15 Aralık 2023 02:08

Akbelen Ormanı'nda patlatılan dinamitler İkizköylülerin can güvenliğini tehdit ediyor: “Bu dinamitlerin içerisinde nasıl yaşayalım?”

Akbelen Ormanı'nda patlatılan dinamitler İkizköylülerin can güvenliğini tehdit ediyor, İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, “İlla birimizin ölmesini mi bekliyorsunuz?" diye sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Özer AKDEMİR

İkizköylüler evlerine birkaç yüz metre uzaklıkta, bir zamanlar Akbelen Ormanı olan yerde patlatılan dinamitler nedeniyle can korkusu yaşıyorlar. Patlatılan dinamitler nedeniyle evlerinin duvarları çatlayan İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, “İlla birimizin ölmesini mi bekliyorsunuz? Ölsek de evimizden çıkmayacağız” dedi.

ŞİMDİYE KADARKİ EN ŞİDDETLİ PATLATMALAR

Ege Bölgesinde zeytin hasadının yapıldığı günlerde İkizköylüler can korkusu altında zeytinlerini toplamaya çalışıyorlar. Zeytinliklere komşu, evlerine 50-100 metre dibinde patlatmalı kömür ocağı çalışmaları İkizköylüleri isyan ettiriyor. Bir zaman Akbelen Ormanı'nda on binlerce ağacın bulunduğu yerde şimdi LİMAK ve İCDAŞ şirketi iş makineleri dinamitle patlatılan alanlarda kömür ocağı açmak için gece gündüz çalışıyor.

İkizköyülüler, “Bugüne kadar yapılan en şiddetli dinamit patlatmasıydı” dedikleri patlatmaların ardından yayınladıkları videolarda bir kez daha bir şirketin kârı için doğayı ve köylülerin yaşam alanını yok edenlere tepki gösterdiler.

"BU DİNAMİTLERİN İÇİDE NASIL YAŞAYALIM?"

Evi patlatma yapılan yere 100 metre uzaklıkta olan İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, "Zeytin Kanunu'nu uygulayın" diye gitmedikleri kurum, yetkili kalmadığını belirterek şunları söyledi: “Bırakın Zeytin Kanunu'nu görmeyi burada yaptıkları zulüm dünyaya köprü oldu. Bizim derdimiz insanca yaşamak. Tepemizde öyle şiddetli dinamitler patlatıldı ki, jandarmayı aradım. Ben oradaydım diyor jandarma. 'Bütün insani duygularınla söyle bu dinamitlerin içerisinde biz nasıl yaşayalım' dedim kendisine. Bu köylüler nasıl yaşasın, nasıl hayata tutunsun? Herkes paranın esiri olmak zorunda mı?​”

"YERİN DİBİNE BASTSIN ENERJİNİZ DE KÖMÜRÜNÜZ DE!"

Evlerinde patlatmalar sonrası meydana gelen çatlakları gösteren Işık, savcılığın çatlamalarla ilgili 'kovuşturmaya gerek yok' kararı verdiğini söyledi. Işık, “Bu evlerin altında illaki birimiz can vermek zorunda mıyız? Nerede bu kurumlar? Yerin dibine batsın bu enerji, yerin dibine batsın bu kömür! Bu mudur enerji? Evlerimizde yaktığımız elektriğe böyle mi ulaşalım? Topraklarımızı, insanlarımızı kaybederek mi ulaşalım? İnsanlığımızdan utanıyoruz artık vicdan yok merhamet yok!...” diye isyan etti maden çalışmalarına.

"BURADA CAN VERSEK DE EVİMİZİ TERKETMEYEECEĞİZ"

Köylülerin sadece yaşamak istediklerini belirten Işık, “Burası maden sahası ilan edilmiş olabilir ama bu köylüler burada yaşıyorlar hâlâ. 50 metre, 100 metre dibimizde bu kadar olmaz ki! Bu köylüler bıraksın diye yapılıyor bunlar. Ama gitmeyeceğiz buradan, bırakmayacağız burayı. Bu evin altında can da versek, bu dinamitlerden kalp krizi de geçirsek terk etmeyeceğiz evlerimizi” dedi.

BİZ BÜTÜN CANLILARIN YAŞAMI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Köylülerin bütün canlıların yaşamı için burada mücadele ettiğini söyleyen Işık, “Orada çalışanlar da, orada para kazananlar da burada, köyde yaşıyorlar. Ancak sesini çıkaramıyorlar, işten atarlar diye. Lanet olsun onların verdiği paraya! Lanet olsun onların burada çıkardığı kömüre! Enerji adı altında yapılır mı bu doğaya!” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

CHP'den Çankaya'ya aday adayı olan Tezcan Karakuş Candan: ‘Ranta karşı mücadele için adayım’

SONRAKİ HABER

Bolu'da tankerden sızan kimyasal madde ekipleri alarma geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa