14 Aralık 2023 04:12

Buca’dan restoran işçisi asgari ücrete dair yazdı: Sadece işçilerin sorunu değil

"Siyasi iktidar, patron ve patron yanlısı sendikaların temsilcileri bir araya gelerek sözde ‘komisyon’ adı altında biz işçileri biraz daha köleleştirmenin yollarını arayıp karar verecekler."

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mustafa TANYELİ
Buca’dan restoran işçisi

Emekçilerin yaşamları her geçen gün daha da kötüye giderken, 2024’e de hayat pahalılığının bizi daha da sarsacağı şekilde gireceğimiz şimdiden görünüyor. Siyasi iktidar, patron ve patron yanlısı sendikaların temsilcileri bir araya gelerek sözde ‘komisyon’ adı altında biz işçileri biraz daha köleleştirmenin yollarını arayıp karar verecekler.

Bu tutuma karşı emekçiden yana olduğunu söyleyen siyasi partiler, sendikalar, emek örgütleri, her gün dükkanını açıp iş yapamayan esnaf, büyük ve küçük işletmelerde çalışan işçiler olarak insanın insanca yaşayacağı bir ücret tartışmasını tabana yayıp toplumsal bir sorun olarak müdahil olmalıyız. Bu asgari ücret sorunu toplumsal bir sorun olarak sahiplenilmediği müddetçe, her yıl olduğu gibi bu yıl da belirlenecek asgari ücret büyük patronların ve onların temsilcisi olan siyasi iktidar ve patron yanlısı sendikaların istediği biçimde belirlenecek. İşçilerin, emekçilerin ücretleri ve memurların maaşları cebe girmeden eriyecektir.

Urfa’da sendika değiştirdikleri için işten atılan Özak Tekstil işçilerinin direnişte olduğu bugünlerde karşılarına jandarmanın dikildiği, işçilere biber gazı sıkıldığı, sendika başkanının hırpalanıp gözaltına alındığını görüyoruz. Ve bu yapılanlar yetmiyormuş gibi müftülüğün de patrondan yana tavır alarak işçilerin karşısında yer aldığını gördük. Özak Tekstil işçilerinin mücadelesini, insanın insanca yaşayacağı bir ücret talebiyle ülke genelinde bir dayanışmayla birleştiremezsek, herhalde önümüzdeki yıl Asgari Ücret Komisyonundaki toplantılarda Diyaneti/müftülüğü de görürüz.

İnsanın insanca yaşayacağı bir ücret sorunu yalnız işçilerin sorunu değil, ezilen bütün insanlığın sorunudur. İnsanca yaşam için insanca ücret sorununun çözümü toplumsal tepkiyi toplumsal mücadeleyi gerektirir. Direnen işçiler kazanacak! Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz!

ÖNCEKİ HABER

Genç komünist Erdal Eren idam edilişinin 43. yılında mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

NASA, Perseverance Rover'ın 1000. Mars gününü kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa