21 Aralık 2023 16:49

Adaletin önündeki engeller

Malatya Baro Başkan Yardımcısı Av. Deniz Sezgin, Maraş merkezli depremler sonrası adalet hizmetlerindeki altyapı sorunlarının mağduriyet yarattığına dair Evrensel’e yazdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Av. Deniz SEZGİN
Malatya Baro Başkan Yardımcısı

6 Şubat depremlerinde adliyemizin yıkılmasından sonra avukatların, yargı mensuplarının, adliye personelinin ve en önemlisi vatandaşların hali hiç düşünülmeden adliye binalarına ilişkin özensiz kararlar alınmıştır.

Adalete erişim hakkını fiili olarak kısıtlayan, adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vuran bu kararlarla birlikte yargısal işlemler ilimizde 6 farklı ek binada ifa edilmiş ve gelinen aşamada hakim savcı odaları, mahkeme kalemleri duruşma salonlarına çevrilmiştir. Meslektaşlarımızın ayakta beklediği, dosyalarını dahi koyacak yer bulamadığı bu salonlarda yapılan savunmaların, verilen beyanların bırakın hakim savcılara ulaştığına, zabıtlara dahi geçmediğine maalesef şahit olmaktayız.

Adliye binalarının bulunduğu yerler büyük araçların geçtiği, trafik akışının yoğun olduğu, şehirler arası ulaşım yollarının hemen bitişiğindedir. Yol üzerinde bulunan inşaat şantiyeleri ve fabrikaların araç yoğunluğu da eklenince adliyeye varmak biz avukatlar için can pazarına dönüşmektedir.

TAHSİS EDİLMEYEN BİNALARIN ADALET İÇİNDEKİ ROLÜ

Zikredilen tüm sıkıntıları daha önce gerek kamuoyuna gerekse de yetkililere defaatle deklare etmemize rağmen hâlâ somut adımlar atılmamış, mağduriyetler giderilmemiştir. İlimizin seçilmiş ve atanmış yetkililerinin bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri artık elzemdir. MASKİ, Yeşilyurt Belediye Başkanlığı gibi verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi defaatle talep edilmiş ancak bu talepler kabul edilmemiştir.

İVEDİ ADIMLAR GEREKİYOR

Şehrimizde, adliye binası olarak kullanılmaya elverişli, depreme dayanıklı ve güvenli birçok bina olmasına rağmen, şehirler arası kara yolunun hemen bitişiğinde bulunan ve diğer kamu kurumlarına ait binalara adeta yama yapılan, eklemlenen adliye ek hizmet binaları, adaletin tesisinden daha ziyade ciddi mağduriyetler meydana getirmektedir. Deprem sonrasında, şehrimizin tüm bileşenlerinin ortak iradesiyle hareket edilmeksizin ve kamu yararı gözetilmeden, yargı mensubu olan biz avukatların görüşü sorulmadan kurulmaya çalışılan yeni adliye düzeninin en büyük mağdurları da yine biz avukatlar ve diğer yargı mensupları olmak üzere, adalet mücadelesi veren tüm vatandaşlarımızdır

Avukatlar, binalar arasında mekik dokuyarak görevlerini yerine getirebilmek için insanüstü bir çaba harcamaktadır. Bu hal, zaman zaman adliyeler arasındaki gidiş gelişlerde duruşmaların kaçmasına, dosyaların müracaata kalmasına, zamanında alınmayan duruşmalar nedeniyle duruşma saatlerinin çakışmasına ve hak kayıplarına yol açmaktadır. Adliye binasının inşa süresi gözetilerek alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, merkezde kullanılmayan, verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi sağlanmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Fabrika çatısındaki yangına müdahale ederken düşen işçi ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

Erdal Eren ile ilk tanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa