16 Aralık 2023 04:48

Maden şirketi bilimi yalanladı

Anagold madencilik, Evrensel'de yayımlanan haberlere ilişkin gönderdiği açıklamada, bilimsel çalışmalarla ortaya koyulan deprem riskini ve 7.2 milyon dolarlık vergi borcunun silindiğini yalanladı.

Fotoğraf: Orhan Kurul / Evrensel

Paylaş

Daha önce Fırat Nehri’ne siyanür karıştırmasıyla ve geçtiğimiz günlerde 7.2 milyon dolarlık vergi borcu silinmesiyle gündeme gelen Anagold Madencilik çıkan haberlere ilişkin gazetemize açıklama gönderdi. Gönderilen açıklamada madenin çevreye zarar vermediği ve bu doğrultuda ÇED raporu alındığını, 7.2 milyon dolarlık vergi borcunun silinmediği, yapılandırılmaya gittiği iddia edildi. Madenin çevreye zarar vermediği ileri sürülen açıklamaya karşın ÇED sürecinde avukatlar tarafından bilirkişi heyetine itiraz edilmiş ve madenin altından fay hattının bir kolu geçtiği de bilimsel raporlarla ortaya koyulmuştu.

İTİRAZ EDİLEN BİLİRKİŞİ HEYETİNİN RAPORU İLERİ SÜRÜLDÜ

Bilirkişi heyetinde yer alan bir bilirkişinin AKP döneminde 10 yıl boyunca bürokratlık yapması ve bir diğer bilirkişinin ise bölgenin depremselliği konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle itiraz edilmesine rağmen işletme tarafından yapılan açıklamada, “Çöpler Maden İşletmemiz, açıldığı günden bu yana Türkiye’deki ilgili kanun ve yönetmeliklere, ayrıca AB ülkeleri, ABD ve Kanada’da uygulanan dünya standartlarındaki en üst seviye yönetmelikler ve yönergelere (OSHA, MSHA, ICMM, IFC gibi) tam uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. İşletmemiz, ilgili bakanlıklar ve devlet kurumları ile uluslararası organlar ve bağımsız denetçiler tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Ulusal ve uluslararası standartlara sahip en modern üretim teknikleriyle faaliyet gösteren işletmemizde kapasite artışı ve flotasyon tesisi yatırımı kararı alınarak ilgili proje kapsamında halihazırda zaten faaliyette olan Çöpler Kompleks Madeni’ne ait mevcut açık ocaklarda üretim artışı, buna bağlı olarak yığın liç tesislerinde kapasite artışı ve işletme verimliliğini artırmak için flotasyon ihtiyaçları doğrultusunda çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanmıştır. 20067313 ruhsat No’lu Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi projesi, çevresel etki değerlendirme süreci, kurulan komisyondaki bütün kamu kuruluşlarınca uygun bulunmuş ve 07/10/2021 tarihli 6421 sayılı ‘ÇED olumlu kararı’ alınarak tamamlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR AKSİNİ SÖYLÜYOR

Bingöl-Yedisu fay hattının bir kolunun Çöpler Altın Madeninin altından geçtiği yönündeki haberimizin asılsız olduğunun söylendiği açıklamada, “Bingöl-Yedisu fay hattı, Kuzey Anadolu Fayı’nın doğusunda Erzincan Havzası’nın doğusu ile Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasındadır.  Bu fay hattının en yakın noktasının maden sahamıza olan uzaklığı kuş uçuşu 110 km’dir.  Bu fayın maden sahasının altında bulunduğu iddiası tamamen asılsızdır.  Bu kadar uzak mesafede olan bir fay hattının 110 km ötede yıkıcı etkide olacağı iddiası tamamen bilimsellik dışıdır. Çöpler Madeni’nin, düzenli analizleri yapılan ve söylendiği gibi bir zehirli atık havuzu olmadığı raporlarla ispatlanmış, ADT havuzunun ve diğer tesislerinin altından veya çok yakınından geçen aktif fay hattı yoktur” şeklinde iddia edildi. Ancak “Palaeoseismic history of the eastern part of the North Anatolian Fault (Erzincan, Turkey): Implications for the seismicity of the Yedisu seismic gap” bilimsel çalışmasında yer alan Bingöl Yedisu fay zonu haritasından da görüleceği üzere fay hatları tam da maden atık havuzunun altından geçmektedir. ÇED raporunun iptali için açılan davada da bu çalışma mahkemeye sunulmuştu.

SİYANÜR TEHLİKESİ VARKEN ‘ÇEVREYE DUYARLIYIZ’ SÖYLEMİ

Bunların yanı sıra işletmedeki siyanür taşıyan borunun patlaması üzerine Fırat Nehri’ne siyanür, sülfürik asit ve çok sayıda zehirli madde akıtmasından dolayı para cezası kesilen Anagold, gönderdiği açıklamada, “ÇED raporundan birebir alınarak haberinize dahil edilen türlerin korunması, endemik bitkilerin serada yetiştirilmesi gibi taahhütlerimiz de zaten en hassas bir şekilde yerine getirdiğimiz faaliyetlerimiz arasındadır” şeklinde gerçekle çelişkili ifadelere yer verdi.

‘BORÇ SİLİNMEDİ YAPILANDIRILDI’

Açıklamada şirketin vergi borçlarının silinmesine ilişkin haberimizin de gerçeği yansıtmadığı iddia edilse de, “Şirketimizin halihazırda ödemiş olduğu bir vergiye ilişkin vergi idaresi ile stopaj oranına ilişkin devam eden bir mahkeme sürecinde, 12 Mart 2023 tarihli tüm ticari işletmeleri kapsayan bir mevzuat değişikliğine istinaden, vergi tarhiyatlarına ilişkin borçların yapılandırılması imkanı ortaya çıkmıştır. Şirketimiz Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre aynı hakka sahip diğer tüm şirketler gibi sadece bu yasal hakkını kullanmış ve yeniden yapılandırma yoluna gitmiştir” şeklinde açıklama yapılarak 7.2 milyon dolar vergi borcunun silinmediği, yapılandırıldığı iddia edildi. (İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cengiz Çiçek: 79 yaşındaki hasta mahpus Hanife Arslan sağlık durumu giderek ağırlaşıyor

SONRAKİ HABER

AKP kapı kapı dolaşıyor: Ucuz emek, bolca taviz, doğal kaynak peşkeşi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa