14 Aralık 2023 19:39

Mehmet Türkmen: Gözaltıların amacı Özak işçilerinin sendika ile temasını kesmek

Özak Tekstil işçilerine yönelik 11 Aralık'taki Jandarma müdahalesinde gözaltına alınan ve dün serbest bırakılan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Evrensel'e konuştu.

Fotoğraf: Halil İmrek/Evrensel

Paylaş

Özak Tekstil işçilerine yönelik 11 Aralık'taki Jandarma müdahalesinde gözaltına alınan, gözaltı süresi uzatılan ve dün serbest bırakılan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Evrensel'e konuştu. Türkmen tüm direniş boyunca birçok kez darbedildiklerini, gözaltına alındıklarını ve direnişin dağıtılmak istendiğini belirtip mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Mehmet Türkmen, gözaltı sürelerinin hukuksuzca uzatıldığını hatırlatıp, amacın sendika yöneticileri ve işçilerin bağını kesmek, işçilerin sendika ile temasına fiilen engel olmak olduğunu söyledi. “Bütün müdahalelerin amacı işçileri baskı ile sindirerek kırmak” diyen Türkmen, “Çünkü bütün bu gözaltıların tamamı hukuksuz. Gözaltını gerektirecek hiçbir suç unsuru yok. İşçiler tamamen barışçıl ve hukuksal bir şekilde protesto haklarını kullanıyorlardı” şeklinde konuştu.

"PATRONUN TALİMATIYLA GÖZALTILAR YAPILDI"

Patron ve kolluk kuvvetlerinin iş birliğine dikkat çeken Türkmen şunları dile getirdi: “Normalde jandarmaların tek tek işçilerin isimlerini ya da içeride fabrikada ya da sendikada ne görevde olduklarını bilmeleri imkansız ama asker, işçilere müdahale ederken isim soruyor. X kişisi kim diyor. Bu kim diyor, şu kim diyor. Özellikle direnişte daha aktif olduğu düşünülen işçilerin isimleri fabrikadan jandarmaya bildiriliyor ve jandarma isimleri tek tek anons ederek hedefli bir şekilde gözaltına alıyor.”

"TALEPLER KABUL EDİLENE KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ!"

Bütün işçilere gözdağı verilmek istendiğini ve bu gözdağının da sadece Özak patronu tarafından verilmediğini ifade eden Türkmen, tüm bunlara karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Türkmen, “Urfa’yı ucuz iş gücü cenneti olarak görenlerin, BİRTEK-SEN’in örgütlenmesini işçilerin bu kölelik koşullarında çalıştırılmaya devam edilebilmesi için bir tehdit olarak gören bütün patronların arkasında hükümetin iradesi olduğunu düşünüyoruz. Özak’ta işçilerin sendika seçme hakkı ve BİRTEK-SEN’de örgütlenmesi anlamında bir kazanımın, Urfa’da aynı kölelik koşullarının olduğu fabrikalar için bir tehdit olduğu düşünüyorlar. Kölelik ve ucuz iş gücü rejimine karşı, patron iş birliği yapan sarı sendika düzenine karşı, gözaltıya, müdahaleye rağmen işçilerin dağılmayacağını direnişini sürdüreceğini ve taleplerimiz kabul edilene kadar da mücadeleden vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz" dedi. (Urfa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zenginliğin arkasında işçinin teri, canı, kanı var

SONRAKİ HABER

Özak işçilerinin tamamı ‘direnişe devam’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa