16 Aralık 2023 15:45

Düsseldorf’taki Levi's mağazası önünde Özak işçileri ile dayanışma eylemi yapıldı

Almanya'da sendikalar ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu DIDF, direnişteki Özak işçileri ile dayanışmak için Düsseldorf’taki Levi's mağazası önünde eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hıdır GÜYİLDAR
Düsseldorf

Direnişteki Özak işçileri ile dayanışmak için, Almanya'da sendikalar ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu DIDF, Levi's mağazası önünde eylem yaptı.

Sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için Urfa'da 20 gündür mücadele eden Özak Tekstil işçilerine Almanya’nın Düsseldorf kentinden de destek geldi. Önceki akşam Düsseldorf çarşı merkezinde bulunan Levi's’ın tedarikçi firma olması dolayısıyla mağazası önünde, Özak Tekstil işçileri ile dayanışma eylemi yapıldı.

Basın açıklamasını sendikacılar adına Düsseldorf İG Bau Sendika Sekreteri Mahir Şahin okudu. Şahin, açıklamada “Özak tekstil işçilerinin sendika hakkı ve daha iyi çalışma koşulları için sürdürdükleri mücadele ile dayanışma içindeyiz” dedi.

Urfa Özak Tekstil fabrikasında yaşanan süreci aktaran Şahin, şöyle devam etti, “Şu anda işçiler 19 gündür direnişte. İşverene destek veren Vali ve Jandarma güçleri işçilerin direnişini kırmak için defalarca acımasızca saldırdı. Sendika yöneticileri ve işçiler dövülerek gözaltına alındı. Vali, dört gün boyunca Özak ile ilgili tüm eylem ve gösterileri yasakladı. Tüm baskılara rağmen işçiler ve sendikacılar mücadeleye devam ediyor ve taleplerinin arkasında duruyor. İşçiler; sendikalarının tanınmasını, sendikal faaliyetlerin serbest bırakılmasını ve arkadaşlarının derhal işe geri alınmasını talep ediyorlar. Biz aşağıda imzası bulunan sendikacılar ve İşçi temsilcileri olarak, Özak işçilerinin haklı mücadelesinin yanındayız. Özak İşçilerinin dile getirdiği taleplerin acilen kabul edilmesini istiyoruz. Sendikacılara ve işçi temsilcilerine mahkeme tarafından verilen cezaların derhal kaldırılmasını, Vali ve güvenlik güçleri tarafından gerçekleşen saldırıların derhal durmasını ve sorumluların cezalandırılmasını talep ediyoruz.

Levi's Group'u, tedarikçisi Özak'ta yaşananlara sessiz kalmamaya, işçilere karşı işlenen suçlara ortak olmamaya ve adil koşulların sağlanması için adım atmaya çağırıyoruz.”

PEK ÇOK SENDİKA VE İŞÇİ TEMSİLCİSİ EYLEME DESTEK VERDİ

Eyleme; Klüh Işyeri İşçi Temsilcisi Zdravko Jakic, Ver.di Düsseldorf Yönetim Kurulu Üyesi Helmut Born, İG Metall Üyesi Udo Bonn, GEW Sendikası Düsseldorf Şube Başkanı Dr. Sylvia Burkert, Uluslararası Sendikal Çalışma Grubu Üyesi Kai Beutler, Düsseldorf Postanesi İşyeri Temsilcisi Hayri Çakır, DLG İşyeri İşçi Temsilciliği Başkanı Haydar Toktaş, Stölting-Kleine İşyeri İşçi Temsilcisi Sevgi Yıldız, Ford İşyeri İşçi Temsilcisi Burhan Perişan katıldı.

Ayrıca Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu DIDF Genel Başkanı Zeynep Ekşi, bazı YK üyeleri eyleme katıldı. DİDF Genel Başkanı Ekşi eylemde bir konuşma yaparak, Özak Tekstil işçilerinin haklı mücadelesini desteklediklerini, bundan sonra da DIDF olarak dayanışma içinde olacaklarını söyledi.

Ardından eyleme katılanlar, Düsseldorf'un en kalabalık caddesinde, Levi's mağazasının önünde bildiri dağıttılar.

Almanya çapında sendikacıların açtıkları imza kampanyasına, İG Metall, ver.di, GEW, İG Bau başta olmak üzere bir çok sendika, işçi ve işyeri temsilcisi destek verdi. İmza kampanyası devam ediyor.

Önümüzdeki günlerde de dayanışma eylem ve etkinliklerinin devam edeceği bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

TÖB-SEN Bursa’dan ücretsiz ulaşım eylemi

SONRAKİ HABER

Kanser hastası depremzede çadırda yaşamaya mahkum edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa