Türkiye’den İrlanda’ya göç eden Muhammet: Ekonomik ve sosyal haklar için göç ettim
Türkiye'den İrlanda'ya göç eden Muhammet, Türkiye'de hukuki haklarını hiçbir güvencesi olmadığını belirterek Türkiye'den ekonomik ve sosyal haklar için göç ettiğini dile getiriyor.
Görsel: Pixabay
Hilmi MIYNAT
Denizli
18 Aralık tarihi 2000 yılında BM Genel Kurulu'nda Uluslararası Göçmenler Günü olarak kabul edildi. Göç, göçmenler söz konusu olduğunda genelde dışarıdan gelenler ele alınıyor. Gelsinler mi gitsinler mi tartışılıyor. Bir de çeşitli nedenlerle Türkiye'den göçenler var. Doktor, mühendis, gazeteci, tekniker, inşaat işçisi, birçok işkolundan yüz binlerce emekçi.
TÜİK verilerine göre 2021 yılında Türkiye'den yurt dışına 287 bin 651 kişi göç etti. Türk Tabipler Birliği'nin 2 Ocak 2023'te yaptığı açıklamaya göre İyi Hal Belgesi talep eden ve belge verilen hekim sayısı 2022'de 2021'e kıyasla yüzde 91 artış göstererek 2 bin 685 oldu. 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla Türkiye'den İrlanda'ya göçen ve yaklaşık bir buçuk yıldır orada çalışan mühendis Muhammet ile neden göçtüğünü ve oradaki yaşamını konuştuk.
Yurt dışına göçme nedeninden bahseden Muhammet, “Türkiye'de iki ayrı ilde çalıştım. Yüksek lisans bitirmiş olmama rağmen ilk işimde asgari ücretin biraz üstünde maaşla çalışıyordum. Fakat yurt dışına göçme nedenim daha çok sosyal nedenler. İkinci işimle ilgili söyleyecek olumsuz bir durumum yok, oradan Avrupa kariyer hedeflerim için ayrıldım” diye konuşuyor.
“İZİN VE MAAŞ PATRON KEYFİNE GÖRE”
Yüksek lisans bitirdikten sonra işe başladığı geri dönüşüm şirketindeki süreçten bahseden Muhammet, “Sözde müdürdüm. Her şeyden sorumluydum. Fakat iş ödemeye gelince kağıt toplayıcılar benimkinin üstünde maaş alıyordu. Patron maaşı geç yatırıyor. 'Haftaya vereyim' diyor. Sanki borç istiyorum, sanki babamdan harçlık istiyorum. Orada bir yıl zor dayandım” sözleriyle maaşların düzensizliğinden yakınıyor.
Çalışanlar arasında bireysel kurtuluş hayalleri nedeniyle rekabetin arttığını ve iş yerlerinde huzursuzluğun da tırmandığını, “Rahat rahat çalışmak varken küçücük yerde çalışanlar birbirinin ayağını kaydırma derdinde” sözleriyle ortaya koyuyor Muhammet. Yıllık izin meselesine de değinen Muhammet, “Yıllık iznim belli burada. Türkiye'de patron 3 gün izin verecek, sanki ortaokuldayım da babamdan gece dışarı çıkmak için izin istiyorum. 3 günlük izni sana zehir ediyorlar. İzin öncesi sonrası iş yükün artıyor” diyor.
“TÜRKİYE’DE HUKUKİ HAKLARIN GÜVENCESİ YOK”
İrlanda'da yaklaşık 90 bin liraya aldığı arabanın Türkiye'de 500 bin lira civarında olduğunu söyleyen Muhammet, “Aracı tamirciye sokmadım. Burada göçmen de olsam hukuki hakkım var bunu satıcı da biliyor. Dolandırılır mıyım endişesi yaşamadım. Türkiye'de vatandaş olarak hukuki haklarımın garantisi yok” ifadelerini kullandı. Arabanın ucuz fakat ev kiralarının Avrupa'ya göre pahalı olduğunu da sözlerine ekleyen Muhammet, yaşadığı evin kirasının asgari ücretin iki katı olduğunu vurguladı.
“DUBLİN’DE SOKAĞA ÇIKMAYIN UYARILARI YAPILDI”
Geçtiğimiz ay sonu İrlanda'nın başkenti Dublin'de mültecilere yönelik saldırı ve yağma olaylarını da anlatmasını istediğimiz Muhammet şöyle konuştu; “O güne kadar bir ırkçılık olayıyla karşılaşmamıştım. Sonrasında da duymadım. Ama o gün Türkiyeli göçmenlerin Whatsapp gruplarında 'Dublin'de sokağa çıkmayın' uyarıları oldu. Endişe yaşadığımız bir geceydi. Ertesi gün o olayın izleri silinmişti. Onun dışında bir endişe yaşamadık burada.”
Son olarak Türkiye'ye dönüp dönmeme isteğini sorduğumuz Muhammet, “Başta altını çizeyim. Ben burada mutluyum ama 6 ay içinde dönenler de çok gördüm. Yani kesinlikle ben yurt dışı iyi ya da Türkiye iyi demiyorum. İnsan nerede mutluysa orası iyi. Fakat kendi açımdan dönmeyi düşünmüyorum” dedikten sonra Türkiye’deki ekonomik, sosyal ve kültürel yapının AKP ve CHP ile değil ancak onların değiştirilmesiyle düzeleceğini ifade ediyor.