Lancet: İngiltere'nin yoksul bölgelerinde kanserden ölme riski, zengin bölgelere göre %70 daha fazla
Lancet Oncology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre İngiltere'de yoksulluğun daha fazla olduğu bölgelerde kanserden ölme riski hem erkekler hem de kadınlar için çok daha yüksek.
Fotoğraf: Pixabay
Lancet Oncology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, kadın ve erkeklerde en sık görülen 10 kanser türünden ölme riski, nerede yaşadığınıza bağlı olarak büyük ölçüde değişiyor.
İngiltere'de kanser, kardiyovasküler hastalıkları geride bırakarak en büyük ölüm nedeni haline geldi. Son çalışma, yerel yönetim bölgeleri kadar küçük alanlar için İngiltere'de kanserden ölme riskinin 2002'den Kovid-19 salgınının başlangıcına kadar ne kadar değiştiğini araştıran ilk çalışma oldu.
Çalışmanın kıdemli yazarı ve Imperial College London Küresel Çevre Sağlığı Profesörü Prof Majid Ezzati, "Çalışmamız, kanserden ölme riskinin son 20 yılda İngiltere'nin tüm bölgelerinde azaldığını müjdelese de İngiltere'nin farklı bölgelerindeki kanser ölümlerindeki şaşırtıcı eşitsizliği de ortaya koyuyor" dedi.
Araştırmacılar, İngiltere'deki 314 bölgedeki erkek ve kadınların her biri için en yüksek ölüm oranına sahip 10 kanser türünün neden olduğu ölüm sayısını ölçmek amacıyla 2002'den 2019'a kadar İngiltere'deki ölüm kayıtlarını kullandılar. 2002 ile 2019 yılları arasındaki her yıl için her bölgedeki erkek ve kadınlar açısından 10 kanser türünün her birinden 80 yaşından önce ölme riskini tahmin ettiler.
Yazarlar ayrıca, kanserden ölme riski ile bölgedeki yoksulluk arasındaki ilişkiyi hesaplamak için işsiz veya düşük kazançlı olmaları nedeniyle gelirle ilgili yardım talep eden bölge nüfusunun oranını kullandılar.
İngiltere’de, 80 yaşından önce kanserden ölme riski 2002-2019 yılları arasında her iki cinsiyet için de azalmış, kadınlar için altıda birden sekizde bire, erkekler için ise beşte birden altıda bire düşmüş. Ancak, bazı bölgelerde diğerlerine göre daha büyük bir düşüş yaşanmış. Kadınlar için, kanserden ölme riskinde ilçe düzeyinde en büyük düşüş, en küçük düşüşün neredeyse beş katı (Tendring'deki %6,6'lık düşüşe kıyasla Camden'de %30,1'lik düşüş). Erkekler için ise en büyük düşüş, en küçüğün üç katı (Blackpool'daki %12,8'e kıyasla Tower Hamlets'te %36,7). Genel olarak, Londra'daki ilçeler en büyük düşüşleri gerçekleştirmiş.
Akciğer kanserinden ölümler 2002'den 2019'a kadar erkekler için her bölgede azalmış olsa da, kadınlar için sonuç daha karışık; özellikle Londra'da olmak üzere birçok bölgede ölüm riski azalırken, diğer yerlerde çoğunlukla aynı kaldı ve İngiltere'nin doğusundaki bazı bölgelerde arttı. Yazarlar, bu durumun kadınlarda sigara kullanımındaki artış ve azalışın erkeklerin yaklaşık 20-30 yıl gerisinde kalmasından kaynaklandığını düşünüyorlar.
Araştırmaya göre, 2019 yılında, 80 yaşından önce kanserden ölme riski kadınlar için Westminster'da 10'da bir ile Manchester'da 6'da bir arasında, erkekler için ise Harrow'da 8'de bir ile Manchester'da 5'te bir arasında değişiyor. En yüksek ölüm riski Liverpool, Manchester, Hull ve Newcastle gibi kuzey şehirlerinde ve Londra'nın doğusundaki kıyı bölgelerindeydi.
KANSERDEN ÖLME RİSKİ YOKSULLUKLA BAĞLANTILI
Yoksulluğun daha fazla olduğu bölgelerde kanserden ölme riski hem erkekler hem de kadınlar için daha yüksek çıktı. Bu durum kısmen, her iki cinsiyet için de önde gelen kanser ölüm nedeni olan akciğer kanserinden ölme riskinin yoksullukla güçlü bir şekilde bağlantılı olmasından kaynaklanıyor.
Akciğer kanseri aynı zamanda farklı ilçeler arasında ölüm riski açısından en fazla eşitsizliğe sahip kanserlerden biri oldu. 2019'da Knowlsey'deki kadınların akciğer kanserinden ölme riski Waverley'dekilere göre üç kat daha fazlaydı ve Manchester'daki erkeklerin akciğer kanserinden ölme riski Guildford'daki erkeklere göre üç kat daha fazlaydı.
Londra'nın yoksul semtlerindeki hem erkeklerin hem de kadınların akciğer, kolorektal ve özofagus kanserinden ölme olasılıkları daha düşükken, erkeklerin mesane kanserinden ölme riski ülkenin geri kalanındaki benzer yoksul semtlere kıyasla daha düşük. Yazarlar bu durumun, Londra'nın etnik çeşitliliğe sahip nüfusu ile İngiltere'nin geri kalanı arasında sigara içme oranları gibi kanser risk faktörlerindeki farklılıklar ve Londralıların uzmanlaşmış hastanelere ve immünoterapiler gibi gelişmiş tedavilere erişiminin daha olası olduğu sağlık hizmetlerinin kalitesindeki farklılıkların bir kombinasyonundan kaynaklanabileceğini düşünüyor:
"Bölgeler arasındaki en büyük eşitsizlik, sigara, alkol ve obezite gibi faktörlerin kansere yakalanma riski üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu kanserden ölme riski açısından ortaya çıkmıştır. Finansman kesintileri nedeniyle birçok yerel yönetim 2010 yılından bu yana sigarayı bırakma bütçelerini azaltmıştır. Elde ettiğimiz veriler, bu halk sağlığı programlarını kaybetmeyi göze alamayacağımızı ve sigara ve alkolle mücadele eden ulusal ve yerel politikaların acilen yeniden uygulamaya konulması ve güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir."
FARKLI BÖLGELERDE KANSER TARAMA VE TEŞHİS HİZMETLERİNE ERİŞİM EŞİT DEĞİL
Çalışmanın yazarı ve Imperial College London Kanser Epidemiyolojisi Profesörü Prof Amanda Cross çalışmanın sonuçlarına dair şunları söyledi: "Kanseri önleyebilecek veya erken teşhis edebilecek kanser tarama ve teşhis hizmetlerine erişim, çalışmamızın vurguladığı bazı eşitsizliklerin azaltılmasında kilit rol oynamakta. Daha yoksun durumda olanların kanser taramalarına erişim ve katılım olasılığı daha düşük. Bunu değiştirmek için, süpermarketler gibi yerel alanlarda 'pop-up' taramalar yapmak ve toplum örgütleri ve inanç gruplarıyla çalışmak gibi yetersiz hizmet alan gruplara ulaşmanın yeni yollarına yatırım yapılması gerekiyor." (DIŞ HABERLER)