15 Aralık 2023 17:33

ABD’li Sullivan Tel Aviv’de: İsrail’i ABD’nin ‘Gazze planı’na ikna turu

ABD, Gazze için yaptığı plana İsrail hükümetini ikna etmek için Güvenlik Danışmanı Sullivan’ı İsrail’e gönderdi. Planda Gazze halkının söz hakkı yok!

ABD’li Sullivan Tel Aviv’de: İsrail’i ABD’nin ‘Gazze planı’na ikna turu

Fotoğraf: Filistin Devlet Başkanlığı /Handout/AA

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Tel Aviv ve Batı Şeria’da İsrailli ve Filistinli yetkililerle ABD’nin Gazze planı ve önerilerini görüşürken, ABD basınına konuşan ABD’li yetkililere göre Biden yönetimi İsrail hükümetine, Gazze’deki “kara harekatını” yıl sonuna doğru sona erdirmesini ve düşük yoğunluklu saldırılarla yeni bir aşamaya geçmesini istedi. Sullivan’nın Tel Aviv’deki açıklamaları da bu iddiayı doğruladı. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu, “Gazze’de savaşı sürdürmeye kararlıyız” derken, kabinesinin aşırı sağcı bakanları “tam bir işgal” talep etmeyi sürdürüyor. Birçok yorum ise İsrail’in Gazze’deki mevcut durumu “en az birkaç ay” sürdürmeyi düşündüğüne işaret ediyor.

19 bine yakın Filistinlinin öldürüldüğü, binlercesinin hâlâ enkaz altında olduğu, yerleşimlerin büyük bölümünün yerle bir edildiği, sosyal hayatın ve kamu hizmetlerinin yok edildiği Gazze’de halkın fikrini ise soran yok!

ABD’NİN GAZZE İÇİN ‘YENİ AŞAMA’ ÖNERİSİ

New York Times gazetesine göre, Biden yönetiminin öngördüğü bu “yeni aşama”, kara harekatının en geç üç hafta içinde bitirilmesini, ardından “Gazze’ye girip çıkmak, Hamas liderlerini bulup öldürmek, rehineleri kurtarmak ve tünelleri yok etmek için daha hassas görevler yürütecek daha küçük elit İsrail güç gruplarının kullanılmasını” içerecek. Sullivan da bu planları ve zaman çizelgesini İsrailli yetkililerle tartıştı.

ABD’nin Gazze’nin yönetimini ilk olarak uluslararası bir askeri güce ardından da Batı Şeria’daki Mahmud Abbas yönetimine devrederek kendi çıkarlarına uygun bir Filistin yönetimi oluşturma planı bir süredir basında tartışılıyordu. Gazze saldırıları öncesi koltuğu sallantıda olan ve tüm iktidar planını Gazze’yi ele geçirmek üzere yapan Netanyahu yönetiminin açıklamaları ise plana henüz ikna olmadığına işaret ediyor.

New York Times gazetesi süreci, “ABD ile İsrail arasındaki görüş ayrılıkları son haftalarda İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaş ve Gazze Şeridi’nde savaş sonrası çözüm konusunda derinleşti” şeklinde yorumladı.

SULLIVAN: ‘YENİ AŞAMA’NIN KOŞULLARINI KONUŞTUK

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Tel Aviv’de düzenlediği basın toplantısında Gazze’deki savaşın “Hamas liderliğinin hassas bir şekilde hedef alınmasına ve istihbarat odaklı operasyonlara odaklanan yeni bir aşamaya geçeceğini” söyledi.

Guardian’ın haberine göre Sullivan “Bunun koşulları ve zamanlaması Başbakan Netanyahu, savaş kabinesi, İsrail’in askeri liderleri ve savunma bakanı ile yaptığım görüşmelerin konusuydu” dedi.

Sullivan ABD’nin Filistin yönetiminin “yenilenmesi ve yeniden canlandırılması” gerektiği yönündeki görüşünü tekrarladı. Nihayetinde savaşın “müzakere edilmiş bir sonuçla” sona ereceğini ancak Gazze’nin Filistinlilerin kontrolü altında olması gerektiğini söyledi: “İsrail halkının bütünleşmiş, dinamik ve istikrarlı bir bölgede komşularıyla birlikte barış ve güvenlik içinde yaşamaya ihtiyacı vardır ve bunu hak etmektedir.”

NETANYAHU: GAZZE’DE SAVAŞI SÜRDÜRMEYE KARARLIYIZ

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi de İsrail’i ziyaret eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Tel Aviv’de Başbakan Benyamin Netanyahu ve İsrail hükümetinin savaş kabinesi ile yaptığı toplantıya ilişkin yazılı açıklamada yaptı.

Açıklamada, tarafların, “Savaşın zafer elde edene kadar devam etmesi ile başta Hamas’ın ortadan kaldırılması, rehinelerin serbest bırakılması, Hamas’ın Gazze’deki hakimiyetine son verilmesi olmak üzere ortak hedeflere ulaşılması konusunu görüştüğü” belirtildi.

Başbakan Netanyahu, Sullivan ile görüşmesine ilişkin X sosyal medya hesabından yayımladığı görüntülü mesajında ise Gazze’deki saldırıları sürdürme konusunda “her zamankinden daha kararlı” olduklarını söyledi. Netanyahu, “Amerikalı dostlarımıza şunu söyledim: Kahraman askerlerimiz boşuna ölmedi. Toprağa düşmelerinin derin acısından dolayı, Hamas ortadan kaldırılıncaya ve mutlak zafere ulaşıncaya kadar savaşmaya devam etme konusunda her zamankinden daha kararlıyız” ifadelerini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi. Gallant, Sullivan ile görüşme sırasında “Hamas’ın tasfiyesinin birkaç aydan fazla süreceğini” söyledi.

2024 YİNE SAVAŞ YILI OLACAK

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonu da İsrail’in Gazze’de “şiddetli çatışma aşamasını ocak 2024’ün sonuna kadar sonlandıracağını” söyledi.

11 Aralık’ta İbrani gazetesi İsrael Hayom’a açıklama yapan İsrail kaynakları da ocak ayı sonunda durumun gözden geçirileceğini belirtmişlerdi. Aynı kaynaklar, kara savaşının ikinci aşamasının Gazze’nin kuzeyindeki Şucaiye ve Cebeliye mahallelerinin “temizlenmesine” ve saldırının güneyde Han Yunus’a yönelik sürdürülmesine odaklanacağını da söylediler.

Ynet News’in görüşlerini aktardığı yetkililer ise “2024 yılının tamamının” muhtemelen savaşta geçeceğini söyledi. Ynet’in haberine göre, “Askeri yetkililer, Gazze’de Hamas’a karşı yavaş ve ihtiyatlı ilerlenmesi halinde, örgütün yeteneklerini tamamen ortadan kaldırmanın birkaç ay süreceğini söylüyor.”

‘ABD KONUŞUYOR AMA YETERLİ BASKI YAPMIYOR’

El Cezire’ye konuşan Doha Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsünde Kamu Politikaları Profesörü olan Tamer Qarmout, ABD’nin işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin yönetimini desteklemesinin, Filistinlileri Hamas’a yaklaştıracağı yorumunu yaptı.

Qarmout ayrıca “Amerikalılar konuşuyor ama İsrail’e siyasi ve askeri tutumunu değiştirmesi için baskı yapmak adına hiçbir şey yapmıyorlar. Gazze’deki savaş söz konusu olduğunda ise Hamas’ı yıpratmak için tamamen İsrail’in arkasındalar” dedi.

İSRAİLLİ BAKAN: GAZZE TAMAMEN İŞGAL EDİLMELİ

İsrail hükümetinin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir liderliğindeki faşist Otzma Yehudit partisinden İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu, bir radyo röportajında Gazze’nin “tamamen” işgal edilmesi gerektiğini söyledi. Eliyahu “Bütün gün dünyayı sakinleştirmekle meşgulüz. Neden caydırıcılık yaratmıyoruz?​” dedi.

Eliyahu, Batı Şeria’da bir cami hoparlöründen İbranice şarkı söylerken görüntülenen yedek askerin açığa alınmasıyla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Kazanmak için biraz zalimliğe ihtiyacınız var. Kazanmak için biraz korkutucu olmalısınız.” (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL Kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et