Özak işçilerinden referandum çağrısı: Hodri meydan!

Direnişteki Özak Tekstil işçileriyle birlikte açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Öz İplik İş ve Özak yönetimine "İşçilerin önüne sandık koyalım" çağrısında bulundu.

18 Aralık 2023 16:18
Son Güncellenme Tarihi: 19 Aralık 2023 08:19
Paylaş

Urfa'da Özak Tekstil işçilerinin sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için başlattıkları direnişte 22. gününde. Bugün fabrika önüne gitmek isteyen işçiler, yine jandarma barikatı ile karşılaştı, Organize Sanayi Bölgesine (OSB) alınmadı. İşçiler, BİRTEK-SEN ile birlikte OSB girişinde bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklamada, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, direniş alanında işçilerle birlikte, Öz İplik İş ve Özak yönetimine referandum çağrısında bulundu: "Eğer bir sendikaysanız, eğer işçilerin iradesine ve tercihine saygı duyuyorsanız, bütün işçileri toplayalım, direnişe başladığımız tarih olan 27 Kasım'da Özak Tekstil'de çalışıyor görünen bütün işçilerin önüne sandık koyalım."

22 gündür patronun yanında saf tutanların işçilerin haklı mücadelesini karaladığını ifade eden Türkmen, patron ve Öz İplik İş kanadından yapılan açıklamalara cevap verdi. Türkiye Barolar Birliğinin yaptığı Özak işçileriyle dayanışma açıklamasını hatırlattı. Türkmen, asıl kanun dışı uygulamaların işçilere hukuksuz şekilde müdahale edenler tarafından yapıldığını dile getirdi.

"İŞÇİLERE TAZMİNATLARINI ALMALARI İÇİN YALVARIYORLAR"

Fabrika ve Öz İplik İş kanadından "işçilerin yasa dışı grev yaptığı ve bu yüzden tazminatsız şekilde işten atılacakları" yönünde yapılan açıklamalara cevap veren Türkmen, şunları kaydetti: "Birincisi bu yaptığımız bir grev değil. İşçilere karşı suç işleyen, işçilere zulüm yapan patrona karşı demokratik ve meşru bir eylem. İkincisi işçi arkadaşlarımızın çoğuna işten atma bildirimi geldi. Neden bir haftadır bütün işçileri arayıp tazminatlarını vermek için yalvarıyorsunuz?"

"BİRTEK-SEN YETKİYİ İŞÇİNİN İRADESİNDEN ALIYOR"

Öz İplik İş tarafından BİRTEK-SEN'in yetkisiz sendika olduğuna ilişkin yapılan açıklamalara da cevap veren Türkmen, BİRTEK-SEN'in yetkiyi işçilerin birliğinden ve iradesinden aldığını söyledi.

Öz İplik İş'in arkasında patronun ve iktidarın olduğunu söyleyen Türkmen, "Siz yetkinizi patronlarla bir olup işçileri ezmek için kullanıyorsunuz. İşçilerin iradesine sahip değilsiniz. Yaptığı toplu sözleşmeyi bile kendi üyesinden gizleyen bir sendika, sendika değildir" ifadelerini kullandı.

Öz İplik İş'in 12 Eylül yasalarına dayanarak açıklama yaptığına dikkat çeken Türkmen, "Utanmadan 12 Eylül darbesinin, işçilerin örgütlenmesine engel olmak için yasal hale getirdiği yüze 1 barajına dayanarak açıklama yapıyorlar. Ancak biz bu fabrikada protokol yapabiliriz. Bunu Türk-İş'e bağlı, DİSK'e bağlı, hatta Hak-İş'e bağlı sendikalar yapıyor. Kaldı ki bu iş yeri uluslararası tedarik zincirinde olan bir iş yeri ve uluslararası sözleşmeler burada bağlayıcıdır" diye konuştu.

"İŞÇİLERİN İRADESİNİ TANIYACAK BİR OYLAMA"

Özak işçilerinin haklı olduğunu ve kazanacaklarını herkesin bildiğini vurgulayan Türkmen, işçilerin bunu 22 gündür bütün saldırılara rağmen birliğini korumasıyla gösterdiğini ifade etti.

Türkmen, Öz İplik İş'e ve Özak yönetimine işçiler arasında referandum yapılması çağrısında bulundu. Türkmen şunları dile getirdi:

"Bütün kamuoyunun gözü önünde, bu direnişi takip edenlerin huzurunda bir çağrı yapıyoruz: Eğer bir sendikaysanız, eğer işçilerin iradesine ve tercihine saygı duyuyorsanız, bütün işçileri toplayalım, direnişe başladığımız tarih olan 27 Kasım'da Özak Tekstil'de çalışıyor görünen bütün işçilerin önüne sandık koyalım. İki tarafa da eşit söz hakkı verelim. Yeri siz belirleyin. İşçi kararını versin. Gizli oy, açık sayım ilkesiyle işçilerin özgür ifadesini tanıyan bir oylama yapalım. Eğer Öz İplik İş ve patron da çıkacak sonuca saygı duyma sözü veriyorsa hodri meydan."

BAŞKAN İŞÇİLERİ ZİYARET ETMEDİ

Öte yandan, Sanayi Odası, OSB Müdürlüğü ve Ticaret Odası gibi kurumların temsilcileriyle birlikte cuma günü işçilerin temsilcileri ile görüşen ve sorunun çözümü için sorumluluk alma sözü veren Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, pazartesi günü direniş alanında işçileri ziyaret edeceğini söylemişti. Ancak Beyazgül işçileri henüz ziyarete gelmedi. İşçiler ise bu sözün yerine getirilmesini bekliyor. (Urfa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt Belediyesi'nden bir grup işçi: Kaygı değil iş güvencesi istiyoruz

SONRAKİ HABER

Yetkililerin görevi 'helalliğe' indirgenemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa