25 Aralık 2023 11:16

7 bin göçmen ABD sınırına yürüyor: Suçlu değil uluslararası işçileriz

Meksika’da yaklaşık 7 bin göçmen “Suçlu değil uluslararası işçileriz” ve “Yoksulluktan kaçış” sloganlarıyla ABD sınırına sınırına yürüyor.

Çok sayıda göçmen geçen günlerde de Ciudad Juarez kentine gelip Rio Grande Nehri'ni aşarak ABD sınırı geçmeye çalışmıştı. | Fotoğraf: David Peinado/AA

Paylaş

Meksika’da, yaklaşık 7 bin göçmen Amerika Birleşik Devletleri sınırına ilerlemek üzere Tapachula kentinden yola çıktı.

Meksika bayrağı ve “Yoksulluktan kaçış” sloganlı bir pankart taşıyan göçmenler, Noel arifesi olan pazar günü sabahın erken saatlerinde Guatemala sınırındaki kentte bulunan Bicentennial Park’tan ayrılarak kuzeye doğru yürümek üzere Chiapas sahil otoyoluna doğru yola çıktılar.

"BİR ÇARESİZLİK EYLEMİ"

Yol boyunca “Suçlu değil uluslararası işçileriz” sloganları atan göçmenler bu yolculuğu “bir çaresizlik eylemi” olarak gerçekleştirmeye karar verdiklerini, aylardır Ulusal Göç Enstitüsü ve Meksika Mültecilere Yardım Komisyonu tarafından bekledikleri belgelerin verilmediği ve gerekli prosedürlere yönelik başvurularına yanıt alamadıklarını söylediler.

7 bin kişi arasında Guatemala, Honduras, El Salvador, Nikaragua, Brezilya, Kolombiya, Peru, Venezuela, Ekvador, Küba, Haiti, Dominik Cumhuriyeti gibi Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra Pakistan, Bangladeş, Çin ve Hindistan’dan göçmenler de yer alıyor.

Göçmen kervanında 14 yaşın altındaki çocuklar, hamile kadınlar, özel ihtiyaçları olan kişiler ve yaşlı yetişkinler de bulunuyor.

La Jornada gazetesinin haberine göre, Dominik Cumhuriyeti’nden Walne Santobe, yürüyüşe katılmaya karar verdiğini çünkü üç aydır evraklarına yanıt beklediğini, ancak kendisine sadece erteleme verildiğini ve çözüm için bir tarih belirlenmediğini söyledi. 45 yaşındaki Santobe, Noel arifesinde yürümek zorunda kalmaktan duyduğu üzüntüyü dile getirirken, eşini ve kızını onlara daha iyi bir yaşam sağlamak amacıyla ülkesinde bıraktığını söyledi. “Yiyecek bir şeyimiz yok, hiçbir şeyimiz yok, belgelerimiz yok. Bize belge veremeyeceklerini söylüyorlar, bu yüzden gitmeyi tercih ediyoruz” dedi.

HAKLARI VERİLMEDİ

Yürüyüşe liderlik eden İnsan Onuru için Merkezden Luis García Villagrán da “Ulusal Göç Enstitüsünün ve eylül ayından bu yana göçmenlere kapılarını kapatan, onların göç prosedürlerinde ilerlemelerini yasaklayan Meksika devletinin kapalı kapıları karşısında, Comar vizeleri (Meksika’da mülteci olarak tanınma belgesi) tanınmasına rağmen onlara kartları vermiyor” dedi.

Villagran, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’u, birçoğu sokaklarda yaşayan, parklarda uyuyan ve işsiz olan, yemek yiyecek kaynakları bile olmayan bu savunmasız nüfusla ilgilenmeye çağırdı. Villagran, “Meksika devletine otoyol boyunca yürümekten ve mümkün olduğunca ilerlemekten başka seçeneğimiz olmadığını söylüyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

13 ilde eğitime kar engeli, yüzlerce yerleşim yerine ulaşılamıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul, Hatay ve Mersin’de Noel ayini

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa