24 Aralık 2023 12:48

Uluslararası Marksist-Leninist örgütlerden EMEP'in 10. Kongresine dayanışma mesajları

Uluslararası Marksist-Leninist örgütler, 10. Kongresini gerçekleştiren Emek Partisi'ne dayanışma mesajları gönderdi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Emek Partisi'nin (EMEP), "Barbarlık yenilecek, işçi sınıfı kazanacak, halklar kazanacak" şiarıyla Ankara'da düzenlediği 10. Kongresine uluslararası Marksist-Leninist örgütler ve lideri dayanışma mesajı gönderdi.

Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı CIPOML Koordinasyon Komitesi, Tunus Emekçileri Partisi Genel Sekreteri Hamma Hammami, Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi (PCMLE) Genel Sekreteri Pablo Miranda, Dominik Cumhuriyeti Komünist Emek Partisi (PCT) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu, Meksika Komünist Partisi (Marksist-Leninist), Almanya Komünist İşçi Partisi İnşa Örgütü, Arnavutluk Komünist Partisi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Gjon Bruçi, Fransa İşçileri Komünist Partisi Merkez Komitesi, Komünist Platform/İtalya, Revolusjon/Norveç, Şili Devrimci Komünist Partisi kongreyi selamladı.

CIPOML: SERMAYE EGEMENLİĞİNİ YIKMAK İÇİN BİRLEŞMEYE VE ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ

CIPOML Koordinasyon Komitesi tarafından gönderilen mesajda, "Kapitalizmin mevcut krizinin ve işçilerle halkların mücadelelerinin ortasında CIPOML'nin görevlerinin geliştirilmesini ilerletmek için, her zaman olduğu gibi, Emek Partisi'nin aktif katılımına güveniyoruz. CIPOML'nin 30. yıldönümü vesilesiyle, 2024 yılı için Avrupa'da bir Uluslararası Etkinlik düzenlemeye karar verdik; bu vesileyle tüm üye parti ve örgütlerimizden özel bir seferberlik bekliyoruz" denildi. CIPOML Koordinasyon Komitesinin mesajında "CIPOML, tüm ülkelerin işçilerini, umutlarını herhangi bir burjuva ya da emperyalist parti ya da tarafa bağlamadan, kapitalizme karşı mücadele etmek ve sermaye egemenliğini yıkmak için birleşmeye ve örgütlenmeye çağırıyor. Dünyanın ezilen halklarını ve uluslarını sosyal ve ulusal kurtuluş mücadelelerini yükseltmeye çağırıyoruz. Zaferlerinizi zaferlerimiz olarak kabul ediyor, selamlarımızı ve başarı dileklerimizi yineliyoruz. Yaşasın EMEP’in 10. Kongresi! Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!" ifadelerine yer verildi.

Kongreye gönderilen diğer mesajlar şöyle:

TUNUS

Tunus Emekçileri Partisi Genel Sekreteri Hamma Hammami dayanışma mesajında "Kongreniz, 1994 yılında kurulan Konferansımız otuzuncu yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken, Marksist-Leninist hareket için de çok önemli bir zamanda gerçekleşiyor. Partinizin bu yapıda oynadığı öncü rolün bilincinde olan Kongreniz, CIPOML'yi dünyadaki tüm Marksist-Leninistlerin hedefi ve devrim ve sosyalizm mücadelesinin aracı haline getirecek şekilde güçlendirmek, genişletmek ve sağlamlaştırmak için şüphesiz söz sahibi olacaktır. Son olarak, size kardeşçe selamlarımızı iletirken, kongre çalışmalarınızın başarılı olması dileklerimi yineliyorum. Çok yaşa EMEP Kongresi! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın proleter enternasyonalizmi!" diye seslendi.

DOMİNİK

Dominik Cumhuriyeti Komünist Emek Partisi (PCT) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu: Emek Partisi 10. Kongresi’ne selam olsun. Sevgili Yoldaşlar: Bu önemli etkinlik vesilesiyle, Karayipler'in bu köşesindeki yoldaşlarınızdan, Dominik Cumhuriyeti Komünist Emek Partisi'nden sıcak komünist selamlarımızı kabul edin. Kardeş parti EMEP'in yeni bir başarısı olarak, Türkiye'deki ve tüm dünyadaki komünistler ve devrimciler için büyük zorlukların yaşandığı ulusal ve uluslararası bir bağlamda gerçekleşen Kongrenizi kutluyoruz. Türkiye halkı, tekeller ve emperyalizmle ittifak halinde emekçi kitlelerin sömürü ve baskısını ve toplumun militarizasyonunu derinleştiren faşist bir rejimin sıkıntılarını çekiyor. Bu durum, kapitalist sistemin krizi, Ukrayna'da devam eden emperyalist savaş senaryosu ve Filistin'in kahraman halkına yönelik soykırım bağlamında daha da ağırlaşıyor; tüm bunlar, işçi sınıfı ve dünya halklarının ulusal kurtuluş, emperyalist savaşa karşı, barış ve sosyalizm için mücadelelerini ilerletmek zorunda oldukları karmaşık bir uluslararası durum oluşturuyor. 10. Kongreniz, mevcut siyasi evrimi ve kardeş parti EMEP tarafından geliştirilen görevleri değerlendirmek, devrimci çalışmanın yeni perspektiflerini yönlendirmek için bir fırsattır. Partinizle, Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı üyeliğini paylaşmaktan onur duyuyoruz ve bu siperde birlikte komünistlerin birliği ve koordinasyonu için, proleter enternasyonalizmi için çalışıyoruz. Partinizin kararlılığına, Erdal Eren'in ve diğer şehitlerin anısına olan sadakatine güveniyoruz. Size yol gösteren doğru çizgiye, Türkiye'deki çeşitli konjonktürlerin üstesinden gelmenizi ve devrimci değişim için güç biriktirmenizi sağlayan EMEP liderliğinin cesaretine güveniyoruz. Bu anlamda, EMEP'in bu yılki genel seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bir parçası olarak katılarak elde ettiği milletvekillerini çok önemsiyoruz. Emek Partisi'ni̇n 10. Kongresi’ne başarılar! YAŞASIN PARTİLERİMİZ ARASINDAKİ DOSTLUK! YAŞASIN PROLETER ENTERNASYONALİZMİ VE CIPOML!

EKVADOR

Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi (PCMLE) Genel Sekreteri Pablo Miranda gönderdiği video mesajla EMEP'in 10. Kongresi'ni selamladı.

MEKSİKA

Meksika Komünist Partisi (Marksist-Leninist): Emek Partisi'nin değerli yoldaşları, Militan Meksika topraklarından size proleter selamlarımızı gönderiyoruz. Dünya sınıf mücadelesinin zorlu bir senaryosunun ortasında, 10. Genel Kongrenizin gerçekleşmesi büyük önem taşıyor. Çünkü bu Kongre’yle birlikte Türkiyeli Marksist-Leninistler, tüm kapitalist-emperyalist sistemin genel krizinin kötüleştiği bir ortamda tüm dünya komünist ve proleter hareketinin yolunu aydınlatmaktadır. Yeni bir konjonktürel kriz eğilimi ve tüm dünyada hızlanarak yaşanan barut ve yağma savaşı senaryoları, işçi sınıfı ve halkların acil, bilinçli, örgütlü, düzenli ve planlı müdahalesini, Proleter Devrimi'nin yaratılmasını gerektirmektedir. Böylece, patronların saldırısı karşısında işçi sınıfımız, ülkenizde Özak Tekstil’de olduğu gibi, ABD emperyalizminin tekstil fabrikalarında patlak veren ve komünist militanların devrimci bir cesaretle önderlik ettiği grevler gibi farklı mücadele ve örgütlenme biçimleriyle karşılık vermektedir; ve Karl Marx ve Frederick Engels'in Komünist Parti Manifestosu'nda doğru bir şekilde ifade ettikleri gibi: “Proleterlerin zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri yoktur, aksine kazanacakları koca bir dünya vardır!” İşte bu nedenle, Emek Partisi'nin bu etkinliğinde, Marksist-Leninist teorinin analizini, proleter devrimin yakıcı sorunlarını ve her şeyden önce uluslararası komünist harekete, işçi sınıfının örgütlenmesine, seferberliğine ve mücadele biçimlerine katkıda bulunduğunuz tarihsel öğretileri tartışmamız ve derinleştirmemiz kaçınılmazdır. Sekizinci Olağan Ulusal Kongremizdeki varlığınız ve Marx, Engels, Lenin ve Stalin'in bayrağı altında Türkiye, Meksika ve dünyada Proleter Devrimin zaferi için taktik ve strateji oluşturan CIPOML'nin 28. Genel Kurulu'nun çalışmalarına yaptığınız olağanüstü katkı için teşekkür ederiz. Tartışmaların, analizlerin ve kararların işçi sınıfının, gençliğin, yoksul köylülerin, kadınların ve bizzat Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı'nın Marksist-Leninist formasyonuna hizmet edeceğinden emin olarak bu Kongreyi devrimci bir coşkuyla selamlıyoruz. Çalışmalarınızda ve işçi sınıfının partisinin gelişiminde başarılar. YAŞASIN EMEK PARTİSİ! YAŞASIN CIPOML! Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!"

ALMANYA

Almanya Komünist İşçi Partisi İnşa Örgütü:

Değerli yoldaşlar ve EMEP'in 10. Kongresinin delegeleri, çalışmalarınız için size en iyi dileklerimizi gönderiyoruz. Kongreniz, emperyalizmin derin bir kriz içinde olduğu ve dünyayı nüfuz alanlarının yeniden paylaşımı için yeni bir savaşa sürüklediği bir dönemde gerçekleşiyor. Ukrayna'daki savaş ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığı, emperyalistler arası çelişkilerin büyümesinin bir sonucudur. Tüm halklarımız için bu, artan bir savaş tehlikesi ve enflasyon, sosyal kesintiler, militarizasyon gibi pek çok yeni yük anlamına gelmektedir. Emperyalizme karşı mücadelede işçilerin ve halkın kafasını karıştırmak için yabancı düşmanlığını körüklüyorlar. Türkiye halkları, otokratik tek adam rejiminin politikalarıyla çok hızlı bir şekilde artan büyük bir yükü taşımak zorunda. Siyasi ve ekonomik durum vahim. Ancak işçilerin ve halkın enflasyona, sosyal kesintilere, emperyalist savaşa ve yabancı düşmanlığına karşı direnişi gelişiyor. Partiniz, otokratik yönetim eğilimlerine ve işçi sınıfı ve halkların elde ettiği kazanımları azaltmaya yönelik tüm girişimlere karşı, işçi sınıfı ve halkın istek ve ihtiyaçları doğrultusunda emperyalizmden bağımsız, gerçek demokratik ve sosyal bir Türkiye için mücadelenin öncü gücüdür. Partiniz bu mücadelenin başındadır ve işçilerin ve halkların cephesine giden yolu göstermektedir. Partiniz gerçek bağımsızlığa, demokrasiye ve sosyal Türkiye'ye giden yolu göstermektedir. İşçi sınıfının ve halkın tüm kazanımları, ancak işçilerin ve halkların iktidara sahip olduğu ve ülkeyi kendi çıkarlarına göre yönettiği bir toplum tarafından güvence altına alınabilir ve genişletilebilir. Partiniz ve örgütümüz uzun yıllardan beri birlikte çalışmaktadır. Dayanışma sizin ve bizim için sadece bir slogan değil, ilişkilerimizde canlı bir gerçekliktir. Birlikte bu dayanışma ve işbirliği yolunu sürdüreceğiz. Onuncu kongrenizin başarılı geçeceğine ve işçi davası ve sosyalizm için verdiğiniz mücadelede ileriye doğru bir adım olacağına inanıyoruz. Kardeşçe"

ARNAVUTLUK

Arnavutluk Komünist Partisi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Gjon Bruçi: "Sevgili dostlar, Arnavutluk Komünist Partisi olarak Emek Partisi'ne, 10. Genel Konferans çalışmalarındaki başarılarından dolayı tebriklerimizi iletiyoruz. Konferansta tartışacağınız siyasi durum, uluslararası arenada son derece gergin olmakla birlikte, aynı zamanda çalışma ve faaliyetlerinizin sorunları ile de ilgilidir, bu nedenle alınacak kararlar Partinin yaşamı ve faaliyeti için önemli olacaktır. Konferans kararlarının, 24 Aralık'ta gerçekleştireceğiniz 10. Kongrenizde tartışılıp kabul edildikten sonra, Emek Partisi'nin tüm üyeleri için somut bir çalışma programına dönüşeceğinden ve Uluslararası Komünist Hareket’te de olumlu yankılar uyandıracağından eminiz. Arnavutluk Komünist Partisi, tüm Marksist-Leninist komünist partilerle dayanışma içindedir ve sosyalizm ve komünizmin zaferi için sınıf savaşının aynı siperinde duracaktır. Yaşasın Emek Partisi! Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi! Şan olsun Marksizm-Leninizme!"

FRANSA

Fransa İşçileri Komünist Partisi Merkez Komitesi: "Sevgili yoldaşlar, Partimizin, yoldaşlarımızın kardeşçe selamlarını iletmek bizim için bir sevinç ve büyük bir onurdur. Sizin aracılığınızla işçi sınıfını, kentlerdeki ve kırlardaki işçi kitlelerini, yaşam ve çalışma koşullarını, adalet ve demokrasi haklarını savunmak için mücadele eden ülkenizdeki işçi sınıfının gençlerini ve kadınlarını selamlıyoruz. Ülkenizdeki sınıf mücadelesinin gelişimini ve partinizin çalışmalarını büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Bu, ülkenizdeki ve bölgenizdeki siyasi ve sosyal gelişmeleri ve devrimci çalışmalarınızı daha iyi anlamak için önemli. Ülkenizdeki işçilerin mücadele ruhunun yüksek olduğunu, ücretlerinin artırılmasını, insana yakışır çalışma koşullarını, mücadeleci sendikalarda örgütlenme hakkını talep ettiklerini ve sınıf işbirlikçisi sendikaları reddettiklerini görüyoruz. Bu, hükümet tarafından desteklenen patronların, işçileri işten çıkarmak için şantaj yaparak ve polis ve jandarmanın acımasız baskılarına başvurarak kapitalist sömürüyü artırma kararlılığına verilen meşru bir yanıttır. Bu vesileyle, Levi's ve Boss gibi büyük tekellere tedarik sağlayan Özak Tekstil'deki işçilerin ulusal ve uluslararası desteğe ihtiyaç duyan mücadelesini selamlıyoruz. EMEP'in seçilmiş temsilcileri ve üyelerinin bu cesur ve kararlı mücadeleyle dayanışma kararlılığını selamlıyoruz.

Sınıf mücadelesi Avrupa, Asya, Latin Amerika ve Afrika'da, her yerde gelişmektedir. Tekellerin elindeki büyük dezenformasyon medyası, bu hareketlenmelerin sınırlar ötesinde güçlenmemesi için bunu gizlemeye çalışıyor. Mücadeleci sendikaların, devrimci partilerin ve Marksist-Leninist komünist partilerin görevi bunları duyurmak ve desteklemektir. Ülkemizde de sınıf mücadelesi, milyonlarca işçiyi, genci ve kadını sokaklara döken güçlü grev hareketleri ve gösterilerle ilerlemektedir. Partimiz, daha geniş ve daha kararlı çatışmaların habercisi olan bu büyük hareketlere kendi sloganları ve güçleriyle katılmaktadır. Sınıf mücadelesi doğrusal değildir; güçlü çatışma anları ve direnişin başka biçimler aldığı anlar vardır. Ancak eğilim, işçi sınıfının aşırı sömürülmesini, sefaletin yayılmasını, daha fazla siyasi gericiliği, çevrenin daha hızlı tahrip edilmesini ve bugün Ukrayna'da olduğu gibi daha fazla çatışma ve daha fazla savaşı tek umut olarak sunan emperyalist kapitalist sisteme karşı durmaktır. CIPOML üyesi partilerimiz, emperyalist yağma ve tahakkümle mücadele eden, sosyal ve ulusal kurtuluşları için savaşan halklarla omuz omuza duran enternasyonalist partilerdir. Partimiz, özellikle Afrika'da Fransız emperyalizminin tahakkümü altındaki halkların yanındadır ve bu mücadelelere devrimci bir yön vermek için mücadele eden antiemperyalist, devrimci güçleri ve Marksist-Leninist partileri desteklemektedir. Ayrıca Fransız sömürgelerinde bağımsızlık hakları için mücadele eden hareketleri de destekliyoruz. Bu mücadeleler, partimizin Fransız emperyalist kapitalist sistemine karşı, proleter enternasyonalizmini geliştirmek ve sosyalist devrim için verdiği mücadelenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bugün, başta ABD olmak üzere Batı emperyalizmi tarafından desteklenen Siyonist İsrail devleti, Filistin direnişini ezmek istemektedir. Ülkelerimizde yapılan dayanışma gösterileri bu soykırımı kınamış ve bu topyekûn savaşa derhal ve kalıcı bir son verilmesini talep etmiştir. Sevgili yoldaşlar, Kongrenizin çalışmalarınıza, partinizin gelişimine ve birliğinin güçlenmesine yeni ve güçlü bir ivme kazandıracağından eminiz. Partinizin karmaşık bir siyasi durumda nasıl net ve adil siyasi kılavuzlar hazırlayabildiğini gördük. İşçi sınıfı ve halkların hizmetinde kardeşçe mücadele bağlarımızı geliştirmeye olan bağlılığımızdan emin olabilirsiniz. Yaşasın EMEP’in 10. Kongresi, yaşasın uluslararası dayanışma

İTALYA

Komünist Platform, İtalya: "Sevgili yoldaşlar, EMEP’in 10. Genel Konferansı'na İtalya Komünist Platformu'nun ve ülkemizin ileri işçilerinin en sıcak ve ateşli selamlarını, dostluk ve dayanışmasını iletmemize izin vermenizi rica ediyoruz. EMEP’in 10. Genel Konferansı, Türkiye işçi sınıfı ve halkları için olduğu kadar, emperyalizme ve savaşlarına karşı, emeğin hakları, sosyal adalet, barış ve özgürlük için, işçilerin sömürülmediği ve halkların ezilmediği bir dünya için mücadele eden tüm dünya halkları için de önemlidir. Konferansınız, kapitalist-emperyalist sistem içindeki başlıca çelişkilerin tırmandığı bir dönemde toplanıyor. Eş zamanlı olarak, çeşitli ülke ve bölgelerde işçi sınıfının, kadınların, gençlerin ve ezilen halkların direnişi yükseliyor. Urfa Özak işçilerinin mücadelesi, İstanbul, Adana, İzmir, Kocaeli ve Türkiye'nin diğer kentlerindeki işçi eylemleri bu eğilimin parlak bir örneğidir. Egemen sınıflar, kâr için artan sömürü, tırmanan sosyal eşitsizlik, işçiler ve kitleler üzerindeki siyasi baskı, haksız savaşlar ve saldırılar yoluyla mevcut sistemin çelişkilerini en uç noktaya taşıyor. Kuşkusuz, bu çelişkiler ancak işçilerin ve halkın devrimci mücadelesiyle çözüm bulabilir. Bu hedefle, EMEP’in 10. Konferansı'nın son yıllarda kazanılan deneyimleri değerlendireceğine, gerçekleşen ilerlemeyi kaydedeceğine, mevcut durumu analiz edeceğine ve önümüzdeki dönem için doğru rotayı ve yaklaşımı belirleyeceğine eminiz. Bu, Partinizi güçlendirmeyi, mücadele araçlarını geliştirmeyi, tek adam yönetimine ve emperyalist kapitalist sistemin vahşi düzenine karşı birliği ve mücadeleyi yükseltmek için ittifaklar kurmayı içerir. Sevgili yoldaşlar, Partiniz işçi sınıfı için dikkate değer bir öncü görevi görmektedir ve mücadeleniz yeni ve ileri bir toplum için verilen genel mücadelenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. EMEP'in, CIPOML'nin bir üyesi olarak, geçmişte olduğu gibi hem ulusal hem de uluslararası alanda sorumluluklarını yerine getireceğine olan inancımız tamdır. Mücadeleniz, çabalarınız ve fedakârlıklarınız için derin şükranlarımızı ifade ederek, 10. Konferansınıza üstün başarılar diliyor, komünist ve işçi hareketini her düzeyde ilerletmek için yakın iş birliğimizi bir kez daha teyit ediyoruz. Kahrolsun tek adam rejimi! Yaşasın EMEP’in 10. Genel Konferansı! Yaşasın işçiler ve halklar arasındaki uluslararası dayanışma! 

NORVEÇ

Revolusjon, Norveç: "Sevgili Yoldaşlar, Türkiye'deki işçi hareketi ve siyasi gelişmeler Türkiye sınırlarının çok ötesinde, Ortadoğu bölgesi ve Avrupa için de önem taşıyor. Türkiye gibi Norveç de NATO ve ABD emperyalizmi için bir cephe ülkesi. Türkiye ve Norveç, aynı şekilde Siyonist İsrail ve bu Siyonist askeri makinenin Filistin'de gerçekleştirdiği soykırım konusunda benzer bir çifte standart oyunu oynuyor. Kapitalistler ve hükümetleri "üzüntülerini" dile getirir ve İsrail'i "aşırı tepki verdiği" için kınarlarken, İsrail'e askeri ve diğer yollarla yardım ediyorlar. Bu ikiyüzlülük, ülkelerimizdeki halklar ve emekçi sınıflar tarafından teşhir ediliyor. Kahraman Filistin halkına verilen destek hiçbir zaman bugünkü kadar güçlü olmadı ya da kendisini bu ölçüde ifade etmedi. Ayrıca İsrail'in en sadık destekçisi ABD de dünyanın gözünde tamamen teşhir olmaktadır. Enflasyon ve reel ücretlerdeki düşüş günlerinde işçiler geçimlerini sağlamakta zorlanıyor. Ukrayna savaşından büyük gaz ve silahlanma kârları elde eden Norveç'te, 1930'lardan bu yana hiç olmadığı kadar yoksulluk var ve çok daha fazla insan yiyecek kuyruğunda. Kriz büyük tekeller ve bankalar için yok, sadece emekçiler için var. Sendikal hareket, giderek iflas etmiş Sosyal Demokrasi ile bağlarını koparıyor ve sınıf mücadelesini yoğunlaştırıyor. Ancak bu süreç, Rus emperyalizmi karşısında NATO emperyalizmine ve ana Sosyal Demokrat partinin terk ettiği Sosyal Demokrat mirasa sarılan oportünist sol kanat tarafından engelleniyor. Türkiye'den farklı olarak Norveç, farklı mücadeleleri koordine edebilecek ve devrim ve sosyalizm bayrağını yükseklerde tutabilecek bir komünist işçi partisinden yoksun. EMEP, Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı'nın diğer parti ve örgütleriyle birlikte, bize ve Komünist Platform'a (KPML), öznel faktörü nesnel koşulların ihtiyaç duyduğu düzeye yükseltme mücadelesini sürdürmek için ilham veriyor. Konferansınızın Türkiye'de ve uluslararası alanda işçi ve savaş karşıtı hareketin ilerlemesi için gerekli kararları tartışarak kabul edeceğinden eminiz. Kardeşçe"

ŞİLİ

Şili Devrimci Komünist Partisi: "Yoldaşlar, Partinizin 10. Genel Konferansına katılım davetiniz için teşekkür ederiz. Konferansınızın yapılacağı günlerde, 17 Aralık’ta ülkemizde bir anayasa oylanacak. Ülkemizin en gerici kesimleri tarafından hazırlanan ve gündeme getirilen bu Anayasa oylamasının sonuçlarını şimdiden tahmin etmek kolay değil. Bu nedenle, Konferansınıza katılamayacağız." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2023 Yumurta Takip Raporu: Kafes yumurtasını terk eden firma sayısı artıyor

SONRAKİ HABER

İstismar sanığı öğretmenin 25 yıla kadar hapsi isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa