Bu laboratuvarda mücadele aranıyor!
Bölümde yaşadığımız sorunlar bizlere gösteriyor ki parasız eğitim almak yalnızca okuduğun okula para ödememek değildir.
Fotoğraf: Ulusal Kanser Enstitüsü/Unsplash
Fizik Mühendisliği Bölümü öğrencileri
Hacettepe Üniversitesi
Fizik Mühendisliğinde yeni eğitim ve öğretim yılına başlarken ne tür zorluklarla karşılaşacağımızı çoğumuz fakültede dolaşan sohbetlerden biliyorduk. Hazırlıktayken de her Hacettepe öğrencisinin ortak deneyimlediği ring yetersizliği, yemekhane sıralarının uzunluğu, yemeklerin sağlıksız olması ve doyurucu olmayışı, barınma birimine bağlı yurt sayısının azlığı gibi birçok soruna aşinaydık. Bölüme geldiğimizdeyse pahalı kitap ve laboratuvar ekipmanlarını karşılayamazsak eğitimden geri kalacağımız gerçeği tüm bu ortak sorunlarımızın üzerine eklendiğinde parasız ve nitelikli eğitim kavramlarının gerçekte ne demek olduğunu da sorgular hâle geliyoruz.
NİTELİKLİ LABORATUVAR NİTELİKLİ EĞİTİM
Fizik laboratuvarında ayrı ayrı oluşturulan gruplarla deneyleri gerçekleştiriyoruz. Deneyin verimli geçmesi için bu gruplardaki öğrenci sayılarının laboratuvarın kapasitesine göre belirlenmesi gerekiyor. Fakat bölümün stajyer eksikliğinden dolayı bazı gruplarda öğrenci sayısı 8’e ulaşıyor, yani kapasiteyi aşıyor. Bu durum derste herkesin deney yapamadığı bir sonuç doğurarak aldığımız dersin niteliğini düşürüyor. Laboratuvardaki ekipman eksikliğiyle de beraber dersimizin verimsizliği ikiye katlanıyor. Laboratuvar dersinin olduğu gün toplam 6 saat aralıksız ders işliyoruz. Laboratuvar dersi 3 saat sürdüğü ve hiçbir ara olmadığı için 3 saat boyunca aç ve yorgun olduğumuz ders saatlerinde geçirdiğimiz vakit daha da verimsizleşiyor. Yaşadığımız bu sorunlar karşısında bölüm hocalarımız da rahatsızlıklarını dile getirirken dilekçe, imza toplamak gibi arayacağımız çözüm yollarında da bize destek oluyorlar.
Bölümde yaşadığımız bu sorunlar bizlere gösteriyor ki parasız eğitim almak yalnızca okuduğun okula para ödememek değildir. Eğitim hayatımıza eşit şartlarda devam edebilmemiz için parasız, bilimsel, nitelikli eğitim taleplerimizi Fizik Mühendisliğinde öznelleşen sorunlarımız etrafında bir araya gelerek savunalım. Bölümde daha iyi, daha nitelikli bir fizik laboratuvarı dersini kazanmak ve başkaca sorunlarımızın da çözüme kavuşması için birlikte düşünelim, karar verelim, mücadele edelim!