17 Aralık 2023 19:55

Turnanın Dansı film projesi başlıyor

Çerkes sürgününü anlatan Turnanın Dansı filmi için çalışmalar başladı.

Fotoğraflar: Basın Bülteni

Paylaş

Çerkes sürgününü anlatan ve önümüzdeki yaz çekilmesi planlanan Turnanın Dansı adlı uzun metraj film projesinin tanıtım ve dayanışma yemeği 16 Aralık’ta İstanbul Taksim Hill Otelde gerçekleştirildi. Yapımcılığını Filmfabrik, yönetmenliğini Serkan Acar’ın yapacağı filmin senaryosu Çerkes Yazar Adnan Özveri’ye ait.

İki yüzyıldır devam eden Rus-Kafkas savaşları artık sona yaklaşmakta, yıkılıp yakılmış Çerkes köyleri Çarlık orduları karşında direnmeye çalışmaktadır. 1864’te Rus birlikleri Çerkesleri Osmanlı’ya doğru göçe zorlayacaktır. Son kalan Çerkes köyünde savaşta kayıplar veren bir ailenin hikayesini odağına alan filmin çekimlerine 2024 yaz döneminde başlanması planlanıyor.

Yemeğe Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünal Uluçay ve Eski Genel Başkan Ümit Dinçer, Esenyurt Eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Sanatçı Mehmet Aslantuğ, Sanatçı Kusha Doğan başta olmak üzere Çerkes toplumunun önde gelen sanatçı, iş insanı ve çeşitli mesleklerden yaklaşık 150 kişi katıldı. Azmi Toğuzata ve orkestrasının sahne aldığı gecede Beylikdüzü Kaffed Gençlik Dans Grubu Çerkes danslarından örnekler sundu.

Gecede kısa bir konuşma yapan Acar, “Soykırımlar, büyük felaketler ve bu süreçte insanların yaşadığı dramatik anlar sinema sanatının da işlediği konulardır” dedi. Acar hem bir görsel hafıza oluşturmak hem de insanların perde karşısında o anları yeniden yaşaması ve özdeşim kurması için dramatik anlatımı açısından en güçlü ifade yolunun sinema olduğunu vurguladı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayyum hem bakanlığa hem de emniyete yanlış bilgi verdi

SONRAKİ HABER

İzmir'den TPI işçilerinin mektubu: Özak işçileri kazanırsa Türkiye işçi sınıfı kazanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa