20 Aralık 2023 16:23

SASA’nın tesisinde bir işçinin kolu koptu

SASA’nın yeni yatırımları arasında yer alan PTA tesisi şantiyesinde, 59 yaşındaki Yaşar isimli işçinin kolu koptu.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Türkiye’nin en zengin 100 ailesi listesinde yer alan Erdemoğlu ailesinin sahibi olduğu Adana’daki SASA’nın yeni yatırımları arasında yer alan PTA tesisi şantiyesinde çalışır durumdaki şafta kapılan bir işçinin kolu koptu.

Soyadı öğrenilemeyen 59 yaşındaki Yaşar isimli işçi, şantiyede bulunan traktöre bağlı tankerden su içmek istediği sırada traktörle tanker arasında bulunan, çalışır durumdaki şafta kolunu kaptırdı. Kolu kopan işçi, çalışma arkadaşlarının ihbarı üzerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Onlarca arkadaşı durumu ciddi olan işçiye kan vermek için hastaneye gitti.

Evrensel’e konuşan işçiler, üzerinde operatörü bulunmayan traktörün çalışır durumda bırakılmasının olaya davetiye çıkardığını belirtti. İşçiler ayrıca şantiyede iş çıkarma baskısının olduğunu da vurguladı.

UZUN ÇALIŞMA SÜRELERİ

SASA, mevcut üretim tesislerinin bulunduğu sahanın güneyinde yer alan toplam 375 dönüm alanda 1.4 milyar dolar tutarında yatırım yaparak PTA tesisi yapına başladı. SASA’nın sitesinde yer alan bilgilere göre İspanyol Técnicas Reunidas firmasının sorumluluğunda yapılan tesiste çok sayıda taşeron firma yer alıyor. SASA’nın bu alandaki işlerle ilgili ağustos ayında belirlediği talimatnameye göre çalışma saatleri 07.30 ila 19.00 arası. 11.5 saatlik çalışma süresinde işçilerin bir saat yemek molası ve 15.00’te sadece 15 dakika çay molası var.

"ÖĞLE MOLASININ YARISI KUYRUKTA GEÇİYOR"

Saat 10.00’da çıktıkları çay molasının da bu talimatname ile kaldırıldığını ifade eden bir işçi, “15.00’te verilen çay molası da sadece 15 dakika. 7 bin kişinin çalıştığı iş yerinde bir saat yemek molasının yarısı kuyrukta geçiyor. Depoya gidiyorsun malzemelerini bırakıyorsun, yemeğe gidene kadar 10 dakika geçiyor. Yarım saat de yemek bekliyorsun. Yemek paydosunda da doğru dürüst çay içmeden işe başlıyorsun. Yemeğe beş dakika gidenden bile kimliği isteniyor, işten atmakla tehdit ediliyor” dedi.

"BASKI ALTINDA ÇALIŞMA OLMAZ"

Çay molası dışında çay içenlerin direkt çıkışının verildiğini ifade eden başka bir işçi de şunları söyledi: “Daha önce uzaklaştırma veriyorlardı. Şimdi çıkış veriyorlar. İşin aksaması gibi bir durum da yok. Taşeron şirket ‘Şu tarihte yapacaksınız’ diye taahhüt ediyor, geçince de işçiye bastırıyorlar. İşçilere gözdağı vermek için işten çıkarmakla tehdit ederek çalıştırıyorlar. Yıl başına kadar 2 bin kişinin işten çıkarılacağı konuşuluyor. Bir taraftan da işçi alınıyor. Buradan çıkan başka yere giriyor, Akkuyu’dan çıkan buraya geliyor. Kaza olmaması için işçilerin rahat çalışması gerekir.”

ÖNCEKİ HABER

Laiklik Meclisi’nin ÇEDES ile ilgili suç duyurusuna takipsizlik kararı

SONRAKİ HABER

Üsküdar'da yol çalışması sırasında doğalgaz borusu patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa