14 Aralık 2023 19:54

Özak işçilerinin tamamı ‘direnişe devam’ dedi

Sendika hakkı ve insanca çalışma koşulları için mücadele eden Özak Tekstil işçileri geride kalan 18 günü ve mücadelenin seyrini konuştu, "Direnişe devam" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özak işçileri, direnişte geçen 18 günü ve direnişin seyrini konuşmak için toplantı yaptı. Şanlıurfa Barosu salonunda yapılan toplantıya direnişteki işçilerin neredeyse tamamı katıldı. Toplantıdan direnişe devam kararı çıktı.

“İŞÇİLERİN SESİNİ BOĞMAK İÇİN HER TÜRLÜ SALDIRI GERÇEKLEŞTİ”

Toplantıda ilk sözü BİRTEK-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen aldı. Türkmen, Özak işçilerinin günlerdir uğradığı baskının, işçilerin direnişe çıkma sebebinin bile önüne geçtiğini vurguladı. Özak işçilerinin, bu direnişi kazanmasının ne anlama geldiğini Urfalı patronların da bildiğini ifade eden Türkmen, bu yüzden patronların bütün güçlerini seferber ettiğini dile getirdi. 18 gündür Özak işçilerinin sesini boğmak için her türlü saldırının gerçekleştiğini dile getiren Türkmen, “bölgeyi Türkiye’nin ucuz işgücü cenneti yapmak isteyenler var. Türkiye’de sermaye sınıfı, ‘ihracat için en önemli kozumuz ucuz işgücü’ diyorlar” dedi. Kölelik düzenine karşı gelen işçilerin mücadelesine hukuksuz şekilde müdahale edildiğini söyleyen Türkmen, “Bu ülkedeki yasaları korumakla görevli olanlar, tam 18 gündür işçilere karşı suç işleyen patronu ve onun çıkarlarını korumak için kalkan olmuş durumdalar. Dünyanın gözü önünde suç işlemeye devam ediyorlar” ifadelerini kullandı. Direniş boyunca 158 işçinin gözaltına alındığını onlarca işçinin darp edildiğini dile getiren Türkmen, “İşçilerin, sendikaların ne kadar hakkı varsa Urfa’da 18 gündür hepsi tepelendi. Bunların hesabı hiç sorulmayacak sanıyorlar. Hep bu patron, ağa, mafya düzeni sürecek sanıyorlar. Ama hukuk düzeni gelecek. Patronun suçuna ortak olanlar da, o emirleri verenler de, uygulayanlar da bunun hesabını verecek” ifadelerini kullandı. Dünyada ve Türkiye’de Özak işçileriyle pek çok dayanışma eylemi yapıldığını dile getiren Türkmen, “Arkamızda büyük bir rüzgâr var. Buradan bizimle dayanışma gösteren herkese tekrar teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkmen’in ardından Özak işçileriyle dayanışma için gelen UMUT-Sen örgütlenme uzmanı Başaran Aksu konuştu. Aksu, konuşmasına Somalı maden işçilerinin Özak işçilerine selamını ileterek başladı. Özak işçilerinin onurlu bir mücadele yürüttüğünü söyleyen Aksu, “Türkiye’deki herkes mücadelenizi izliyor. Yalnız değilsiniz, güçsüz değilsiniz. Bütün güçleri devreye sokabilirler. Ama biz bunların önünde yenilmediğimizi gösteririz. Sizlerin sesini büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

İŞÇİLERE İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRİMLERİ GÖNDERİLDİ

Toplantı işçilerin konuşmalarıyla devam etti. İşçiler ilk olarak işveren tarafından kendilerine ulaştırılan işten fesih bildirimleri üzerine konuştu. İşverene karşı toplu dava açmak üzerine tartışan işçiler, davanın çözüm olmadığını, direnişe devam etmek gerektiğini vurguladılar. Sürdürdükleri direnişin yalnız kendileri için değil Urfa OSB’den de pek çok işçi için umut olduğunu ifade eden bir işçi, “Dava çözüm değil. İçeriye girmek çözüm değil. Şimdiye kadar direnişi bırakıp içeri giren işçi arkadaşlarımız var, hepsi pişman. Direnişimizi sürdürmemiz gerek” ifadelerini kullandı. Kaldığı yerden başka bir işçi sözü devraldı. Öz İplik İş Sendikası temsilcilerinin işçileri aradığını ve para teklif ettiğini dile getiren işçi, direnişten dönen işçilere pişmanlık belgesinin imzalatıldığını söyledi. İçeriye giren işçilere şantaj yapıldığını ifade eden işçi, “Belli ki bu direnişimiz devam edecek. Taleplerimiz kabul edilene kadar devam edeceğiz. Ben bir kaybettiysem patron milyon kaybetti. Bizim kaybedecek şey şerefimizdir, başka bir şeyimiz yoktur. Gidersek şerefimizi kapıda bırakmış olacağız” dedi. 

“ÖZ İPLİK İŞ’E VERECEK TEK KURUŞUM YOK”

Sonrasında söz alan başka bir işçi, haklarını aramak için dışarı çıktıklarını alana kadar da direnişi sürdüreceklerini vurguladı. Fabrika yönetiminden ve Öz İplik İş Sendikasından şimdiye kadar pek çok darbe yediklerini dile getiren işçi, “Depremden dolayı maaşımızı eksik yatırdılar. Evi ağır hasarlı olanlar vardı, sendika isimlerimizi aldı. Sendika bize Müdür Hamit Akbalık karar verecek dedi. Zaman geçti, evi ağır hasarlı olanlar için bir şey yapılacak mı diye sorduğumuzda sendika temsilcileri bize ‘Hamit bey isimleri alın dedi, biz de almak zorunda kaldık’ dedi. Bir sürü farklı haksızlık var fabrikada. Hakkımızı aramaya çıktık gerçek bir sendika bulduk. 18 gün boyunca ben de gözaltına alındım ben de cop yedim. Ama direneceğiz” şeklinde konuştu. Sonrasında söz alan bir işçi de direnişi bitirip dağınık şekilde işbaşı yapmanın işçilere hiçbir hayrının olmayacağını vurguladı. Bir haftalık işçilerin bile işyeri yönetiminin ne kadar zalim olduğunu bildiğini ifade eden işçi, “Biz bir davaya girdik. Bugün tek başına hiçbir şeysin ama arkamızda 450 kişi var. Benim Öz İplik İş Sendikasına artık verecek tek bir kuruşum yok. Dik durursak kazanacağız” dedi.

“PATRON İŞÇİLERE TEBLİGAT GÖNDEREREK ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR”

Bir başka işçi ise hukuki açıdan kafalarında soru işaretlerinin olduğunu belirtti. Avukatların sorularını cevaplandırmasını istedi. Kürsüye salonda bulunan Avukat Tugay Bek çıktı. Özak işçisinin mücadelesinin herkese ilham ve gurur verdiğini vurgulayarak söze başlayan Bek, “İşçilerin karşısındaki güç yığınağının anlamı var. Siz burada sömürü çarkına bir çomak sokuyorsunuz. Tekstil üretimine yapılan yatırımların büyük çoğunluğu bölgeye yapılıyor. Ben bu projeye ‘köle arama projesi’ diyorum. Bu projenin gerçekleşmesi için barajlar ve setler var. İşçinin hakkını aramasına, örgütlenmesine dönük barajlar bunlar. Bütün bir bölgeye dönük uygulanan, patronların gönül rahatlığıyla işçileri sömüreceği bir alan yaratma girişimine karşı da direniyorsunuz. O yüzden günlerdir zulme uğruyoruz. Başarılı olursak bütün işçilere ilham olacağız” dedi. Ardından hukuki sürece ilişkin konuşan Bek, patronla işçiler arasında psikolojik bir savaşın yürütüldüğünü dile getirdi. Patronun işçileri kaygılandırarak direnişi çözmeye çalıştığını ifade eden Bek, “Tebligat gönderiyorlar ancak sonrasında arayarak gel şu kadar para al diyorlar. Bunun patronların kullandığı bir psikolojik silah olduğunu bilmek gerek” şeklinde konuştu. Tugay Bek, Özak işçilerinin gerçek demokrasiyi uyguladığını, her kararı birlikte aldıklarını ifade etti.

DİRENİŞE DEVAM

Bek’in konuşmasının ardından işçiler direnişe nasıl devam edeceklerine karar verdi. Direnişe tamam mı devam mı oylamasının yapıldığı toplantıda işçilerin tamamı direnişe devam kararı aldı. İşçiler heyetler oluşturarak kitle örgütlerini, siyasi partileri, sendikaları ziyaret ederek direnişlerini anlatmak kararı da aldı. Özak işçileri Urfa halkının dayanışmasını da örgütleyerek direnişini büyüterek devam edecek. (Urfa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mehmet Türkmen: Gözaltıların amacı Özak işçilerinin sendika ile temasını kesmek

SONRAKİ HABER

Hakeme saldıran eski Ankaragücü Başkanı Koca, AKP'den istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa