20 Aralık 2023 10:42

Ağır hasta Mahpus İsmail Hakkı Tursun’un infazı 3’üncü kez ertelendi

Cezaevinde 31 yıldır tutulan ağır hasta mahpus İsmail Hakkı Tursun’un tahliyesi, “iyi halli” olmadığı iddiasıyla üçüncü kez ertelendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Emrullah ACAR

Diyarbakır’da 30 Aralık 1992 tarihinde tutuklandıktan sonra müebbet hapis cezası verilen İsmail Hakkı Tursun (59), infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Urfa 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Tursun'un infazı, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu'nun "iyi halli” olmadığı yönünde hazırladığı rapor gerekçesiyle üçüncü kez ertelendi. İlkin 8 Aralık 2022 tarihinde toplanan İdare ve Gözlem Kurulu, infazını 9 Aralık 2022 tarihinde tamamlayan Tursun için "pişman olmadığı" gerekçesiyle 6 ay 5 gün; 7 Haziran’da ise aynı gerekçeyle 6 ay 5 gün tahliyeyi erteledi. Son olarak 13 Aralık tarihinde toplanan kurul, infazı 9 ay 5 gün erteledi.

İnfaz ertelemeye, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve Olağanüstü Hal (OHAL) sonrası artan hak ihlallerine karşı başlatılan açlık grevi eylemi, Efrîn'e dönük operasyon, tecrit ve tek tip elbiseye karşı 2018'de yapılan açlık grevi, cezaevlerindeki uygulamaların son bulması için yapılan başvurular, koğuş değişikliği esnasında slogan atılması ve cezaevi disiplin kurulu tarafından verilen “disiplin cezaları” gerekçe yapıldı. Kararda, Tursun’un 31 yıldır cezaevinde mahpus olduğu belirtilerek, “Hiç pişman olmadığını beyan etmiştir” denildi. Gerekçede, Tursun'un işlediği suçlardan "pişmanlık duymaması" nedeniyle "iyi halli” olmadığı kanaatine varıldı. Kurul bir sonraki değerlendirme tarihini 25 Eylül 2024 olarak belirledi.

İSMAİL HAKKI TURSUN KİMDİR?

30 Aralık 1992 tarihinde "Örgüte yardım etme" gerekçesi ile tutuklanan Tursun, Antep H Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Tursun’a “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. 4 Ekim 2011 tarihinde Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Tursun, 6 Temmuz 2015 tarihinde Siverek 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Tursun 28 Eylül 2016 tarihinden bu yana Urfa 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutsak. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Tursun’un, hipertansiyon, tansiyondan kaynaklı haftada 2-3 kez burun kanaması ve bel fıtığı gibi hastalıkları mevcut.

“HASTANE SEVKLERİ ÇOK GEÇ YAPILIYOR”

Urfa Barosu, İHD ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin (ÖHD), Riha cezaevlerinde tutulan hasta tutsaklara dair 11 Ağustos 2023 tarihinde ortak hazırladığı raporda, Tursun hastalıklarına dair şunlara yer vermişti: “Hipertansiyon Hastalığım var. Günde 1 defa revire gidiyorum tansiyonuma baksınlar diye. Hiper tansiyondan kaynaklı haftada 2-3 defa burnum kanıyor, kusma vs. oluyor. Bel fıtığım da var. Hipertansiyon için düzenli revire gidiyorum. Hastane doktoru da çizelge veriyor. O çizelgeye göre revirde tedavim uygulandıktan sonra hastaneye sevk ediliyorum. Hipertansiyon için hastane tarafından verilen çizelgeye uygun her gün revire gidiyorum. Sonrasında hastaneye sevk yapılıyor. Ancak sevkler çok geç yapılıyor. Tedavimiz rutine uygun ilerlemiyor. Hastane sevkim gerekiyor, sevk yazısına rağmen geç yapılıyor. Benim gibi hasta olan çoğu kişi sorun yaşıyor. Acil durumlarda revir doktoruna erişebiliyorum. Revire ya da hastaneye sevklerde sorun yaşıyoruz. Çok geç yapılıyor. Hastaneye gidiş gelişlerde zaman zaman kötü muamele yaşıyoruz. Ağız içi arama, kelepçeli muayene, keyfi arama yapılıyor.”

TABİP ODASININ GÖRÜŞÜ

Raporda ayrıca Tursun ile ilgili Urfa Tabip Odası’nın şu görüşlerine de yer verildi: “Hipertansiyon: Hastanın tedavi şemasının Kardiyoloji ve Dahiliye uzmanı tarafından yapılması, düzenli tansiyon takiplerinin cezaevinde yapılarak normotansiyon seviyelerine çekilmesini sağlama ve kişiye uygun tuzsuz yemek ihtiyacının sağlanması ve hastanın yürüyüş ya da düzenli spor yapma imkanın sağlanmalı. Burun Kanaması: Hastanın KBB Uzmanı tarafından değerlendirilerek kanamaya sebep olan kılcal damarların cerrahi tedavi ihtiyacı değerlendirilmesi sağlanmalı. Lomber Disk Hernisi (Bel Fıtığı): Hastanın Bel Fıtığı açısından Beyin Cerrahı tarafında değerlendirilerek operasyon gerekliliği açısından değerlendirilmesi, operasyon gerekliliği yoksa fizik tedavi uzmanınca değerlendirilerek gerekli meditasyon sağlanmalı.” (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

ESÇEVDER: Cengiz Holding Türkiye’yi zehirleyecek!

SONRAKİ HABER

STK Gemi Söküm Platformu: Asbest miktarları yanlış beyan ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa