22 Aralık 2023 04:11

Seçim güvenliğinde geç kalınmamalı

CHP ve DEM Parti olağan dışı seçmen hareketliliğine ilişkin tespit çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Tedbirler için muhalefetin ortak çalışması ihtiyacı artıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Binlerce asker ve polisin aynı adreslere seçmen yazıldığının ortaya çıkması, seçim güvenliği tehditlerini yeniden gündeme getirdi. CHP ve DEM Parti olağan dışı seçmen hareketliliğine ilişkin tespit çalışmalarının sürdüğünü söylerken, tedbirler için muhalefetin ortak çalışması ihtiyacı artıyor. 

DEM Parti geçtiğimiz gün hazırladığı raporda, mayıs seçimlerinden bugüne kadar en az 24 il ve ilçede seçmen sayısında yüzde 7 ila 22 oranında artış yaşanan yerlere binlerce asker ve polis kaydırıldığını tespit etti. Tek tek açıklanan bazı adreslerde, seçmen sayısının 5-10 kişiden 2 bine kadar çıktığı görüldü.

Seçim güvenliğine ilişkin ciddi bir tehdidi gündeme getiren seçmen kaydırmalara ilişkin ne gibi önlemler alınması gerektiğini CHP ve DEM Parti’ye sorduk.

DEM Parti Seçim İşleri Komisyonu Eş Sözcüsü İlknur Birol, tek adrese binlerce seçmenin yazılmasıyla iktidarın göstere göstere hile yaptığını ifade etti. Özellikle de asker ve polislerin bu hilede kullanıldığına dikkat çeken Birol, yapacakları yasal başvuruların takipçisi olacaklarını söyledi. Ancak bu sorumluluğun sadece DEM Parti’de olmadığını dile getiren Birol, “Demokratik, adil, şeffaf seçim isteyen tüm muhalefetin iki kere gözünün açık olması gerekiyor. Yaşadığımız mahallelerde anlam verilemeyecek seçmen artışlarının siyasi partilere bildirilmesi de gerekiyor. Henüz diğer partilerle seçim güvenliğine ilişkin bir planlama yok ama süregiden ilişkilerimiz var” dedi.

CHP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi ise “Son 3 seçimi birbiriyle karşılaştırmalı bir çalışma yapıyoruz. Seçmen verileri üzerinden hazırladığımız raporları il ve ilçe başkanlarımıza gönderiyoruz. Adreslerde olağan dışı hareketliliği bize bildiriyorlar. Gerçek dışı, sanal seçmen hareketliliği ilişkin tespitlerimizi hazırlıyoruz. 17 Ocak’ta başlayacak üç günlük sürede yasal itirazlarımızı yapacağız. Örneğin Bitlis Mutki’de bir adreste birden 50 seçmen yazıldığını gördük” dedi.

Yerel seçimlerin birden fazla pusula ve sayımı itibarıyla daha karmaşık olacağına işaret eden Çiftçi, “CHP 100 yıllık parti ve her yerde seçmen görevlendirebiliyor. Henüz diğer partilerle birlikte çalışma konusunda bir çalışmamız yok. Ancak daha önce olduğu gibi bu alanda çalışan gönüllü kuruluşlarla koordine olacağız. Kendi sandık görevlilerimizle ilgili eğitimler yapıyoruz ama sandık kurulu başkanı, üyeleri ve tüm vatandaşlara görev düşüyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

Boğaziçi öğrencileri demokratik üniversite için toplandı: Kayyum elini fakültemden çek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa