21 Aralık 2023 22:49

Boğaziçi öğrencileri demokratik üniversite için toplandı: Kayyum elini fakültemden çek

Boğaziçi Üniversitesinde öğrenciler fakültelerin değiştirilmesi ve dağıtılmasına karşı tepkilerini dile getirmek için eylem düzenledi.

Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesinde 20 Aralık Çarşamba günü yapılan senato toplantısında Fen ve Edebiyat Fakültesinin “Fen Fakültesi” ve “İnsani ve Toplum Bilimleri Fakültesi” olarak ikiye bölünmesi, atanmış yönetimin kararıyla fakülte oluşunun üzerinden 1 sene geçmemiş olan Yönetim Bilimleri Fakültesi altındaki bölümlerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine (İİBF) bağlanması kararı alındı.

Öğrenciler çarşamba günü, tepkilerini göstermek adına Güney Meydan’da “Fakültelerimize dokunma” pankartıyla toplandı. Senato toplantısı öncesinde İİBF’nin ikiye bölünen FEF’e dağıtılması konuşulurken öğrencilerin tepkisiyle senatoya getirilen karar değişti.

21 Aralık Perşembe günü ise yüzlerce öğrenci fakülte ve bölüm pankartlarıyla Güney Meydan’da toplandı.

Fen ve Edebiyat Fakültesinden başlayarak kampüs boyunca yürüyen öğrenciler, yönetimin kilitlediği İİBF binasına girerek forum gerçekleşti. Öğrenciler yürüyüş sırasında sık sık “Kayyum elini fakültemden çek”, “Yaşasın öğrenci dayanışması”, “Fakülteme dokunma” sloganları attı.

“KARAR ÜNİVERSİTE BİLEŞENLERİNE RAĞMEN ALINDI”

Öğrenciler adına basın açıklamasını Talha Keskin okudu. Kararın üniversite bileşenleriyle beraber değil, bileşenlere rağmen alındığını vurgulayan Keskin, “Bu karar başta YBF, FEF ve İİBF öğrencilerini etkiliyor. Çünkü akademik süreçlerin nasıl ilerleyeceği ya da lojistik sıkıntıların nasıl çözüleceğine dair hiçbir plan yok. Kayyum rektör ve yönetimi gönderdiği maille yalanlamış olsa da Hukuk Fakültesi kurulduğu günden beri hukuk binası olarak tanıtılan İİBF binasının Hukuk Fakültesine verilmesi, İİBF öğrencilerinin ise Hisar Kampüse gönderilmesi tehlikesi devam ediyor” dedi.

“ATANMIŞ REKTÖRÜN HİÇBİR KARARINI TANIMIYORUZ”

Kararın okulun tüm öğrencilerini etkilediğini, bir kez daha tek bir adamın ağzından çıkan sözün nasıl bir etkisi olduğunu gösterdiğinin altını çizen Keskin, atanmış yönetimin Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübünün, üniversitede ders vermesi hukuksuzca engellenen Akademisyen Can Candan’ın Benim Çocuğum belgeselinin gösterime saatler kala sansürlenmesini hatırlattı.

Üniversitesine sahip çıkan öğrenciler olarak atanmış rektör Naci İnci’nin ve yönetiminin aldığı hiçbir kararı tanımadıklarını söyleyen Keskin, taleplerini şöyle aktardı:

  • Yönetim Bilimleri Fakültesi öğrencilerine danışılmadan alınan, fakültenin kapatılma kararı geri çekilsin. Fakülteye dair alınacak tüm kararlara fakülte öğrencileri ve akademisyenleri dahil edilsin.
  • Aynı şekilde FEF’in bölünmesi sürecinde de bileşenler dışlanmıştır, tepeden inme kararlar öğrenciler nezdinde hükümsüzdür. FEF bileşenlerine danışılmadan alınan karar derhal geri çekilsin.
  • İİBF’nin mevcut yerinden taşınması söz konusu dahi olamaz. Fakültemizin binasından elinizi çekin!
  • Kalabalığımızı görün ve ders çıkarın! Kayyum yönetimi tanımıyoruz! Üniversitemize dair alınan her karara üniversite bileşenleri dahil edilsin!
  • Taleplerimiz gerçekleşene kadar demokratik üniversite mücadelemizden vazgeçmiyoruz! Şimdi hep beraber mücadelemizi nasıl sürdüreceğimizi tartışmak için foruma, İİBF binasına geçiyoruz!

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Seçim güvenliğinde geç kalınmamalı

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de sopa niyetine disiplin soruşturmaları furyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa