EMEP Şişli İlçe Örgütü kalıcı yaz saati uygulamasına karşı eyleme çağırdı
EMEP Şişli Örgütü, “Kalıcı yaz saati uygulamasına karşı karanlıkta işe, okula gitmek istemiyoruz, insanca bir yaşam istiyoruz” demek için 21 Aralık günü 07.00'de Pangaltı metro çıkışına çağrı yaptı.
Görsel: EMEP
AKP iktidarının, İTÜ'nün halka açık olmayan enerji tasarrufu raporu gerekçesiyle uygulamaya soktuğu ancak bilim insanlarının elektrik tüketimi üzerinde gözlemlenebilir veya ölçülebilir bir etkisi olmadığı yönünde itirazları olduğu kalıcı saat uygulaması 7 yıldır sürüyor.
İktidarın, kalıcı saat uygulamasının öğrenci ve emekçelere yaşattığı zorluklara göz yumduğunu belirten EMEP Şişli Örgütü kalıcı saat uygulamasına karşı eylem çağrısı yaptı
“Kalıcı yaz saati uygulamasıyla enerji şirketlerinin kârı uğruna sabah karanlığında okula ve işe gitmek zorunda olan çocukların, kadınların güvenliği tehlikeye atılıyor. Karanlıkta işe gidip kapalı alanda saatlerce çalıştıktan sonra tekrar karanlıkta eve dönen emekçiler gün ışığından faydalanamıyor” denilen açıklamada “Kalıcı yaz saati uygulamasına karşı karanlıkta işe, okula gitmek istemiyoruz, insanca bir yaşam istiyoruz” demek için 21 Aralık Perşembe günü 07.00'de Pangaltı metro çıkışında yapılacak olan eyleme çağrı yaptı.
KALICI YAZ SAATİNİN SAĞLIK ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ
Türkiye'de işçiler özellikle ülkenin batısında, nüfusun yoğun olduğu bölgede gün ağarmadan işe gitmek için karanlıkta güne başlamış oluyor. Öğrenciler de güne güneş doğmadan başlıyor. Biyolojik saatin bozulması durumunun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiği kabul ediliyor. İş Güvenliği Uzmanı (İGU) Deniz İpek, kalıcı saat uygulamasının insan sağlığına zararlarını dile getirmiş, "Kış saatine geçilmemesinin insan sağlığı üzerine ciddi etkileri olarak; depresyon, dikkat dağınıklığı, metabolik sorunlar başta olmak üzere pek çok hastalığın yanı sıra emekçi kadınların karanlık sokaklarda taciz ve saldırı endişesiyle işlerine gitmeleri, iş kazalarının artışı sıralanıyor" demişti. (HABER MERKEZİ)