökülen tinerin parlaması sonucu ağır yaralanan 15 yaşındaki Ömer Girgin tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Çıraklık yaptığı atölyede bulunan sobayı yakmak için tiner dökülmesi sonucu ağır yaralanmış ve Kocaeli Şehir Hastanesinde tedavi altına alınmıştı. Kocaeli İSİG Meclisi, Ömer Girgin’in ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı ve sermaye işbirliği içinde çocukların OSB ve fabrikalarda ucuz işgücü olarak çalıştırılmasına dikkat çekti.
Kocaeli İSİG Meclisi tarafından yapılan açıklamada AKP’li yıllarda en az 888 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini ve kasım ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 137 işçiden, en az 2’sinin çocuk olduğunu belirtildi.
Açıklamada Türkiye’nin ILO’nun 138 sayılı İstihdama Kabulde Asgari Yaş Sözleşmesi ve 182 sayılı En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesinin imzacısı olduğu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan 2017-2023 yıllarını kapsayan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programına rağmen, iktidarın çocuk işçiliği engellemek yerine meşrulaştırmayı seçtiği ifade edildi.
“NOTLARIN YARISI PATRONLAR TARAFINDAN VERİLİYOR”
Çırak ve stajyerliğin çocuk işçiliğin bir başka biçimi olduğu belirtilen açıklamada, çocukların organize sanayilerde ve fabrikalarda uzun çalışma saatlerinde çok düşük ücretlere çalıştırıldığı, MEB’in belirlediği işkollarında çıraklık sözleşmesi yapıldığını ve çırakların çalıştığı sürenin bir kısmında öğrenci sayılarak stajyer çocuk işçilerin notlarının yarısının patronları tarafından verildiği belirtildi.
Açıklamada, bu koşullar altında meslek okullarının sanayinin ‘fason işletmeleri’ haline geldiği belirtilerek bu alanda atılması gereken adımlar sıralandı:
- Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir. Tüm çocuklara parasız ve nitelikli eğitim imkanı sağlanmalıdır.
- Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.
- Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.
- Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.
- Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme imkânı sağlanmalı, bağışıklık sistemleri kuvvetlendirilmelidir.
- Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.