20 Aralık 2023 18:52

Gezici seçmenler yine iş başında | Binlerce seçmeni aynı adrese yazdılar

AKP’nin az oy farkının olduğu belediyeleri hile ve hurdayla almaya çalıştığına dikkat çeken DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, halkın buna izin vermemesi çağrısında bulundu.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki | Fotoğraf: MA

Paylaş

DEM Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, polis ve askerlerin gezici seçmen yapıldığına işaret ederek, binlerce seçmen kaydırmasını tek tek örnekleriyle birlikte açıkladı.

Parti genel merkezinde konuşan Tiryaki, Iğdır il merkezinde HDP’nin 2009 yerel seçimlerinde 1514 farkla belediyeyi kazandığını hatırlattı. AKP’nin seçim sonuçlarını etkilemek için çabaladığına dikkati çeken Tiryaki, Pir Sultan Abdal Mahallesi, 831. Sokak’ta yeni bir adrese 1450 seçmen kaydedildiğini açıkladı. Bunlar arasında sadece 5 kişinin, 14 Mayıs seçimlerinde oy kullandığına dikkat çeken Tiryaki, “Diğerleri Iğdır dışından getirilmiş” dedi.

EMNİYET ADRESİNE 743 SEÇMEN

Yine Iğdır’da Konaklı Mahallesi’ndeki bir adresi örnek veren Tiryaki, “6 ay önceki seçimde böyle bir adres yok. Bu adrese toplam 743 erkek seçmen kaydedilmiş. Adres sorgulama sisteminde burası İl Emniyet Müdürlüğü. Bir iş yeri ve bu iş yerine 743 erkek seçmen kaydedilmiş” dedi.

SON SEÇİMDE YURT DIŞINDAYDILAR

Son seçimlerde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 1186 seçmenin, 2024 yerel seçimlerinde oy kullanabilmeleri için Iğdır merkeze kaydırıldığını kaydeden Tiryaki, “Adeta bir seyyar seçmenden bahsediyoruz. Güvenlik birimlerini, polisi ve askeri bir dönem yurt dışına, bir dönem istediği şehirlere taşıyan bir siyasi iktidar var.”

10 SEÇMENLİ YERE 2 BİN 99 YENİ KAYIT

Siirt merkezde 2019 yerel seçimlerinde HDP’nin 1161 oyla kazandığını belirten Tiryaki, “En az 6 bin şüpheli seçmen tespit ettik. Hayali seçmenden bahsetmiyorum. Fakat şüpheli bir şekilde adreslere Siirt merkeze nakledilmiş binlerce kişiden bahsediyoruz” dedi. Yeni Mahalle Cengiz Topal Mahallesi’ndeki bir adreste kayıtlı 10 seçmenin yüzde 20 bin 890 artarak 2 bin 99 kişi kaydedildiğini açıklayan Tiryaki, “Bunlardan yalnızca 10 tanesi Siirt merkez seçmeni. Diğerleri tamamen dışarından getirilmiş kişiler” dedi.

Tiryaki “AKP’yi demokratik ve mert bir seçim yarışına davet ediyoruz. Hilelerle seçim sonuçlarını maniple etmeye çalışıyor. Ben halklarımıza bir çağrı yapmak isterim; AKP hile ile hurda ile irademizi gasbetmeye çalışıyor. Lütfen buna izin vermeyin. AKP sizin oylarınızla değil, taşıdığı memurlar askerler ve korucu aileleri ile belediye başkanı belirlemek istiyor” çağrısı yaptı.

SANDIĞA ORDU ÇIKARMASI

KULP: HDP 2019’da 1757 oy ile belediyeyi kazanmış. Turgut Özal Mahallesi’nde jandarma misafirhanesi adresi 6 ay önce yoktu. Ekim 2023 itibarıyla bu adrese 1062 seçmen kaydedildi.

KARS: Fevzi Çakmak Mahallesi, İl Jandarma Komutanlığı Küme Evlerinde misafirhane olarak görünen bir adreste, mayıs seçimlerinde 1 kişi kayıtlıydı. Artık 503 kişi kayıtlı. HDP 2019 seçimlerini merkezde 1238 oyla kazanmıştı. Cumhuriyet Mahallesi, Şehit Yusufbey Caddesi’nde orduevindeki seçmen sayısı, mayısta 13 iken bugün 3 bin 5’e çıktı.

YÜKSEKOVA: Esendere’den AKP 2019 seçiminde belediyeyi 115 oyla kazanmıştı. Toplam seçmen sayısı 3 bin 541 olan Esendere’nin Küme Evlerinde 1517 asker seçmen olarak buraya kaydedildi.

ULUDERE: AKP 2019’da 143 oy farkla kazanmıştı. Kılaban Mahallesi, Kale Sokak’ta yeni bir adrese 917 yeni seçmen kaydedilmiş.

AĞRI: AKP, Taşlıçay’da 2019 yerel seçimlerini 138 oyla kazanmıştı. İlçe merkezinde 68 kişi gitmiş, Ağrılı olmayan 257 kişi gelmiş. Bunların 168 kişisi Doğubeyazıt’tan getirilmiş ve tek bir adrese kaydedilmiş

MUŞ: Altı ay önce seçmen bulunmayan adreslere 1469 kolluk görevlisi kaydedilmiş. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bursasporlu oyuncular, Diyarbekirsporlu oyunculara saldırdı

SONRAKİ HABER

Adana Tabip Odası: Yanan Numune Hastanesini yeniden inşa edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa