Pazardaki ürün alıcı bulamazken fiyatlardan hem vatandaş hem de pazarcılar şikayetçi
İzmir Menemen'deki pazar yerinde yurttaşlarla alım gücünü ve ekonomiyi konuştuk. Satıcı malların tezgahta kalmasında alıcı ise tezgahlara bakmakla yetiniyor olmaktan şikayetçi.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Eda AKTAŞ
Ramis SAĞLAM
İzmir
Eskiden daha kalabalık olan, halkın yeme, içme, giyim gibi birçok ihtiyacını karşıladığı pazar yerleri artık dar gelirli aileler için lüks yerler olmaya başladı. Her hafta artan fiyatlar ücreti sabit yurttaşların alım gücünü gün geçtikçe düşürdü. İzmir Menemen kapalı pazar yerinde yurttaşlar ile ekonomiyi konuştuk.
Yüksek fiyatlardan hem vatandaş hem de pazar esnafı şikayetçi olurken, enflasyonun düşürülmesi ve alım gücünün yükseltilmesi talep edildi.
"PAZAR FAKİR İNSAN YERİYDİ, ONU DA BİTİRDİLER"
İnşaat İşçisi Murat Çelik, pazar fiyatlarının çok pahalı olduğunu dile getirerek, “İnsanlarda alım gücü yok. Gelir gideri karşılamıyor. Bir yevmiye ile pazarda bir şey almak mümkün değil. Pazar fakir insanların yeriydi, onu da bitirdiler, alamıyoruz” ifadelerini kullandı.
"BİZİ BU HALE DÜŞÜRENLER UTANSIN"
Pazarda alışveriş yapan Selma isimli yurttaş, “Fiyatları görünce pek iyi değilim” diye söze girerek şöyle konuştu: “Çok pahalı. Hangisini alacağız, uygun fiyat bulalım diye dolaşıyoruz ama maalesef mümkün değil. Ben çalışmıyorum, eşim emekli. Her hafta gelip pazarda alışveriş yapmak mümkün değil. 15 yumurta, birkaç parça bir şey aldım 300 lira. Bu hafta bunların yetmesi mümkün değil.” Selma, “İdare etmek zorundayız. Bizi bu duruma düşürenler utansın” sözleriyle hükümete tepki gösterdi.
Pazarda alışveriş yapan bir kadın, “Fiyatlar ortada, iki parça balık 100 lira tutuyor. Nasıl yapalım? Pazara bin lira ile geliyoruz; aç, susuz dönüyoruz. Bir hafta yetmiyor bu, peynir zeytin içinde yok, sadece sebze. Eşim kanser hastası, emeklisi var. Aylarca et alamadık. Gitgide üstümüze geliyor. Bir şey yediğimiz zaman diğerini yemiyoruz” ifadelerini kullandı.
"GEÇEN YIL 100 KASA DOMATES SATARKEN BU SENE 20 KASAYA DÜŞTÜ"
10 yıldır pazar esnafı olan Mirza isimli yurttaş, “Bugün gördüğümüz gibi pazarda fiyatlar anormal. Hafta hafta değişiyor. Önümüzdeki hafta fiyatlar yine yükselecektir. İnsanların alım gücü düşmüş. Ekonomik kriz söz konusu. Geçmişte 1 kilo alanlar 200-300 gram alıyor. Geçen yıl 100 kasa domates satarken şimdi 20-30 kasa satıyoruz” diye konuştu.
Pazarda peynir satan İsmet isimli yurttaş, “Geçen sene ile hemen hemen aynı peynirleri satıyoruz ama geçen sene nakit satılıyordu şimdi insanlar kartlara yükleniyor. Eskiden kredi kartı kullanılmıyordu, şimdi yüzde 50 kart geçiyoruz” sözleriyle artan borçluluğa dikkat çekti. Enflasyona göre fiyatların değiştiğini ve yüzde 100 arttığını ifade eden Mirza sözlerini şöyle sürdürdü: “Birer kilo peynir alan kişi en az 400-500 lira öder. En ucuz peynir şu an 130-140 lira, o da pazarda. Şarküteride 200 liraya kadar çıkıyor. Peynir dışında bal, tereyağı, kaymak gibi şeyler alındığında ise 1500 liraya çıkıyor.”
"SATIŞ DÜŞTÜ, CİRO ARTTI, MALİYET ZAMMI YÜKSEK"
Tavuk satan esnaf Onur, pandemiden sonraki süreçte özellikle son 3 ayda yaşanan durgunluğa dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye’deki enflasyonla beraber alım gücü düştü. Tavukta maliyet zammı adı altında pandemiden sonra normalde 3 ayda bir gelen zamlar 15 günde bir yenilenmeye başladı. Maliyetler yüksek. Hem işçi maliyeti hem ulaşım hem de yem maliyetleri ile tavuk zamlandı. Piyasada et fiyatlarının yükselmesiyle tavuğa olan talepten dolayı arz ve talep karşılanmadığından dolayı fiyatlar tekrar yükseldi. Geçen yıla göre yüzde 50 düşüş var. Cirolar yükseldi diye bakıyoruz ama fiyatlar yükseldi. Yani geçen sene 5 ton mal sattık diyelim bu sene 2 ton malla aynı parayı toplamışız yani satış ve insanların alım gücü düşüyor.”
Pazarda kıyafet satan Mustafa Belen, “Fiyatlar uygun ama vatandaşın alım gücü olmadığı için talep yok. Kredi ve kartlarla tezgahı çevirmeye çalışıyoruz. Geçen sene 300 ürün satıyorsak bu sene 100’e düştü” dedi.
"HER HAFTA FİYAT ARTIYOR"
7 yıldır pazarcılık yapan Musa, “Muz satıyoruz. Bu hafta fiyatı 28 lira, geçen hafta 25 liraydı. Her hafta fiyatlar değişiyor. Yılbaşı geldiği için zam olacağını herkes biliyor ve zam yapıyor. Enflasyona göre zam yapıldığı için millet alamıyor. Geçen yıl 2 ton falan satıyorduk bu yıl 700 kilo falan oluyor. Bu sona bir an önce el atsınlar” sözleriyle yetkililerden çözüm istedi. Pazarcı esnafı Ahmet Ar, “10 yıldır pazarcılık yapıyorum. İlk başladığımda kilosu 3 buçuk liraya muz satıyorduk şu an muzun kilosu 30 lira, yüzde 100 artış var. Geçen sene 10 kilo alan şimdi 5 kilo alıyor, düşüş söz konusu” diye konuştu.