18 Aralık 2023 05:15

Adabımuaşeret dersi müfredata eklendi | "AKP’nin ideolojisine uygun nesil yetiştirme çabası"

MEB'in “adabımuaşeret” dersini okullarda müfredat kapsamına almasını Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım'la konuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) okullarda “adabımuaşeret” dersi müfredat kapsamına alındı. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde “adabımuaşeret”, ortaokullarda ise “görgü kuralları ve nezaket” olarak belirledi. Derslerin müfredatı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti. Evrensel’e konuşan Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, AKP’nin eğitim sistemini kendi ideolojisi doğrultusunda şekillendirdiğini söyledi.

"EĞİTİM BİLEŞENLERİ SÜREÇE DAHİL EDİLMEDİ"

Adabımuaşeretin, bir arada yaşayan insanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen, nezaket, saygı ve görgü kuralları olduğunu söyleyen Eğitim İş Başkanı Kadem Özbay, “Bu kurallar ailede, temel eğitim düzeyinde, okul öncesi ve ilkokulda verilir. Ancak dersin adına değil içeriğine bakmak gerekir. Süreç yine eğitimin bileşenleri ile paylaşılmadan, 'En iyiye, en doğruya biz karar veririz' anlayışıyla devam ettirilmektedir. 'Şahsım devleti' anlayışının yansıması olan 'şahsım bakanlığı' ve 'şahsım bürokrasisi'nin dayatmaları sürüyor. Bu derste gerçekten adabımuaşeret kuralları mı öğretilecektir yoksa bu hamle de siyasi iktidarın toplumu dönüştürme hamlelerinden biri midir?​” diye sordu.

"TARİKATLARIN SÖZCÜSÜ HALİNE GELDİLER"

Toplumu, dini esaslara göre yeniden dizayn etmek, kimin nasıl yaşayacağına karar vermek, hatta bireyin oturmasından yemesine içmesine kadar her davranışına karışmanın otoriter bir anlayış olduğunu söyleyen Özbay, “AKP iktidarının kendine göre yorumladığı dini esaslar üzerinden toplum mühendisliğine soyunduğunu zaten görüyoruz. Gerek zorunlu seçmeli din dersleri gerekse ÇEDES projesinin uygulanma şekli, adabımuaşeret adı altında yine çocuklarımıza kendi değerlerini dayatacaklarının ipucunu vermektedir” dedi.

Siyasal iktidarın sıklıkla bahsettiği "Özümüze, değerlerimize döneceğiz. Bütün derslerin içerisine değerlerimizi koyacağız" gibi sözleri hatırlatan Özbay şunları söyledi:

“Gerçekten dersin içerisinde toplumdaki görgü kuralları olsa buna niye itiraz edelim? Adabımuaşeret dersi, siyasi iktidarın sürekli ifade ettiği bir nesli yetiştirme projesinden sadece biri. MEB’in bu zamana kadar yaptığı protokollere, projelere baktığımızda tarikat ve cemaatlerin adeta sözcüsü haline geldiğini, bunları rol model aldığını görüyoruz. O nedenle değerlerden, özden, adabımuaşeretten kafamızda oluşan şey siyasal islamın tarif ettiği bir nesil yetiştirme çabası.”

"İKTİDARIN SİYASAL ARGÜMANLARINA UYGUN HAZIRLANIYOR"

pankart tutan kadınlar

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, Milli Eğitim Bakanlığının uzunca bir zamandır eğitim politikaları üzerinden kendi siyasal, ideolojik hedeflerine uygun bir toplum inşasını hedeflediğini ve buna ilişkin de eğitim programlarını şekillendirmeye çalıştığını anlatı.

Yardım, “Özellikle 4+4+4 sisteminin ardından gelen zorunlu seçmeli din dersleriyle ve şimdi de Türk aile yapısı, adabımuaşeret dersleriyle müfredatın ve ders kitaplarının iktidarın siyasal argümanlarına uygun olarak hazırlandığını görüyoruz” dedi.

Daha önce müfredata cinsiyetçilik, tekçilik, gericilik olmak üzere pek çok açıdan ayrımcılık içeren hususların eklendiğini hatırlatan Yardım, “Yeni seçmeli derslerle de bu politika derinleştirilmeye çalışılıyor. Çocukların üstün yararını esas almayan bir anlayışla müfredat ve eğitim politikaları şekillendiriliyor” diye konuştu.

Eğitim bileşenlerinin görüşlerinin alınmadığına dikkat çeken Yardım, son olarak “Bu durum önümüzdeki süreçte eğitim politikalarında çok daha ciddi sorunların olacağını, var olan sorunların derinleşeceğini bize açıkça gösteriyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gökçeada Eğitim-Sen'den öğrenciler için bir öğün ücretsiz yemek kampanyası

SONRAKİ HABER

Yalova merkezli 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul ve çevre illerde de hissedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa