17 Aralık 2023 18:44

İsrail vahşetinin kısa bilançosu: Diri diri gömme, yaralılara yardımı engelleme, esirlere ateş açma!

İsrail ordusunun sadece birkaç günlük insanlık suçu bilançosu: İsrailli esirleri öldürdüler, yaralı Filistinlileri ezdiler, vurdukları gazetecinin tedavi görmesini engelleyip ölümünü seyrettiler.

Samir Ebu Dakka'nın cenaze töreni | Fotoğraf: Belal Khaled/AA

Paylaş

İsrail ordusunun Gazze’de kara ve hava saldırıları her gün onlarca can alırken son birkaç günde ortaya çıkan insanlık suçları kan dondurdu. İsrail askerleri Hamas’tan kaçan İsrailli sivilleri ellerinde beyaz bayrak olmasına rağmen öldürdü. Kamil Advan Hastanesinde yaralı Filistinlilerin iş makineleriyle diri diri gömdü. El Cezireli gazeteci Samir Ebu Dakka da İsrail saldırılarında yaralandı ancak İsrail askerlerinin yardım gelmesine saatlerce izin vermemesi üzerine yaşamını yitirdi. El Cezire Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuracağını açıkladı.

İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana işlediği suçların sadece üçünün detayları ise şöyle:

HAMAS’TAN KAÇAN İSRAİLLİ ESİRLERE "BEYAZ BAYRAĞA" RAĞMEN ATEŞ AÇTILAR

İsrail ordusu, 15 Aralık’ta yazılı bir açıklama yaparak İsrail güçlerinin Gazze’nin Şucaiye bölgesindeki çatışmalar sırasında 3 İsrailli rehineyi “yanlışlıkla” öldürdüğünü itiraf etti. Askerlerin İsrailli esirleri tehdit olarak algıladığı belirtildi ve “Sonuç olarak askerler, onlara ateş açtı" denildi.

Ayrıntılı incelemenin ardından cesetlerin, Yotam Haim (28) ve Samer Talalka (22) adlı esirler ile ailesinin adının yayımlanmasını istemediği bir İsrailliye ait olduğu belirlendi, medya ise bu kişinin Alon Shamriz (26) olduğunu yazdı.

İsrailli esirleri “beyaz bayrak” kaldırdıkları da ortaya çıktı. Ordu Sözcüsü, “Kaçırılan 3 kişi, kendilerini anlayabilmemiz için her şeyi yaptılar. Üzerlerinde herhangi bir şey taşıdıkları yönünde şüphe bırakmamak için gömleklerini çıkardılar ve beyaz bir kumaş parçasını salladılar. Buna rağmen beyaz bayrak kaldıranlara ateş edilmemesi yönündeki talimatlara uyulmadan üzerlerine ateş açıldı” dedi.

İsrail ordusu kendini “Esirlerin kaçacakları bir senaryoya hazırlıklı olmadıkları” iddiasıyla savundu.

YARALI GAZETECİYİ YARDIM ALMASINI 5 SAAT ENGELLEYEREK ÖLDÜRDÜLER

İsrail, Gazze’nin Han Yunus kentinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Ferhane Okulu yakınına düzenlediği saldırıda El Cezire kameramanı Samir Ebu Dakka ve Gazze muhabiri Vail ed-Dahduh’u yaraladı.

Ebu Dakka'nın yaralandıktan sonra sığındığı ve saldırıların sürdüğü Ferhane Okulunun olduğu bölgeye ambulanslar giremedi. İsrail güçlerince kuşatılan bölgeye ilk yardım ekiplerinin girmesine ve kanaması bulunan gazeteciye müdahale edilmesine saatlerce izin verilmedi.

Bir süre sonra El Cezire, Ebu Dakka’nın hayatını kaybettiğini duyurdu, yerel kaynaklar ise okulda mahsur kalanlara müdahale etmek isteyen 3 sivil savunma çalışanın da İsrail saldırısı sonucu öldüğünü açıkladı.

Katar merkezli El Cezire, Samir Ebu Dakka için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuracağını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, avukat ve uzmanlardan oluşan ekibin dosya hazırlayarak UCM’ye başvuracağı belirtildi.

Ebu Dakka dün Gazze’de toprağa verildi.

FİLİSTİNLİ SİVİLLERİ DİRİ DİRİ GÖMDÜLER

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kentinde bulunan Kemal Advan Hastanesine 12 Aralık’ta baskın düzenledi, 90 kişiyi alıkoyarak çekildi.

Askerlerin çekilmesinin ardından hastaneye giren Filistinli gazeteci Enes eş-Şerif, X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, “Onlarca yerinden edilmiş kişi, hasta ve yaralı henüz hayatta iken diri diri toprağa gömüldü” dedi.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med) konuyla ilgili bağımsız uluslararası soruşturma açılmasını talep etti.

Cenevre merkezli Euro-Med’in internet sitesinden yapılan açıklamada, gözlemevi için sahada çalışan medya ve sağlık ekiplerinin, İsrail güçlerinin hastanedeki eylemlerine ilişkin ifadelerinin alındığı belirtildi.

Buna göre, görgü tanıkları, İsrail askerlerinin hastaneden çekilmeden önce Filistinli sivilleri hastanenin avlusuna canlı gömdüğüne ve cesetlerden bazılarının kumların arasında görülebildiğine şahit oldukları ifade edildi.

İsrail ordusuna ait buldozerlerin hastanenin güney bölümünü tamamen yıktığı anlatılan açıklamada, ordunun hastaneyi kuşattığı ve İsrailli keskin nişancıların çevredeki binalardan geçen herkese ateş ettiği de belirtildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin hastanenin ecza deposunu yaktığı, elektrik jeneratörünü ve oksijen istasyonunu tahrip ettiği, hastanenin avlusunda büyük bir çukur oluşturduğu ve İsrail saldırıları nedeniyle avluya gömülmüş yaklaşık 26 cesedi çıkardığı kaydedildi.

Açıklamada, görgü tanıklarının yakın zamanda hastanede yaşlı bir adamın açlıktan, başka bir kişinin ise İsrail ordusuna ait köpeğin üzerine salınması sonucu öldüğünü doğruladıkları aktarılarak, İsrail güçlerinin Kemal Advan Hastanesi’nde gerçekleştirdiği “vahşetin”, uluslararası insancıl hukuk kuralları uyarınca savaş suçu teşkil eden sağlık tesislerine, ekiplere ve ambulanslara yönelik saldırıların parçası olduğuna işaret edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2024 bütçesinde sosyal yardımlar

SONRAKİ HABER

Kayyum hem bakanlığa hem de emniyete yanlış bilgi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa