17 Aralık 2023 19:30

Kayyum hem bakanlığa hem de emniyete yanlış bilgi verdi

Batman Belediyesinin kiraladığı iş merkezinin tadilatı sırasında yaşamını yitiren inşaat ustası ölümünde asli kusurlu bulunan Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz, halen görevinde.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kayyum yönetimindeki Batman Belediyesinin kiraladığı iş merkezinin tadilatı sırasında 12 Ekim 2021’de geçirdiği kaza nedeniyle yaşamını yitiren İnşaat Ustası Nuri Aydın’ın ölümünde asli kusurlu bulunan Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz, halen görevinin başında.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Gürbüz’ün belediyedeki görevine devam edip etmeyeceğine dair hem İçişleri Bakanlığı hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına soru önergesi verdi.

Oduncu, 16 Haziran tarihli önergesinde, şu sorulara yer verdi: “Nuri Aydın’ın yaşamını yitirmesine neden iş cinayetinden sorumlular hakkında soruşturma açılmasına izin vermeyen kayyum /vali hakkında soruşturma açacak mısınız? Başkan Yardımcısı M.G’nin sigortasız işçi çalıştırdığına dair iddiaları hakkında yasal işlem yapacak mısınız? Batman Belediyesi tarafından M.G. hakkında kurumu zarara uğratmaktan dolayı soruşturma açacak mısınız?​”

BAKANLIKTAN YANIT

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın imzasıyla 12 Kasım’da önergeye yanıt verildi. Yanıtta, Batman Valiliğinden alınan yazı yer aldı. Cevapta, mevzuat ve yasalar çerçevesinde soruşturma iznine dair süreçlerin uygulandığı ve tamamlandığı ileri sürüldü. Yanıtta, “Sigortasız işçi çalıştırılmasına ilişkin yasal ve idari prosedürlerin uygulamaya konulduğu” denildi.

Bakan Mehmet Özhaseki imzasıyla 17 Ağustos’ta da diğer önergeye yanıt verildi. Bu kez kayyum yönetimindeki Batman Belediyesinden alınan cevap yazısı yanıtta yer aldı. Yanıtta, Nuri Aydın’ın ölümü ile ilgili İş Mahkemesinde dava açıldığı ve “Taksirle ölüme sebebiyet verme” ile ilgili olarak Batman Belediyesi ve çalışanları aleyhine düzenlenmiş ve tebliğ edilmiş herhangi bir iddianame bulunmadığı ileri sürüldü.

"SORUŞTURMA BULUNMADIĞI BELİRTİLMİŞTİR"

Yanıtta, “Söz konusu işin Kamu İhale Kanunu’na aykırı yapıldığına dair bir tespitin mevcut olmadığı, 2021-2023 yılları arasında kurum bünyesinde yaralanma ve ölümle sonuçlanan kesinleşmiş bir iş kazası kaydının da bulunmadığı, bahsi geçen belediye başkan yardımcısı hakkında, kurumu zarara uğrattığına dair herhangi bir kamu zararı tespiti yapılmadığı ve bu konuda da açılmış bir soruşturma bulunmadığı, belirtilmiştir” denildi.

GÜRBÜZ HAKKINDA DAVA HAZİRANDA AÇILDI

Ancak kayyum yönetimindeki belediyenin “İddianame yok” iddiasının aksine, Metin Gürbüz hakkında 19 Haziran’da “Taksirle ölüme sebebiyet verme” ve “Görevi kötüye kullanma” iddialarıyla iddianame hazırlandığı ve iddianamenin 21 Temmuz’da Batman 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği öğrenildi. Davanın duruşması ise, 18 Ocak’ta görülecek. Söz konusu iddianame, kayyum yönetimindeki belediyenin bakanlığa gönderdiği yazıyı yalanlıyor. Bunun yanı sıra Gürbüz hakkında iş mahkemesinde iş kazası ve tazminat davaları sürüyor.

Ayrıca Batman Belediyesinin emniyete de yanlış bilgiler verdiği öğrenildi. Olayın yaşandığı tarihte iş yerinin kimin kullanımında olduğunun tespiti için emniyet tarafından Batman Belediyesine yazı yazıldı. Belediye, iş yerinin kendileri ile alakalı olmadığı yönünde menfi cevap verdi. Bu durum iddianamede de yer aldı. Ancak Batman Ticaret Sicil Müdürlüğü, Batman Tapu Müdürlüğü ve tekrar Batman Belediyesine müzekkereler yazıldığı, yazılan yazılar ardından elde edilen kira sözleşmesinin bir sureti ve belediyenin kira bedeli ödediğine dair banka dekontu dosyaya eklendi.

GÜRBÜZ ASLİ KUSURLU

İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre ise, Gürbüz asli kusurlu. Gürbüz’ün ilk ifadesinde söz konusu iş cinayetinin yaşandığı alanla ilgisinin olmadığına dair beyanlarda bulunduğu, ancak yaşamını yitiren Aydın’ın telefonunda arama ve mesaj kayıtları olduğu iddianamede yer aldı.

Yaşamını yitiren Aydın’ın oğlu Fırat’a da, Gürbüz’ün tedavi için mesaj yazdığı ve 30 bin TL’yi elden verdiğine dair tanıkların da beyanlarına iddianame de yer verildi. (Batman/MA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail vahşetinin kısa bilançosu: Diri diri gömme, yaralılara yardımı engelleme, esirlere ateş açma!

SONRAKİ HABER

Turnanın Dansı film projesi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa