15 Aralık 2023 12:51

Yargıtay'dan 'öğrencilere cinsel taciz' davasına görüş: 'Suç oluşmadı'

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 43 öğrenciye "cinsel taciz" suçlamasıyla ceza verilen müdür yardımcısının "cinsel istismar" suçundan yargılanması başvurusuna "suçun oluşmadığı" görüşünü bildirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak'ın Cizre (Cizîr) ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi’nde görevli müdür yardımcısı ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) İşyeri Temsilcisi Burak Ercan, 43 öğrenciye "cinsel taciz" ve "cinsel istismar" suçlamasıyla, 11 Mart 2022’de Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada "cinsel taciz" suçundan 22 ay 15 gün hapis cezası alırken, "cinsel istismar" suçundan ise beraat etti.

Karara karşı Ercan’ın ve mağdur çocukların avukatı, İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Dairesi, her iki tarafın da itirazını reddederek, yerel mahkemenin verdiği cezayı 13 Ocak 2023’te onadı.

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI GÖRÜŞ BİLDİRDİ

İstinaf Mahkemesinin kararı onamasının ardından çocukların avukatları davayı Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesine taşıdı. Avukatların, fail Burak Ercan’ın "cinsel istismar" suçlamasıyla yargılanması için yaptığı başvuruya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın onanması ve itirazın reddedilmesi yönünde görüş bildirdi.  

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamede, "…TCK'nın 103. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine, sanığın mağdura yönelik eylemlerinin tanık B.’nin beyanları ile doğrulandığının, her ne kadar mahkemece mağdur ve tanık ile sanık arasında husumet bulunması sebebiyle bu iddiaların ortaya atıldığı kabul edilmiş ise de sanığın tanık B.’yi okul takımına almaması ve mağdur S.T.’yi ailesine anlatması şeklindeki durumun normal olması sebebiyle bunun kendisine istismar gibi bir suçlama yönetilecek kadar ağır bir husumet olmadığının ortada olduğunun,

Mahkeme kararının aksine, mağdurun beyanlarının ana hatlarıyla tutarlı olduğunun ve bir kısım olayların hatırlanmamasının veya eksik hatırlanmasının beyanların çelişkili olduğunu göstermeyeceğinin gözetilmediğine, bu nedenle sanığın mağdur S.T.’ye karşı olan cinsel istismar suçundan cezalandırılması için hükmün bozulması gerektiğine ilişkin ve yerinde görülmeyen temyiz isteminin CMK’nın 302/1. maddesi uyarınca esastan reddi ile hükmün onanması…"yönünde görüş bildirdi.

Yargıtay Ceza Dairesi’nin önümüzdeki günlerde dosyayla ilgili nihai kararını vermesi bekleniyor.

MÜTALAA HÂLÂ HAZIR DEĞİL

MA'nın haberine göre; müdür yardımcısı Burak Ercan hakkında "cinsel taciz", "sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı" ve "basit cinsel saldırı" suçlarından açılan davanın 9’uncu duruşması, Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuksuz yargılanan sanık, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandığı duruşmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Şırnak Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu avukatları katıldı. Kimlik tespitinin ardından başlayan celsede mahkeme heyeti, savcının mütalaasını hazırlamadığı gerekçesiyle duruşmayı 1 Şubat’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi’nde Müdür Yardımcısı olan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) İşyeri Temsilcisi Burak Ercan, 2018 yılında 48 öğrenciye cinsel tacizde bulundu. Şikayetler 2018 yılında yapılmasına rağmen Ercan, bu dönemde herhangi bir tedbir alınmadan 13 gün boyunca okula gidip, taciz ettiği öğrencilerle aynı ortamda bulunmaya devam etti. Olayın kamuoyuna yansımasıyla Ercan, kaymakamlık tarafından açığa alındı. Daha sonra Bakanlık Müfettişleri okula ulaşarak, resmi tahkikat başlattı. Süreç devam ederken, savcılığa yeni şikayet dilekçeleri de ulaştı. Birçok öğrenci, korktukları için sadece sözlü ifade verebileceklerini, savcılığa gidemeyeceklerini belirtirken, müfettişlerin raporlarında 40’ın üzerinde çocuğun fail tarafından tacize uğradıklarına dair beyanları yer aldı. Soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirilirken, Ercan hakkında teftiş kurulu tarafından ihraç talep edildi. Fakat bu ceza, bürokratik kanallarla hafifletilerek “kademe durdurma” cezasına dönüştürüldü.

Çocukların şikayeti üzerine Ercan hakkında “Cinsel taciz” suçuyla önce Cizre Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Ardından mağdur avukatların itirazıyla dava Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. 11 Mart 2022 tarihinde karara bağlanan davada, Ercan’ın tutuklanması yönündeki talepler reddedilerek, 22 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ercan’ın avukatlarının itiraz ettiği dosya istinafa gönderildi. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Dairesi, Ercan’ın avukatlarının itirazını reddederek, yerel mahkemenin verdiği cezayı 13 Ocak’ta onadı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aydın'da köpek katliamı: Zehirlenen köpek sayısı 30'a çıktı, 3 tilki ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Uğur Kurt davasında cezasızlıkta ısrar: Sanık polise ödül gibi ceza istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa