Öz İplik-İş’in mahkemece kanıtlanan yolsuzluk geçmişi: İşçilerin aidatlarıyla mallarına mal kattılar
Özak Tekstil’de işçilerin iradesini tanımayarak patronun yanında duran Öz İplik-İş’te yöneticilik yapan sendikacıların geçmişi usulsüzlük ve yolsuzluklarla dikkat çekiyor.
Fotoğraf: Freepik
Urfa’daki Özak Tekstil’de Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenen ve sendikalarının tanınması için mücadele eden işçiler direnişlerinde 23 günü geride bıraktı. İşçilerin direnişi karşısında patronun yanında duran Öz İplik-İş yöneticileri, bir yandan yasa dışı olduğunu iddia ederek direnişi kırmaya çalışırken, diğer yandan İstanbul’daki Özak fabrikasının önünden de bir an olsun ayrılmıyor, işçilerle dayanışma gösterenlere hakaretler yağdırıp saldırıyor. Direnişteki işçilerle dayanışma gösterenleri ‘vatan haini’ olmakla suçlayacak kadar ileri giren Öz İplik-İş yöneticileri yolsuzluklarla, işçi aidatlarını sümen altı etmekle, hayali makbuzlar organize etmekle, akrabalarına peşkeş çekmekle, seçim yolsuzluklarıyla gündeme gelmişti.
YOLSUZLUK İTİRAFI
2009 yılında Öz İplik-İş Yönetim Kurulu kararıyla Vakıflar Bankası Başkent Şubesinden çekilen 100 bin TL’lik kredinin, 2007 yılında sendika başkanlığına seçilen ve 2009 yılında istifa ettirilen Eski Genel Başkan Yusuf Engin’e verildiği ortaya çıkmıştı. Bu para muhasebe kayıtlarına Sakarya, Trakya Bölge Başkanlıkları ve Malatya Şubesine avans gönderilmiş gibi gösterilerek, sahte faturalar düzenlenmişti. Sendikacılar hakkında açılan kamu davasında Öz İplik-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kemal Sönmez tüm yolsuzlukları itiraf etmişti.
DİKKAT ÇEKEN MAL VARLIĞI ARTIŞI
Davaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda sendika yöneticilerinin mal varlıklarına ilişkin de şu değerlendirmelere yer verilmişti: “Sendika yöneticilerinin mal varlıkları incelendiğinde sonradan yönetime giren Mehmet Kaplan dışındaki diğer yöneticilerin mal varlıklarında birtakım artışlar gözlendiği, rayiç değerleri de göze alındığında özellikle Yönetim Kurulu Başkanı Murat İnanç ve eşi üzerine kayıtlı gayrimenkul düzeyindeki değişikliğin dikkat çekici olduğu...”
KİŞİSEL HARCAMALAR SENDİKAYA ÖDETİLDİ
Bilirkişi raporunda yapılan incelemenin ardından Öz İplik-İş Genel Başkanı Murat İnanç’ın oğlu ve kızının düğünü ile annesinin vefat ettiği dönemde; herhangi bir sendikal görevlendirme bulunmadığı halde bu törenlerin gerçekleştirildiği yerlere yapılan seyahat harcamaları ile seyahatlerde yapılan yemek ücretlerinin sendikaya ödetildiği belirtilmişti. Şüphelilerin yüksek miktarlarda seyahat avansı kullandıkları ancak söz konusu seyahatlerin hangi amaçla, nerelere yapılacağı, kimlerle görüşüleceği, hangi harcamaların karşılanacağı hususunda önceden bir yönetim kurulu kararı alınmadığına dikkat çekilmişti. Şimdiki Genel Başkan Rafi Ay ve Kemal Sönmez’e ait trafik cezalarının da sendikaya ödettirildiği, söz konusu seyahatlere ilişkin yüksek düzeyli yemek, yol ve konaklama giderlerinin bulunduğu ortaya çıkmıştı.
EŞ, DOST, AKRABA İŞE ALINDI
Dava kapsamında ortaya çıkan bir usulsüzlük de bir akrabanın işe alımıydı. Dönemin Genel Başkanı Murat İnanç ve Mali Sekreter Engin Doğan, 2011 tarihinde Murat İnanç’ın eşinin akrabası olduğu belirtilen Mustafa Altunkaya’yı kısmi iş sözleşmesiyle 7 ay süreli olarak işe aldı. Soruşturma dosyasında mevcut belgeler ve mali kayıtlar ışığında yapılan incelemede, Mustafa Altunkaya’nın genel kurul faaliyet raporu kitapçığı, basın açıklamaları, reklamlar ve kutlama mesajları ile sendika gazetesini yayına hazırlamak ayrıca ileride beyaz perdeye aktarılabilecek bir işçi romanı projesi oluşturmak üzere işe alındığı belirtildi. Ancak bilirkişi raporunda, karar defterinde bu işleme ilişkin olarak sendikanın iradesini ortaya koyan herhangi bir yönetim kurulu kararı bulunmadığı, hazırlanan genel kurul faaliyet raporu kitapçığının iç sayfasında yer alan ‘hazırlayanlar’ kısmında bahse konu şahsın adının geçmediği, şahıs tarafından hazırlanmış herhangi bir işçi romanı projesi bulgusuna rastlanmadığı ifade edilmişti.
Raporda, Altunkaya’ya yapılan ödemelerin “Sendikanın parasını başkasının menfaatine sarf etmek” sonucu doğurduğu ve sözleşmede imzası bulunan yönetim kurulu üyelerinden Murat İnanç ile Engin Doğan hakkında kamu davası açılması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştı.
Dava sürecinde Kemal Sönmez’in itiraflarında; 2009 yılından 2018 yılına kadar sendikanın, promosyon işlerinin hepsini Soyut Reklam AŞ’ye yaptırıldığı, bu firmanın sahipleri ile Murat İnanç’ın ilişkisinin ortaya çıkartılmasının gerektiği aktarılmıştı. Sendika genel merkez binasının yıkılarak yeniden yapılması gibi usulsüz işlerin yanı sıra, bu yolsuzlukları ortaya çıkaran Sönmez, sendika yönetimi tarafından görevden alınmıştı. Açtığı dava sonrası Sönmez göreve iade edilmişti.
SEÇİMLERDE USULSÜZLÜK
Öz İplik-İş’te işçi aidatlarının iç edildiğinin kanıtlanmasının ardından 2018 yılında, delege seçimlerinde kanunsuz işlemler yapıldığı da ortaya çıkmıştı. Genel başkan adayı olacağını açıklayan Öz İplik-İş Genel Eğitim Sekreteri Kemal Sönmez, mevcut yönetimin delege seçimlerini yangından mal kaçırırcasına yaptığını, işçilerden habersiz yönetime yakın kişileri delege olarak atadığını, panolar önünde resimler çekerek resmi prosedürleri yerine getirmiş gibi gösterdiğini söylemişti. Delegelerin de sendikacılar tarafından “Bunlardan kimsenin haberi olmasın yoksa işinizden olursunuz” diyerek tehdit edildiğini söylemişti.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)