19 Aralık 2023 12:50

İsrail'in 1 ay gözaltında tuttuğu Filistinliler gördükleri eziyeti anlattı

"Beni bacağımdan vurdular. Sonra da bacağımı kestiler." İsrail askerlerinin yaklaşık 1 ay Gazze'de gözaltında tuttuğu Filistinliler, gördükleri eziyeti BBC'ye anlattı: Darp, taciz, hakaret…

İsrail Kanal 12 muhabiri Nir Dvori’nin Telegram’da paylaştığı ve yüzlerce Filistinlinin tutsak edilişini gösteren fotoğraf kan dondurdu.

Paylaş

İsrail askerlerinin yaklaşık bir ay boyunca Gazze'de gözaltında tuttuğu Filistinliler, gördükleri eziyeti BBC'den Adnan El-Bursh'a anlattılar. 

Kerem Şalom Sınır Kapısı'nda 14 Aralık Perşembe günü serbest bırakılan Filistinli 6 erkek, gözaltındayken darp, taciz ve hakaretlere maruz bırakıldıklarını aktardı. Filistinlilerden biri ise İsrail askerlerinin kendisine ateş açtığını ve sağ bacağından vurulduğunu, bacağının gözaltında tutulurken kesildiğini söyledi.

Gazze'nin güneyindeki Refah'da bulunan Şehit Muhammed Yusuf el-Neccar Hastanesi'nde tedavi edilen Filistinliler, BBC muhabine morarmış bileklerindeki derin izleri ve yaraları gösterdi. Birinin kollarında ise halen İsrail'in onları gözaltına alırken taktığı beyaz plastik kelepçeler vardı.

"DÖVDÜLER, TÜKÜRDÜLER, TACİZ ETTİLER…"

Gazzeli Muhammed Davud yaşadıklarını söyle anlattı: "Diğer tüm erkekler gibi benim de ellerimi ve gözlerimi bağladılar. Bizi taciz ettiler. Bize tükürdüler, saygısızca davrandılar. Hepimiz dövüldük. Hasta olduğunu ya da bacağının kesildiğini söyleyen olursa, İsrail askerleri 'Öl burada' diyordu. Konuşanları kelepçelerinden asıyorlardı."

Muhammed Davud, gözaltındaki diğer kişilerle aralarında sadece bir battaniye oluğunu, yağmurda dışarıda tutulduklarını, kendilerine çok az yiyecek verildiğini de söyledi.

"BACAĞIMDAN VURDULAR, SONRA DA BACAĞIMI KESTİLER"

Gazze'nin kuzeyindeki El Şati Kampı'ndan Mahmud Ebu Hüseyin ise yaşadıklarını şöyle aktardı: "Evimdeydim. Onlara, hasta olduğumu, 62 yaşındaki yaşlı bir erkek olduğumu söyledim. Bana, 'Hayır. Hamas'ın ve rehinelerine nerede olduğunu bulman gerek' dediler. Onlara, nerede olduklarını bilmediğimi söylediğimde, beni bacağımdan vurdular. Sonra da bacağımı kestiler. Bana, bacağımı kullanamadığımı belirten bir kağıt imzalattılar."

"İÇ ÇAMAŞIRLARIMIZA KADAR SOYUNDUK"

Ez-Zeytun mahallesinden Muhammed Yusuf Ali Ebu Şamla da "Bir boldozer evimi yıkmaya başladı. Evde benim dışımda 40'a yakın kişi vardı. Kadınlar çığlık atıyordu. Ellerimiz havada evden çıktık. Kıyafetlerimizi çıkarmamızı istediler. 'Ne demek istiyorsunuz' diye sorduk. Utandık ama kıyafetlerimizi çıkardık. Daha fazla soyunmamızı emredip duruyorlardı. İç çamaşırlarımıza kadar soyunduk" dedi.

İSRAİL ORDUSUNUN İDDİALARI

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise "Bu kişiler, oluşturdukları tehdit düzeyine ve sağlık durumlarına uygun şekilde kelepçelenmişlerdir. Gözalltına alındıkları tesiste hiçbir noktada bileklerinden asılmamışlardır" iddialarını öne sürdü. Ordu ayrıca  gözaltındakilere günde üç öğün yemek, su ve tıbbi yardım verildiğini iddia etti.

İsrail ordusu çıplak işkence için ise "Gözaltına alınanların patlayıcı kemer ya da silah taşıyıp taşımadıklarının tespiti için gerekli bir uygulama" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sanatçı ve yazarlardan "Yılmaz Güney yeniden yargılansın" çağrısı

SONRAKİ HABER

Hazine ve Maliye Bakanlığından New York Times'ın haberine dair açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa