21 Aralık 2023 08:47
Son Güncellenme Tarihi: 21 Aralık 2023 17:21

AYM Can Atalay'ın ikinci başvurusunda da hak ihlali kararı verdi

Anayasa Mahkemesi, Gezi davası tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın ikinci başvurusunda oy çokluğuyla hak ihlali kararı verdi.

Fotoğraflar: Can Atalay (solda)/ MA  | AYM binası (sağda) Mehmet Kaman/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi davası tutuklusu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu bugün görüştü. Kurul, oy çokluğuyla hak ihlali kararı verdi.

Karara ilişkin, "Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.  

AYM, ilk ihlal kararını 5'e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararında ise bu sayı 3'e 11 oldu. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre bu karara İrfan Fidan, Muhterem İnce ve Muammer Topal muhalefet etti.

Öte yandan AYM'nin ilk ihlal kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Üyeleri hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunma kararı almadığı öğrenildi. Can Atalay'a ayrıca 100 bin TL manevi tazminat ödenecek.

KISA KARAR MAHMEYE GÖNDERİLDİ

AYM'nin kısa kararı, tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemler için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Kararda, "Başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için anılan mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle, başvurucuya talebiyle bağlı kalınarak net 100 bin lira manevi tazminat ödenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Yüksek Mahkemenin kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.

"CAN ATALAY'I SERBEST BIRAKIN"

Kararın ardından sosyal medyada "Can Atalay'a özgürlük" mesajları paylaşıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez hak ihlali kararı verdiği seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bir an önce tahliye edilmesi Anayasa'nın gereğidir. Bu karara direnmek, anayasal hukuk düzenini yok saymaktır. Biz, adaleti ve hukuku savunmaya devam edeceğiz.

Mücella Yapıcı: "Ey 13.Ağır Ceza Mahkemesi Hakimleri ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Anayasa Mahkemesini duydunuz değil mi? Derhal gereğini yapın! Can Atalay'ı serbest bırakın... Bakın hukukun, hukukçular eliyle katli hiçbir cinayete benzemez... Yapmayın... Etmeyin... #AYMKararıUygulansın"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen: "Anayasa Mahkemesi bugün Hatay halkının oylarıyla seçilen ve haksız yere cezaevinde tutulan milletvekili Can Atalay hakkında 2. kez hak ihlali kararı verdi. Yapay devlet krizi artık son bulmalı, milletin vekili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelerek görevine başlayabilmelidir."

CHP Sözcüsü Deniz Yücel: "Yasaları, Anayasa hükümlerini ve yüksek yargı kararlarını tanımayarak Can Atalay’ı özgürlüğünden mahrum bırakanlar, günü geldiğinde yargı önünde hesap verecekler.  Aynı Fetö’cü yargı mensuplarının 15 Temmuzdan sonra verdikleri gibi…."

Gazeteci Zafer Arapkirli: "CAN ATALAY DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ Anayasa Mahkemesi'nin "2'nci kez hak ihlali kararı"na sadece 3 üyenin (geçen sefer 5 üyeydi) karşı oy kullanması, bu kez daha da güçlü biçimde "YARGI DARBESİNE" karşı duruş anlamına gelir. Tahliye kararı derhal uygulanmalıdır."

İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: "Yargının siyasallaşması karşısında kısmen de olsa duran Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ümit ediyorum ki artık uygulanır. Anayasa'nın açık hükümlerinin yok sayılması, hukukun bilerek ve istenerek ayaklar altına alınması kimseye bir fayda vermez. Hukukta inatlaşma olmaz. Kurumların birbiri ile çatışması, siyasetin yargıya egemen olması kabul edilemez..."

MHP'DEN İLK TEPKİ: MESELEYİ HALLETMEMİZ LAZIM

AYM'nin Can Atalay için verdiği ikinci hak ihlali kararını eleştiren MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız ise, "Yargıtay ile AYM arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım" dedi.

Yıldız şu ifadeleri kullandı:

"Heyet aynı, dosya aynı, taraf aynı. Ne bekleyecektik? Yine ihlal kararı verdi. Ancak kararı nereye gönderecek, önemli olan o. Eğer 13. Ağır Ceza'ya gönderirse o da Yargıtay 3. Dairesi'ne gönderecek. Yargıtay 3. Dairesi'nin aldığı karar da belli. Yargıtay ile AYM arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım. Hukuken bir çözüm bulunması lazım. Kararı görmedim ama ihlal gerekçesi de aynıdır.

 AYM kararları evet, bağlayıcıdır. Ama Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. AYM kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil."

ERKAN BAŞ TBMM'DE AÇIKLAMA YAPACAK

AYM kararının ardından TİP'ten yapılan duyuruda TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın, bugün 17.30'da TBMM'de basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

NE OLMUŞTU?

AYM, Gezi davasında hakkında 18 yıl hapis cezası verilen tutuklu milletvekili Can Atalay'ın ilk bireysel başvurusunu 25 Ekim'de değerlendirdi. AYM, Atalay'ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ve "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar verdi. 

AYM, ihlal kararını 25 Ekim’de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Tahliye kararı vermeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Ekim’de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi. 

Yargıtay 3’üncü Dairesi, 1 Kasım’da mahkemeye bir yazı göndererek kendilerine gönderilen yazının bir "müzekkere" olduğunu söyleyip dosyanın gönderilmesiyle ilgili bir karar verilmesini istedi.

Bunun üzerine İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın Yargıtaya gönderilmesi kararı aldı, 2 Kasım'da mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı Yargıtay’a yolladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım'da AYM'nin kararına "uymama" ve Can Atalay'ın serbest bırakılması yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması yönünde bir karar aldı.

Karar, hukukçular, Türkiye Barolar Birliği ve siyasi partiler tarafından "Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsü" ve "Hukuk devletine yapılmış bir darbe" olarak değerlendirilerek tepkiyle karşılandı.

Avukatlar, Atalay için AYM'ye ikinci kez bireysel başvuru yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TCMB politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’e yükseltti

SONRAKİ HABER

Tarımsal girdi enflasyonu ekimde yüzde 40,11 oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa