21 Aralık 2023 14:49

Yazılım bilimi mi veri ticareti mi?

Windows’un sahibi kapitalizmin siber aleme bürünmüş bir şirket iken Linux gönüllü olarak çalışan yazılımcılar tarafından geliştiriliyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğrencisi

Adana

 

Windows, Microsoft’un işletim sistemi. Linux’tan en önemli farkı ise Windows’ta istediğiniz her dosyayı silemezken Linux’ta her istediğimiz her dosyayı silebilirsiniz. Ayrıca, Linux’ta istediğiniz her modülü Linux terminaline yazarak çalıştırabilirsiniz ama Windows’ta terminaline yazdığınız her modülü çalıştıramazsınız. Windows’ta her modülü çalıştıramamamızın sebebi, Windows’un “güvenlik önlemi” adı altında, kendi ticari çıkarlarını korumak için yazılımcıların önüne bir engel olarak koyduğu Windows Defteri’dir.

Maddi açıdan bakarsak Windows’ta ücretsiz olarak insanlara tanıtılan uygulamaların son derece yetersiz olması ve bu sayede Windows’un ücretli uygulamalar satarak büyük miktarlarda para kazanması da önemli bir fark. Linux’ta ise ücretli uygulamalar gibi bir durum asla söz konusu olmadı. Yani Linux tüm uygulamaları ücretsiz bir şekilde sunuyor. Ayrıca Linux uygulamalarının kimi alanlarda Windows uygulamalarından çok daha üstün olduğunu görebiliyoruz.

WİNDOWS KULLANIYORSANIZ İZLENEBİLİRSİNİZ

Gelelim diğer fark olan “anonimlik” hususuna. Windows bilgisayarlarda bir kişinin gizliliği söz konusu değildir. Windows kullanıyorsanız az çok bilgisayardan anlayan biri sizin her hareketinizi izleyebilir. Ama bu durum Linux için geçerli değildir. Kısacası Windows kapitalizmin, insan mahremiyetini hiçe sayan ilkelerine hizmet ederken Linux başka türlü hareket etmektedir. Özetlersek siyasal bakımdan Windows kapitalizmin siber alemde bir temsilcisi iken Linux is daha özgürlükçü bir çizgide.

LİNUX BU KADAR İYİYSE NEDEN AZ KULLANILIYOR?

Kapitalizmin dinamikleri içinde geliştirilen Windows çok daha yaygın olarak kullanılıyor. Linux ise sıklıkla hor görülüyor. Ayrıca Amerika, Windows’un doğum yeri. Ama ironiktir ki Amerikalılar Windows kullanmıyor. Peki neden? Linux’un aleyhinde en çok propaganda yapan ülke Amerika ama Windows orada bile kötü biliniyor. Üstelik, Linux aslında az kullanılan bir işletim sistemi değil. Rusya, Kuzey Kore, Çin gibi Batı etkisinde olamayan ülkelerde Linux kullanım oranı oldukça çok yüksektir. Peki Linux ve Windows’un sahibi kim? Windows’un sahibi kapitalizmin siber aleme bürünmüş bir şirket iken Linux gönüllü olarak çalışan yazılımcılar tarafından geliştiriliyor. Kullanım miktarını ve oranını, yine, sermayenin kimde olduğu ve pazarda kimin payının daha fazla payı olduğu belirliyor.

ÖNCEKİ HABER

Çifte standart: 6222

SONRAKİ HABER

Eğitim kurumu değil ticarethane!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa