21 Aralık 2023 15:45

Akademik tartışmanın yolu: MBG okuma grubu

MBG Okuma Topluluğu, bizlere katılımcılara akademik deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz bir alan yaratıyor.

Fotoğraf: Dariusz Sankowski/Pixabay

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi MBG Öğrencileri

 

Üniversitelerimizde bugünkü bilim üretimi hepimizin malumu. Bulunduğumuz üniversitelerde biz öğrenciler fikir belirtemediğimiz, karar mekanizmalarına dahil olamadığımız müfredatlardan sorumlu tutuluyoruz. Pratik bir deneyime ve güncel ihtiyaçlarımıza karşılık vermeyen teorik dersler, önümüze sadece ezberlenmek üzere konuluyor. Akademisyenlerin salt bilgi verici, öğrencilerin ise onlar için belirlenmiş konularda salt öğrenici oldukları üniversitelerimiz; bizlerin özgür ve bilimsel tartışmalarımızı yürütebileceği yerler olmaktan çok uzak. Bu haliyle geleceğin bilim üreticileri olarak ne var olduğumuz dünyanın ve insanlığın bilimini düzgün bir biçimde öğrenebiliyoruz ne de bilim alanına dair tartışmalara katılım sağlayabiliyoruz.

Bölümümüze okul yönetimince atanan, evrimi reddeden, hatta evrim kelimesini kullanmaktan dahi imtina eden akademisyenler, bulunduğumuz moleküler biyoloji ve genetik bölümündeki bilim üretiminin erozyona uğramasının başlıca sebeplerinden. İçeriklerine dair fikir bile belirtemediğimiz teorik derslerimizin yetersizliği ve sınırlılığı, diğer üniversitelerden pek farklı durumda değil. Pratik öğrenimi oluşturan laboratuvarlar için ayrılan bütçe ise günden güne azalıyor.

ALTERNATİF AKADEMİK ALANIMIZ

İşte tam da bu sorunların yakıcılığından, bilimsel ve demokratik eğitim talebimizden doğdu Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik (MBG) Öğrencileri Okuma Topluluğu. Bizlerin edilgen pozisyonunu her gün yeniden üreten, bilimsel eğitim istediğimize ket vuran bu tutuma karşı; bizler, birbirimizin öğreticisi ve öğrencisi olmak, bilim tartışmalarına bizzat dahil olmak, ayağımızdaki bu bilimden uzak, gerici ve sınırlayıcı prangalardan kurtulmak üzere toplaştık. Bir biçimiyle bu okuma grubu, biz Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencilerinin bir araya ve yan yana gelebildiği bir alan olarak var oluyor.

MBG Okuma Topluluğu, bizlere katılımcılara akademik deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz bir alan yaratıyor. Bu paylaşımlar; staj deneyimlerinden bilimsel ve kültürel okumalara, farklı topluluklara mensup katılımcıların bilgi ve deneyimlerinden üniversitede alınan derslere kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Topluluğun öne çıkan özelliklerinden biri olan tartışma ortamı, sadece müfredatla sınırlı kalmayıp aşı karşıtlığı, bilim felsefesi, meta bilim, bilimde etik ve “Gen bencil midir?​” gibi insan hayatını etkileyen konuları da ele alıyor. Bu ortam, farklı düşünce yapılarını bir araya getirerek katılımcıları bilgi paylaşımı ve fikir alışverişiyle besliyor. Tartışmalar sayesinde katılımcılar; çeşitli fikirleri, bakış açılarını ve deneyimleri topladıkları bir bilgi havuzu oluşturuyor. Nihayetinde, katılımcıların her biri, birlikte sağladıkları bu havuzla ufuklarını genişleterek oturumlardan ayrılıyor.

HERKESİ KATILIMCI KILMAK HEDEFİMİZ

Amacımız, hiçbir otoritenin baskısı altında olmayan bir ortam yaratmak. Topluluğumuz, bizlere kendi aramızda aralarında özgürce tartışabileceğimiz, fikirlerimizi özgürce ifade edebileceğimiz bir platform sunuyor. Burası, bizlerin sadece pasif dinleyici değil, aktif katılımcılar olduğu bir topluluktur. Herkesin düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, inisiyatif alabildiği, katkı sunabildiği ve paylaşım yapabildiği bir alan oluşturuyoruz.

ÖNCEKİ HABER

"Etik” mühendislik ama nasıl?

SONRAKİ HABER

Sağcılık yükselirken gençliğin talepleri ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa