14 Aralık 2023 20:21
Son Güncellenme Tarihi: 15 Aralık 2023 00:41

Antep, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Maltepe'den Özak işçilerine destek: Sonuna kadar yanlarındayız

Sendika hakkı ve insanca çalışma koşulları için direnen Özak işçilerine destek sürüyor. Antep, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Maltepe'de yapılan açıklamalarda, "Sonuna kadar yanlarındayız" denildi.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Urfa'da Özak Tekstil işçilerinin sendika hakkı ve insanca çalışma koşulları için sürdürdüğü mücadeleye destek sürüyor. Antalya, Antep, Bursa, Eskişehir ve Maltepe'de emek ve demokrasi güçlerinin düzenlediği açıklamalar ile Özak işçilerine destek verildi.

ANTALYA

Antalya Emek ve Demeokrasi güçleri, Özak işçilerine destek vermek için Attalos meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısı ile bir araya gelen kitle örgütleri, sendika ve siyasi parti temsilcileri Özak Tekstil işçileri ve sendikaları BİRTEK-SEN'e yönelik baskı ve şiddetinin son bulmasını istediler.

Basın açıklamasını okuyan DEV-TURİZM-İŞ örgütlenme uzmanı Mahir Doğan yaptığı açıklamada “Daha direnişin ilk gününden itibaren fabrika önünde Anayasa’dan aldıkları meşru direnme haklarını kullanmak isteyen Özak Tekstil işçileri, Şanlıurfa Valisinin kanun tanımaz ve yasa dışı talimatı ile gaz bombaları, tazyikli su ve aşırı kuvvet kullanarak onlarca işçiyi, savcılık kararı dahi olmadan göz altına aldılar. Direnişin başladığı günden bu zamana kadar yoğun bir saldırı dalgası yaşanırken jandarma, polis ve özel tim görevlileri BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sendika yöneticileri ve 158 işçi arkadaşımız yerlerde sürüklenerek hukuksuz bir şekilde göz altına alınırken, direnişin ilk gününden ihtibaren işçilerin haklı mücadelesine destek veren Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan'da milletvekili oldukları bilinmesine rağmen yerlerde sürüklenmiş ve fiili saldırıya uğramışlardır” dedi.

Açıklamanın devamında “İşçiler soruyor; Anayasal hakkımız olan sendika seçme özgürlüğünü kullanmak, işten atılan kadın arkadaşımızın işe geri dönmesi için fabrika önünde başlattığımız eyleme Şanlıurfa Valisi destek ve yardımcı olmak yerine neden Özak Tekstil fabrikası patronunun talimat ve isteği ile işçilere bu zulmü yapıyorsunuz? Neden işçilerin polis ve jandarma saldırılarından korunmak için cami bahçesine sığınan işçileri Şanlıurfa Müftüsünü devreye sokarak, Cuma günü camiyi kapattırdınız? Neden anayasal hakkımız olan basın açıklaması ve direniş hakkımızı baskı ve şiddetle engelliyorsunuz?“ diye belirtti.

Doğan “Özak Tekstil işçileri tüm bu baskı ve saldırılara karşı bir tek şeye güveniyor! O da; işçilerin birliği ve dayanışması! Özak Tekstil işçileri kazanırsa, patron baskısından, düşük ücretlerden, çalışma koşullarından, sendikasızlıktan yakınan tüm işçiler kazanacak. Özak işçilerinin direnişine Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri olarak ses veriyoruz. Ve buradan Levi’s markasını uyarıyor ve bu suça ortak olmamaya çağırıyoruz. Acilen bu durum ile ilgili yaptırım yapmasını istiyoruz. Antalya’daki işçi ve emekçilere bu mücadeleyi büyütmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz” diyerek bitirdi.

(Antalya/EVRENSEL)


ANTEP

Antep Emek ve Demokrasi Güçleri, Özak Tekstil işçileri için Balıklı Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 17.30'da başlayan açıklamaya çok sayıda sendika ve siyasi parti katıldı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Antep Emek Partisi İl Başkanı Abdullah Çiloğlan, 18 gündür direnen Özak Tekstil işçilerinin, Özak patronu ve Urfa valisi işbirliği ile kolluk güçleri tarafından her türlü işkence ve zorbalığa maruz kaldığını dile getirdi. Sendika seçme özgürlüğünün yasal olduğunu söyleyen Çiloğlan, işçilerin bu haklı talepleri karşısında onların ve BİRTEK-Sen temsilcilerinin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu, işçilerin mücadelelerinin sonuna kadar yanında olduklarını belirtti. Urfa Valisinin işçilerin yanında yer alan Emek Partisi Milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan’a müdahale talimatı vererek suç işlediğini söyledi.

Özak işçilerinin kazanımının Türkiye işçi sınıfının kazanımı olduğunu söyleyen Çiloğlan, Özak işçileri ile dayanışma çağrısında bulunarak açıklamasına şu sözlerle devam etti “Urfa’da Özak işçilerine yapılan bu hukuksuz ve keyfi uygulamalara bir an önce son verilmelidir. Buradan bütün Antep işçi ve emekçilerine sesleniyoruz. Tıpkı Urfa’da olduğu gibi Antep’te de sarı sendikalar işçileri defalarca yüz üstü bıraktı. Sarı sendikalara rağmen bu kentte, işçiler direnişi de mücadele etmeyi de çok iyi biliyor. 1996'da Ünaldı’da, geçtiğimiz aylarda Şireci’de de gördük ki işçiler birlik olduğunda karşısında hiçbir güç duramıyor. Şimdi bu kararlılıkla bu azimle emeği, onuru için direnen Özak işçileri ile dayanışma zamanı! Özak Tekstil işçilerini bu haklı mücadelelerinde yalnız bırakmama zamanı! Antep Emek ve Demokrasi Güçleri olarak Özak işçilerinin bu haklı ve onurlu mücadelesinin sonuna kadar yanındayız. Şunu unutmayalım ki Özak işçileri kazanırsa Türkiye işçi sınıfı kazanır.“

(Antep/EVRENSEL)


MALTEPE

basın açıklaması

Maltepe Forumu ise Beşçeşmeler Meydanı'nda gerçekleştirdiği açıklamayla Özak Tekstil işçilerine destek verdi.

Özak işçilerinin 27 Kasım'dan bu yana tüm baskı ve engellemelere karşı mücadelelerine devam ettiğine dikat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Özak Tekstil işçileri Urfa’da insanlık mücadelesi veriyorlar. Bu sesin duyulmasını istiyorlar. Bütün bu yaşananlar ülkede kölelik koşullarına karşı yan yana gelerek sesini duyurmak isteyen, işçilere de bir mesaj anlamı taşıyor: ‘Siz ne yaparsanız yapın; patron devletin mülki amirlerini bir koltuğunun altına, kolluk güçlerini diğer koltuğunun altına alır; bizzat devletin kendisi olarak işçinin karşısında çıkar’ diyorlar. Biz de diyoruz ki; Özak işçilerinin insanca yaşama ve çalışma koşulları için yürüttükleri tüm mücadeleler son derece meşrudur, hiçbir güç engel olamaz. Özak işçileri, tüm işçilerin sendikal örgütlenme hakkı için direniyor. Biz de buradan her zaman bu mücadelenin yanında olacağımızı ilan ediyoruz.

Biliyoruz ki; er ya da geç Özak İşçisi kazanacak. Özak işçilerinin bir haftadır sürdürdüğü mücadele Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihine şimdiden yazılmıştır. Özak İşçisi yalnız değildir! Direne direne, birleşe birleşe kazanacağız!"

(İstanbul/EVRENSEL)


BURSA

Emek Partisi Bursa İl Örgütü, insanca çalışma koşulları ve sendika hakları için direnen Özak işçilerine destek açıklaması yaptı.

Kent Meydanı’nda yapılan açıklamayı Emek Partisi Bursa İl Başkanı Berkay Akkuş okudu.

Özak işçileri ve BİRTEK-SEN yöneticilerinin yalnız olmadığını vurgulayan Akkuş, “17 gündür Urfa’da 500 işçi direniyor. Özak işçileri arkadaşlarının işe iadesini istiyor. Özak patronunun kadın işçilere uyguladığı baskı ve mobbingin son bulmasını istiyor” dedi.

“BİR PATRONUN TALİMATIYLA YÜZLERCE İŞÇİYE ZULÜM UYGULANIYOR”

"İşçilerin hak araması suç mu?" diye soran Akkuş, şöyle devam etti: “Özak patronu istiyor Urfa Valiliği işçilerin demokratik haklarını yasaklıyor. Jandarması, polisi bütün kolluk güçleri işçilere biber gazı atıyor. Özak patronu istiyor müftülük işçilere camiyi kapatıyor. Bir patronun talimatıyla yüzlerce işçiye zulüm uygulanıyor. İnsanca yaşamak ve insanca çalışmak istiyorum dediği için bütün bu insanlık dışı uygulamalar. Özak Tekstil işçileri kölelik koşullarına karşı mücadele ediyor. Bu mücadele Türkiye’ye ve Dünya’ya örnek oluyor. Özal işçilerinin yalnız olmadığını bir kez daha bildirmek istiyoruz.”

(Bursa/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

basın açıklaması

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, Özak Tekstil işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

İsmet İnönü caddesi üzerinden yürüyüşe geçen kortej, "Yaşasın sınıf dayanışması!" ve "Özak işçisi yalnız değildir!" sloganlarıyla Özak Tekstil işçilerine selam gönderdi.

Ulus Anıtı önünde gerçekleşen basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Sertaç Durdu, "Talepleri için direnişe geçen Özak Tekstil işçilerinin karşısına Urfa Valiliği, jandarma, müftülük ve sarı sendika Öz İplik-İş dikiliyor. İşçiler her türlü baskı ve şiddete maruz bırakılıyorlar. Jandarma barikat kurarak işçileri fabrikaya yaklaştırmıyor. İşçiler ve üye oldukları BİRTEK-SEN yöneticileri yerlerde tekmeleniyor, coplu, biber gazlı saldırı ile her gün gözaltına alınıyorlar. Ancak işçiler her türlü müdahaleye rağmen ne birliklerini bozuyorlar, ne de mücadeleden geri duruyorlar. Çünkü onları bu mücadeleye iten koşullara karşı 'artık yeter' diyorlar" dedi.

Tüm Eskişehir işçi ve emekçilerini Özak işçilerinin direnişine güç katmaya çağıran Durdu, "Özak işçisinin kazanımı tüm işçilerin kazanımı olacaktır. O yüzden Eskişehirli tüm işçi ve emekçileri bu mücadeleye sahip çıkmaya, Özak işçileri ile dayanışmaya çağırıyoruz. İşçilerin hakları, insanlık haysiyetleri için kölelik şartları dışında yaşam koşullarını sağlamak için yürüttükleri tüm mücadeleler son derece meşrudur, hiçbir güç engel olamaz. Bu ülkede işçilere reva görülen korkunç çalışma koşullarına karşı mücadeleyi büyütmek gerekiyor. O yüzden, emekten yana olan herkes Özak direnişine ses vermelidir. Özak işçileri ile maddi manevi her türlü dayanışmayı büyütmek bugün tarihi sorumluluğumuzdur. Özak İşçisi yalnız değildir! Direne direne, birleşe birleşe kazanacağız" şeklinde konuştu.

(Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'den silahlı "yerleşimci" çetelere seyahat yasağı

SONRAKİ HABER

CHP 4 büyükşehir adayını açıkladı: İstanbul ve Ankara'da başkanlar tekrar aday

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa